A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek

Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében. Pont ezt a jól teljesítő szektort ignorálja Donald Trump fosszilis-párti energiapolitikája - és a magyar törvényhozás.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amint arról beszámoltunk, az új építésű szél- és napenergia erőművek már olcsóbban képesek megtermelni az energiát, mint a fosszilis kapacitások.

Nem véletlenül győzködte Al Gore 2016 decemberében Trumpot, hogy munkahelyteremtő programjába -az egyik fő érve, amivel megnyerte a szavazóit- integrálja a tiszta energiás ágazatot is.

Az Egyesült Államokban ma a leggyorsabban gyarapodó szakma a szélturbina-szerelő. Az Environmental Defense Fund (EDF) nevű szervezet Climate Corps programjának jelentése szerint 2011-ben ez a munkakör 3,4 millió embernek teremtett állást, 2016-ra viszont számuk 4 millióra nőtt, vagyis tizenkétszer gyorsabban nőtt ez a szakma, mint ahogy a gazdaság többi részében bővült az állások száma.

Az elmúlt két évben az amerikai cégek 46%-a vett fel újonnan olyan személyt, akinek a dolga kapcsolódott a cég működésének fenntarthatóvá tételéhez.

fotó: freeimages.com/Christian Wagner

Trump fosszilis foglalkoztatási programja

Donald Trump pro-fosszilis energiapolitikája azonban pont a zöld energiák iránti igényt ignorálja, sőt pont ellene megy a gazdaság dekarbonizációjának. Trump azzal harangozta be a Keystone-kőolajvezeték építését, hogy az 28 000 állást fog teremteni. De más források azt állítják, hogy ez erős túlzás: ennek a létszámnak valószínűleg csak az egyhetedét fogja foglalkoztatni a beruházás.

A Fehér Ház honlapja azt állítja, hogy a Climate Action Plan eltörlésével és a szövetségi fennhatóság alá tartozó területek földgáz- és olajkitermelés számára történő megnyitásával 30 milliárd dollárral fog nőni a munkások fizetése a következő 7 évben. Ezt a kalkulációt azonban egy tudósok által nem ellenőrzött tanulmányból szedte a Trump-adminisztráció, egy olyan dolgozatból, amit egy a fosszilis iparág szereplőit tömörítő szervezet íratott.

Az Environmental Defense Fund jelentése szerint viszont a fosszilis ipar éves munkahelyteremtő képessége 4,5%-kal csökkent volt 2012 és 2015 között. A szóban forgó időszakon belül minden évben folyamatos csökkent az állomány, a trend csak 2016 novemberében tört meg valamelyest. Eközben a megújulókhoz köthető állások száma 6%-kal nőtt (2012 és 2015 között).

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az amerikai szénbányaiparban csak 2015-ben 12%-os volt a munkahelyek számának csökkenése. Vagyis halódó, nem gazdaságos (és nem utolsósorban szennyező) iparágat akar feltámasztani Trump.

fotó: freeimages.com/Patrick Moore

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium 2017-es jelentése szerint a napenergia ipar jelenleg több embert foglalkoztat, mint a szén-, olaj- és gázipar együttesen. (Az üzemanyaghoz köthető állások száma azonban még mindig az olajiparban több, vagyis a bioetanol munkaerő-létszámban nem körözte le.)

Az EDF meglepőnek, ám örvendetesnek találta, hogy az energiahatékonysági projektekben dolgozó (felszerelést, építést, karbantartást végző) 2,2 millió embernek 70%-a kkv-knál van állásban. Olyan kis cégeknél, melyeknek 10 főnél kisebb a létszáma.

A minisztérium szerint 2017-ben 12%-kal fog nőni az energiahatékonysági munkálatokat végzők száma Amerikában. Ez magasabb, mint bármely más szektor munkaerő bővülése. A bővülés a szolárpanelek árának rohamos csökkenésével magyarázható: 2010 és 2015 között 72%-kal lettek olcsóbbak a napkollektorok, emiatt nőtt a 2010-es 876 megawattról 10 727 megawattra az új napenergiás kapacitások éves üzembe helyezésének nagyságrendje.

Forrás: Business Insider, EDF, IEA, US DoE

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo