Már nem az olajmezőkről lesz híres Texas

Nagyobb, mint Franciaország, és csak a megújulók piacképesek náluk. Az áramfogyasztás 20 százalékát fedezik szélenergiából. Hol is? És melyik napszakban fúj a szél a világ legnagyobb GDP-jét produkáló országában?

A rejtvényre a megoldás a 696 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű Texas. A másik válasz pedig: pont az éjszaka kellős közepén fúj a legerősebben a szél, amikor nem igazán van szükség áramra. Hogy lehet ebből egy nyerő kombináció, ami a megújulóknak kedvez? Az Egyesült Államoknak tulajdonképpen minden tájára érvényes, hogy általában este fúj a legerősebben a szél. Egy kivételtől eltekintve. Dél-Texasban azért erősebb a szél napközben (pont, amikor csúcsra járatódik az áramfogyasztás a légkondicionálók használata miatt), mert az úgynevezett konvekciós áramlások hatása érvényesül.

Mit jelent ez? Ez olyan jelenség, ami a szárazföld és a tenger hőmérsékletének különbségéből adódik. Amikor napközben a szárazföld felmelegszik, megnő a szárazföldi levegőtömeg és a hidegebb tenger fölötti légtömeg hőmérséklet-különbsége. Emiatt a hideg levegőt valósággal magához szívja a szárazföld a tenger felől, így erősödik fel a szél.

Fotó: freeimages.com/Christian Wagner

Ezek a „termális szelek” az ország más régióiban is felerősödnek, de ott napközben nem annyira. A hatásuk inkább az esti órákban érvényesül. Pontosan ez csökkenti a szélenergia-termelés gazdaságosságát, mert ha későbbi, napközbeni felhasználás céljából kell tárolni az éjjeli órákban megtermelt energiát az akkumulátorokban, az növeli a költségeket.

Texasban délutánonként 8 kilométerrel erősebben fúj a szél az említett konvekciós áramlás miatt. Erre az USA más régióiban nincs példa. A texasi szélenergia-piacon rendkívül erős a verseny: 900 szélturbina termel energiát a szélből. Elterjedésük persze rossz hír a földgázüzemű erőművek üzemeltetőinek.

Furán néz ki a Világbank kivonulása az olajiparból
A Világbank hátat fordítása a fosszilis energiáknak csak részleges. Két okból. A már leokézott olaj- és gázkitermelési projekteket továbbfinanszírozzák, de újakat már nem. Földgázüzemű erőműveket pedig ezentúl is bevállalnak támogatásra.
Pontosabban az említett konvekciós áramlat tett be nekik. A földgázas erőművek beruházói ugyanis arra számítottak, hogy a napközbeni energiafogyasztást ők fogják majd kielégíteni. Mivel napközben a legnagyobb a villamos energia ára, így jól jártak volna a nap közepén jelentkező magas fogyasztói igényekkel, a sok-sok légkondi működtetéséhez szükséges áram biztosításával.

A befektetők bővítették kapacitásaikat, hogy szépen zsebre tegyék a napközben magas energiaárakat. Csak azzal nem számoltak, hogy a szélturbinákat a konvekciós áramlás napközben is szépen pörgetni fogja. Ma Texas áramigényének 20 százalékát fedezik szélenergiából. A napenergia használata is jelentősen növekszik. Mindez lehetővé tette az áramhálózat nagy részét uraló Ercotnak, hogy az elmúlt öt évben 55 százalékkal csökkentse a megawattóránkénti árat, ami most 25,34 dollárnál (6321 forint) van. (1 megawatt 1000 kilowatt.)

Csak összehasonlításképpen: ha például megnézzük az E.On lakosságai árait – az 1320 kWh/év fogyasztásig tartó ársávban –, 14,05 forintba kerül 1 kWh, vagyis 1 mWh fogyasztás 14 500 forint, csúcsidőszakban 20,44 forintról beszélünk, vagyis 1 mWh 20 440 forint. (Völgyidőszak 12,06 forint. És az áfával meg a rendszerhasználati díjjal nem is számoltunk.) Ehhez képest a texasi dollárösszeg, ami 6321 forintnak felel meg valóban alacsony árszint. 2040-re a megújuló energiák várhatóan ugyanakkora részét fedik le az energiamixnek, mint a földgáz, áll a Bloomberg New Energy Finance elemzésében.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo