Már nem az olajmezőkről lesz híres Texas

Nagyobb, mint Franciaország, és csak a megújulók piacképesek náluk. Az áramfogyasztás 20 százalékát fedezik szélenergiából. Hol is? És melyik napszakban fúj a szél a világ legnagyobb GDP-jét produkáló országában?

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rejtvényre a megoldás a 696 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű Texas. A másik válasz pedig: pont az éjszaka kellős közepén fúj a legerősebben a szél, amikor nem igazán van szükség áramra. Hogy lehet ebből egy nyerő kombináció, ami a megújulóknak kedvez? Az Egyesült Államoknak tulajdonképpen minden tájára érvényes, hogy általában este fúj a legerősebben a szél. Egy kivételtől eltekintve. Dél-Texasban azért erősebb a szél napközben (pont, amikor csúcsra járatódik az áramfogyasztás a légkondicionálók használata miatt), mert az úgynevezett konvekciós áramlások hatása érvényesül.

Mit jelent ez? Ez olyan jelenség, ami a szárazföld és a tenger hőmérsékletének különbségéből adódik. Amikor napközben a szárazföld felmelegszik, megnő a szárazföldi levegőtömeg és a hidegebb tenger fölötti légtömeg hőmérséklet-különbsége. Emiatt a hideg levegőt valósággal magához szívja a szárazföld a tenger felől, így erősödik fel a szél.

Fotó: freeimages.com/Christian Wagner

Ezek a „termális szelek” az ország más régióiban is felerősödnek, de ott napközben nem annyira. A hatásuk inkább az esti órákban érvényesül. Pontosan ez csökkenti a szélenergia-termelés gazdaságosságát, mert ha későbbi, napközbeni felhasználás céljából kell tárolni az éjjeli órákban megtermelt energiát az akkumulátorokban, az növeli a költségeket.

Texasban délutánonként 8 kilométerrel erősebben fúj a szél az említett konvekciós áramlás miatt. Erre az USA más régióiban nincs példa. A texasi szélenergia-piacon rendkívül erős a verseny: 900 szélturbina termel energiát a szélből. Elterjedésük persze rossz hír a földgázüzemű erőművek üzemeltetőinek.

Furán néz ki a Világbank kivonulása az olajiparból
A Világbank hátat fordítása a fosszilis energiáknak csak részleges. Két okból. A már leokézott olaj- és gázkitermelési projekteket továbbfinanszírozzák, de újakat már nem. Földgázüzemű erőműveket pedig ezentúl is bevállalnak támogatásra.
Pontosabban az említett konvekciós áramlat tett be nekik. A földgázas erőművek beruházói ugyanis arra számítottak, hogy a napközbeni energiafogyasztást ők fogják majd kielégíteni. Mivel napközben a legnagyobb a villamos energia ára, így jól jártak volna a nap közepén jelentkező magas fogyasztói igényekkel, a sok-sok légkondi működtetéséhez szükséges áram biztosításával.

A befektetők bővítették kapacitásaikat, hogy szépen zsebre tegyék a napközben magas energiaárakat. Csak azzal nem számoltak, hogy a szélturbinákat a konvekciós áramlás napközben is szépen pörgetni fogja. Ma Texas áramigényének 20 százalékát fedezik szélenergiából. A napenergia használata is jelentősen növekszik. Mindez lehetővé tette az áramhálózat nagy részét uraló Ercotnak, hogy az elmúlt öt évben 55 százalékkal csökkentse a megawattóránkénti árat, ami most 25,34 dollárnál (6321 forint) van. (1 megawatt 1000 kilowatt.)

Csak összehasonlításképpen: ha például megnézzük az E.On lakosságai árait – az 1320 kWh/év fogyasztásig tartó ársávban –, 14,05 forintba kerül 1 kWh, vagyis 1 mWh fogyasztás 14 500 forint, csúcsidőszakban 20,44 forintról beszélünk, vagyis 1 mWh 20 440 forint. (Völgyidőszak 12,06 forint. És az áfával meg a rendszerhasználati díjjal nem is számoltunk.) Ehhez képest a texasi dollárösszeg, ami 6321 forintnak felel meg valóban alacsony árszint. 2040-re a megújuló energiák várhatóan ugyanakkora részét fedik le az energiamixnek, mint a földgáz, áll a Bloomberg New Energy Finance elemzésében.

 

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo