hirdetés

Már most készülni kell a zöld forradalomra

Évek óta várják a hazai megújuló energiatermelésben érdekelt vállalkozások az új támogatási rendszer, a METÁR bevezetését. A jó hír, hogy ez hamarosan megtörténik, a rossz, hogy még sok nyitott kérdés van ezzel kapcsolatban – hívták fel a figyelmet a szakemberek a Piac & Profit által szervezett konferencián.
hirdetés

Több sebből is vérzik a magyar megújuló energiatermelés, hátrányosan érinti a napenergiát hasznosító rendszerek fejlesztését a környezetvédelmi termékdíj szabályozása, a lakosságnak szánt uniós források visszatartása és a kormányzati tervekben az atomenergia előtérbe tolása is. „A legrosszabb azonban az, hogy a megújuló energiaforrásokra ígért támogatási rendszert, a METÁRT már évek óta halasztgatja a kormányzat, ezért sok befektető eddig lebegtette, vagy vissza is vonta a tervezett beruházásait” – mondta Dr. Tóth Máté, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda energetikai csoportjának szenior ügyvédje, a Piac & Profit által rendezett Energiahatékonyság, a nyerő üzleti cél című konferencián.

Kép:Pixabay

Jó hír az ágazatnak, hogy vége a hosszú várakozásnak, és várhatóan a jövő év elejétől most már tényleg elindul az új támogatási rendszer. A rossz hír, hogy még mindig sok a kérdőjel a METÁR (megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer) szabályozása körül. „A cél, hogy a konjunktúra-idegen és merev korábbi támogatási rendszer helyett rugalmas és piaci „jellegű” támogatási rendszer jöjjön létre, emellett a kormány az alkalmazott technológiákat újragondolhatja. De természetesen a fő csapás, hogy az EU-s és a hazai célkitűzések megvalósuljanak” – mondta a szakember.

Dr. Tóth Máté, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szenior ügyvédje

Lényegi átalakulást jelent

Az új szabályozási koncepció sajátosságai a megújuló villamosenergia-piac lényegi átalakulását hozhatja: a meglévő és a piacra lépést fontolgató szereplőknek az eddigiektől egészen eltérő szempontokat kell majd mérlegelniük a beruházásuk megtérülése kapcsán. Körültekintő végrehajtása esetén azonban az új koncepció alkalmas lehet a megújuló energiaforrások felhasználási részarányának növelésére bizonyos technológiák ösztönzőbb támogatásán keresztül, a lakossági energiaárak tartósan alacsonyan tartása mellett.

„A METÁR-ral kapcsolatban még sok a kérdőjel, például a technológiai preferenciák (pl. egyéb támogatások) kérdése még nem igazán rendezett: például, hogy mennyi az elvárt biomassza, napenergia aránya,  de azt sem lehet tudni, hogy az egyelőre mostohaként kezelt szélenergia új, önálló tendert kap, vagy speciális szabályozást. Szintén kérdéses a megtermelt hőenergia szerepe az új rendszerben, pedig ez a kapcsolt termelők szemszögéből lényeges tisztázandó kérdés” – hangsúlyozta Tóth Máté. Ugyanakkor mivel várhatóan jövőre már elérhető lesz az új támogatási rendszer, azoknak, akik a megújuló energiaforrások kiépítésébe fektetnének, már most meg kell ismerkedniük a fontosabb szabályokkal.

Besorolási szintek
Már engedélyezett projektek,
  • a MEKH határozat szerinti KÁT-os engedély alatt: KÁT
Új projektek:
  • demonstrációs projektek: KÁT
  • 0,5MW alatt: KÁT
  • 0,5 MW< Prémium alapú támogatás
  • 1 MW> adminisztratív út (hibrid megoldás, de: METÁR) – MEKH kérelemre dönt a mennyiségről és időtartamról (mint régen), támogatott ár a KÁT-os rendeleti bázisáron alapul – miniszteri rendeletben: max mennyiség + (max) éves kifizetés
  • 1 MW≤ tender: METÁR
Mennyi jár majd?

A nyilvánosságra hozott jogszabály-tervezetek alapján a jelenleg működő kötelező átvételi rendszer (KÁT) várhatóan a 0,5 MW-nál kisebb kapacitású erőműegységek valamint a demonstrációs, azaz kísérleti projektek esetén működik csak tovább változatlan formában. Az ennél nagyobb teljesítőképességű megújuló energiaforrást felhasználó termelők önállóan, piaci alapon lesznek kötelesek a megtermelt villamos energiát értékesíteni.

Az új rendszerben a napenergia esetén a HUPX másnapi órás árainak napenergiát felhasználó – kötelező átvételben vagy prémium típusú támogatásban részesülő – erőműegységek tárgyhónap egyes óráira összesített termelésével súlyozott havi átlagárral számolhatunk. A szélenergia esetén a HUPX másnapi órás árainak szélenergiát felhasználó – kötelező átvételben vagy prémium típusú támogatásban részesülő – erőműegységek tárgyhónap egyes óráira összesített termelésével súlyozott havi átlagára lesz a mérvadó, míg a nem napenergiát vagy szélenergiát felhasználó erőműegységek esetében a HUPX másnapi órás árainak havi számtani átlaga.

Hangsúlyozta, a referencia piaci árat Ft/kWh-ban kell meghatározni és ehhez a Magyar Nemzeti Bank adott hónapra közzétett napi középárfolyamainak számtani átlagát kell alkalmazni. A referencia piaci árak konkrét értékét a MAVIR határozza meg és a tárgyhónapot követő hónap 5. munkanapján közzéteszi. „Amennyiben a HUPX másnapi órás árai legalább 6 egymást követő órában negatívak - ami nem lehetetlen -,úgy az ezt követő negatív árakkal jellemzett egymást követő órákban történt termelésre nem fizethető ki prémium” – hívta fel a figyelmet Tóth Máté.

A kormányzat várhatóan 5 éves bontásban, miniszteri rendeletben rögzíti majd a maximális támogatható mennyiséget és opcionálisan az éves kifizetést, amire a támogatás kiosztható. Emellett a rendelet rögzíti a maximális mennyiséget és opcionálisan a maximális éves kifizetést, amire egyes technológiánként a támogatás kiosztható. Ezt az összeget évente fogják felülvizsgálni, a prémiumtámogatás legfeljebb 20 évre lesz nyújtható, a támogatás arányosan csökken a beruházási költségekhez viszonyítva.

Vannak jó lehetőségek

Ami nagyszerű lehetőség, hogy amennyiben demonstrációs projektként az Európai Unióban kísérleti technológiát elsőként mutatunk be, akkor a projekt külön, kiemelt támogatásban részesülhet. „Ez egy kiskapu lehetőség, hiszen nagyon sok lehetőséget rejt, mert igencsak rugalmasak a határok” – mondta a szakember, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatására országos szinten felső keretösszeg lesz, és csak azok a projektek részesülhetnek belőle, amelyek beruházási támogatást is kaptak és a beruházási támogatást le kell vonni a működési támogatásból.

Jönnek az állami napelemparkok?
Körülbelül tíz, átlagosan 4 MW teljesítményű állami napelempark építését fontolgatja a kormány – értesült az NRGreport. Ezzel jelentősen nőne a hazai beépített napelem-kapacitás, ám Magyarország lemaradása annyira jelentős az európai átlaghoz képest, hogy a projekt, ha valóban meg is valósul, még mindig csak az első lépést jelenthetné a felzárkózáshoz.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo