Hamarosan csak vészhelyzetben kellenek majd erőművek

Alapvető átalakulások mennek végbe a világban: a megújuló energiaforrások terjedése és az intelligens M2M megoldások kombinációja teljesen új energiarendszer létrejöttét segíti elő. A helyi termelés és az okos háztartások kerülnek a középpontba, míg a nagy energiaszolgáltatók a gigantikus erőművek és a hatalmas távvezetékek hamarosan a múlté lesznek.

Félmillió napelemcella naponta. Ez nem elírás, a világon ilyen tempóban épül ki a megújuló energiaforrások használata. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentése szerint az elmúlt évben összesen 153 gigawattóra megújuló energia előállítására szolgáló kapacitást építettek ki globálisan, a napi félmillió szolárpanel ennek összesen a harmadát adja, alig 49 gigawattórát.

A szélenergia terén a fejlődés még nagyobb volt, összesen 66 gigawattóra új kapacitás állt rendszerbe, jelentős része Kínában, ahol az IEA jelentése szerint óránként két új szélturbina kezd forogni. Összehasonlításképpen: a Paksra tervezett új atomerőműblokkok várható kapacitása a 3 gigawattórát sem éri el. (Magyarországon 2016 végén fogadtak el egy olyan törvénymódosítást, ami ellehetetleníti a szélerőművek fejlesztését.) Nem véletlen, hogy a szakemberek zöld forradalomról beszélnek: a megújuló energiaforrások előretörését rendre alulbecslő IEA igazgatója, Fatih Birol szerint a világ energiahálózata teljesen átalakul a szemünk előtt.

Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia
Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.
Olyan jövő rajzolódik ki, amely inkább Elon Musk, a Tesla első emberének vízióját tárja elénk. Musk szerint a jelenlegi lakossági fogyasztók két évtized múlva már nem csatlakoznak fel az országos hálózatra, a jelenlegi energiaszolgáltatók szerepe inkább a mai vonalas telefontársaságok vagy postai szolgáltatások szintjére zuhan vissza. Ebben a világban az olaj már csak nyersanyag lesz a műanyagipar vagy a műtrágyagyártás számára. Az igények csökkenésével egyre kevesebb új olajkútra lesz szükség, a fúrás pedig egyre rosszabb üzlet lesz a jövőben.

Sérülékeny hálózatok

Csakhogy a megújuló energiaforrások termelése nem egyenletes, ami nagy terhet ró a jelenlegi energiahálózatokra. A német Fraunhofer Intézet 2015-ben készített jelentése szerint az összekapcsolt európai villamosenergia-hálózatok a jelenlegi állapotukban képtelenek lennének kezelni, ha a tagállamok összességében 25 százaléknál több, napenergiából vagy szélerőművekből származó áramot táplálnának a rendszerbe.

Ez pedig már nincs is olyan messze: az Európai Bizottság jelentésében az áll, hogy a bruttó energiatermelésben a megújulók aránya jelenleg meghaladja a 16 százalékot. Ha elmaradnak a fejlesztések, akkor a hálózat részben vagy egészben összeomolhat, mert nem képes kezelni a hirtelen ingadozásokat. Talán a nyári viharok idején a csatornahálózatban fellépő gondok szemléletesen érzékeltetik a problémát. A hirtelen érkező, milliónyi csatornafedélen át beömlő víz egyszerűen képtelen elfolyni a csöveken. Hasonló helyzet állhat elő az elektromos hálózatban is, amikor kisüt a nap, és milliónyi háztető táplálja az áramot a hálózatba.

Kép: Fotolia

A megújulókra történő átállás és a hálózatok sérülékenysége miatt felmerült az igény olyan energiahálózatok létesítésére, amelyek nemcsak nagy termelőkből és központilag vezérelt nagy elosztórendszerekből állnak, hanem lokálisan működő energiatermelő és -fogyasztó szigetekből, amelyek az országos hálózatról leválva is életképesek maradhatnak, és a megváltozott fogyasztási szokásokhoz is tudnak alkalmazkodni.

Okos otthon, okos mérő

A modern teljesítményelektronikai és szórakoztatóelektronikai készülékek kapcsolóüzemű stabil tápegységei impulzusokban fogyasztanak, amelyeket a hagyományos fogyasztásmérők nem tudnak jól kezelni: mérhetnek többet vagy kevesebbet a tényleges teljesítménynél. Ennél azonban még többet lehetne megtakarítani, ha az energia árát a fogyasztás pillanatában érvényes tarifákon számolnák el. Ezáltal a fogyasztás az olcsóbb éjszakai tarifák idején csúcsosodna, a termelés pedig csúcsidőben.

Komoly bizonytalanságot teremt az új díj bevezetése
Jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az új díj azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete szerint 4 kW teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük.
A szélkerekek és napelemek energiája bármikor rásegíthet a fogyasztásra helyi energiatárolók segítségével. Ezek lehetnek a házakban elhelyezett hatalmas akkumulátorok, de lehetnek akár maguk a háztartási eszközök, még inkább az elektromos autók. Talán elsőre meglepő, hogy a jól hőszigetelt ház és hűtőszekrény is tekinthető energiatárolónak. Pedig nagyon egyszerű az elv: egy megfelelően szigetelt háznál bőven elég, ha a helyiségek hűtése csak akkor kapcsol be, amikor helyben meg tudjuk termelni az ehhez szükséges áramot. Hasonlóan időzíthetjük a hűtőszekrényt, a fagyasztót, a vízmelegítőt. Az sem sci-fi-vízió, hogy a garázsba délután beparkolt elektromos autó tetemes maradék energiáját az esti csúcsidőben a háztartás használja fel. Ehhez intelligens fogyasztásmérők, számítógép-vezérelt háztartások kellenek, amelyek ma már nem számítanak luxusnak. Svédországban 5,2 millió elektromos okos mérőt telepítettek, 100 százalékos lefedettséget érve el, Olaszországban az ENEL a háztartások 90 százalékát látta el okos mérővel, az Endesa pedig Spanyolországban mintegy 3,5 millió okos mérő telepítésével a hagyományos mérők 30 százalékát cserélte le.

A meglévő hálózatokra épülő fenti intézkedések azonban csak az első lépést jelentik. A következő lépcső a mikrohálózatok létrehozása. Ezek lakótelepek, kertvárosi háztömbök vagy egy-egy falu áramellátására szerveződnek helyben. Így hatalmas hálózatok helyett sok kicsi, egymástól többé-kevésbé független közösségi hálózat biztosíthatja a fenntartható energiaellátást.

Egy család nem tudja a számtalan alternatív megoldást – szélkerekek, napelemek, biogáz, akkumulátoregységek, vízszivattyúzáson alapuló energiatárolók, hidrogénfejlesztés és tüzelőanyag-cella, gázmotoros villany és fűtés – gazdaságosan integrálni, pedig ezek már hasznosan kiegészítik egymást, kölcsönösen javítják az együttes hatékonyságot. Már most is működnek ilyen telepek: Khynthos szigetén, a görög szigetvilágban például napelemek látják el a helyi közösséget, az energiatárolást akkumulátorok végzik, míg a tartalékot egy benzinüzemű generátor biztosítja. Igazi szigetként ékelődik be az új-mexikói Albuquerque városának elektromos hálózatába a Mesa del Sol üzlet- és apartmankomplexum, amelyet szintén napelemek, hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer és egy vésztartalék gázüzemű generátor lát el energiával. A jövőbe mutató megoldásoknak a segítségével körvonalazódik az új energetika rendszer, amely a helyi energiatermelést közösségi tárolással és ellátással kombinálja, amelyben a gigantikus erőműveknek már csak vészhelyzeti tartalék szerepük marad.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo