hirdetés

A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek

Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében. Pont ezt a jól teljesítő szektort ignorálja Donald Trump fosszilis-párti energiapolitikája - és a magyar törvényhozás.
hirdetés

Amint arról beszámoltunk, az új építésű szél- és napenergia erőművek már olcsóbban képesek megtermelni az energiát, mint a fosszilis kapacitások.

Nem véletlenül győzködte Al Gore 2016 decemberében Trumpot, hogy munkahelyteremtő programjába -az egyik fő érve, amivel megnyerte a szavazóit- integrálja a tiszta energiás ágazatot is.

Az Egyesült Államokban ma a leggyorsabban gyarapodó szakma a szélturbina-szerelő. Az Environmental Defense Fund (EDF) nevű szervezet Climate Corps programjának jelentése szerint 2011-ben ez a munkakör 3,4 millió embernek teremtett állást, 2016-ra viszont számuk 4 millióra nőtt, vagyis tizenkétszer gyorsabban nőtt ez a szakma, mint ahogy a gazdaság többi részében bővült az állások száma.

Az elmúlt két évben az amerikai cégek 46%-a vett fel újonnan olyan személyt, akinek a dolga kapcsolódott a cég működésének fenntarthatóvá tételéhez.

fotó: freeimages.com/Christian Wagner

Trump fosszilis foglalkoztatási programja

Donald Trump pro-fosszilis energiapolitikája azonban pont a zöld energiák iránti igényt ignorálja, sőt pont ellene megy a gazdaság dekarbonizációjának. Trump azzal harangozta be a Keystone-kőolajvezeték építését, hogy az 28 000 állást fog teremteni. De más források azt állítják, hogy ez erős túlzás: ennek a létszámnak valószínűleg csak az egyhetedét fogja foglalkoztatni a beruházás.

A Fehér Ház honlapja azt állítja, hogy a Climate Action Plan eltörlésével és a szövetségi fennhatóság alá tartozó területek földgáz- és olajkitermelés számára történő megnyitásával 30 milliárd dollárral fog nőni a munkások fizetése a következő 7 évben. Ezt a kalkulációt azonban egy tudósok által nem ellenőrzött tanulmányból szedte a Trump-adminisztráció, egy olyan dolgozatból, amit egy a fosszilis iparág szereplőit tömörítő szervezet íratott.

Az Environmental Defense Fund jelentése szerint viszont a fosszilis ipar éves munkahelyteremtő képessége 4,5%-kal csökkent volt 2012 és 2015 között. A szóban forgó időszakon belül minden évben folyamatos csökkent az állomány, a trend csak 2016 novemberében tört meg valamelyest. Eközben a megújulókhoz köthető állások száma 6%-kal nőtt (2012 és 2015 között).

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az amerikai szénbányaiparban csak 2015-ben 12%-os volt a munkahelyek számának csökkenése. Vagyis halódó, nem gazdaságos (és nem utolsósorban szennyező) iparágat akar feltámasztani Trump.

fotó: freeimages.com/Patrick Moore

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium 2017-es jelentése szerint a napenergia ipar jelenleg több embert foglalkoztat, mint a szén-, olaj- és gázipar együttesen. (Az üzemanyaghoz köthető állások száma azonban még mindig az olajiparban több, vagyis a bioetanol munkaerő-létszámban nem körözte le.)

Az EDF meglepőnek, ám örvendetesnek találta, hogy az energiahatékonysági projektekben dolgozó (felszerelést, építést, karbantartást végző) 2,2 millió embernek 70%-a kkv-knál van állásban. Olyan kis cégeknél, melyeknek 10 főnél kisebb a létszáma.

A minisztérium szerint 2017-ben 12%-kal fog nőni az energiahatékonysági munkálatokat végzők száma Amerikában. Ez magasabb, mint bármely más szektor munkaerő bővülése. A bővülés a szolárpanelek árának rohamos csökkenésével magyarázható: 2010 és 2015 között 72%-kal lettek olcsóbbak a napkollektorok, emiatt nőtt a 2010-es 876 megawattról 10 727 megawattra az új napenergiás kapacitások éves üzembe helyezésének nagyságrendje.

Forrás: Business Insider, EDF, IEA, US DoE

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo