A megújulók is a gazdagokéi, pedig a szegényeknek is kellene

A klímaváltozás elleni védelmet finanszírozó befektetések nagy hibája, hogy nagy erőműveket támogatnak, s csak elenyésző részük folyik kis volumenű megújuló energiás projektekbe a szegény országokban. Holott éppen a szegényeknek lenne rá a legnagyobb szükségük, mert náluk nincsenek kiépített elektromos hálózatok.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kis volumenű, napenergiás, biogáz és más elektromos hálózaton kívüli (úgynevezett off grid) erőművekre lenne szükség a szegény országokban, hogy az emberek vállalkozni tudjanak, és talpra állhassanak, mint saját sorsuk és anyagi boldogulásuk urai. A villamos energiához való hozzáférés alapfeltétele bármilyen régió gazdasági felzárkóztatásának, hiszen áram nélkül az emberek nem tudnak vállalkozni és termelni.

4 milliárd fős célközönség

Mint arra a londoni Környezeti Fejlődés Nemzetközi Intézete (IIED) elemzése rámutat, a 7,2 milliárd lakosú Földön közel egymilliárd ember még mindig áram nélkül él, 3 milliárd pedig füstöt kibocsátó energiaforrásokat használ (fa, kerozin, lepényformájúra gyúrt, szárított állati ürülék), hogy főzni tudjon.

A szervezet 2030-ra tűzte ki annak a célnak megvalósítását, hogy bolygónk összes lakója rendelkezzen árammal (ez is része az Új Fenntarthatóság Fejlődési Céloknak), a szegények elsősorban megújuló energiákkal. De mint ahogy az ENSZ a nyomorgókat szegénysorból kiemelő Millenniumi Fejlesztési Céljai sem valósultak meg teljes egészében, elképzelhető, hogy ezek sem fognak.

Kép: Freeimages.com

Az áramellátás decentralizálásával foglalkozó szervezetet Sustainable Energy for All néven – azaz SE4All – 2011-ben hozta létre Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár, látva, hogy a Millenniumi Célok elérése felé a kelleténél lassabban halad a világ.

  • Becslések szerint évi 40–100 milliárd dollár közötti befektetésre lenne szükség, hogy a cél ütemszerű kivitelezését tartani tudják.
  • A párizsi Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2011-es becslése szerint évente 23 milliárd dollárt kellene az áramellátás decentralizálásába invesztálni.
  • A világ kormányai évi 14,1 milliárdos támogatást ítéltek meg nemzetközi klímafinanszírozásra (2003 és 2015 között), ennek mindössze körülbelül 40 százaléka, mintegy 5,6 milliárd forint fordítódott energiával kapcsolatos beruházásokra, s ezen belül is csak 3,5 százalékot irányítottak a decentralizálást célzó infrastruktúrák, azaz kis volumenű erőművek létesítésére.
  • Az IIED jelentése ugyan nem ad meg összeget, amire szükség lenne, de azt jelzi, hogy jelenleg annak mindössze 5 százalékát fektetik napkollektorok, minihálózatok és tiszta tűzhelyek beszerelésére.
A legtöbb befektetés a közepes és magas jövedelmű országok nagy volumenű megújuló energiás projektjeibe vándorol. (A SE4All tanácskozásának egyébként éppen Jim Jong Kim volt a levezető elnöke, aki pont annak a Világbanknak az első embere, melyet aktivisták sokat kritizálnak azért, hogy túl sok pénzt önt a mega- és gigaberuházásokba, és keveset fordít a decentralizált energiaellátás megvalósítására.)

Fotó: freeimages.com/Christian Wagner

Vannak azért kivételek: Banglades és Nepál kormányai hivatalt hoztak létre az ilyen kis fejlesztések elősegítésére, méghozzá úgy, hogy több ilyen projektet egy kalap alá vesznek, így csomagban kínálják őket a befektetőknek.

Ha az áramot nélkülöző családok és háztartások végre energiához jutnának, javulna az egészségük, mert hűteni tudnák ételeiket, a gyerekek és a felnőttek nem szenvednének légúti megbetegedésektől, amiket a tűzzel való sütés-főzés okoz kis kunyhóikban, s ami a nagyszámú gyerekhalálozás egyik jelentős oka a szegény világban.

Afrikában mobiltelefonokon működik a pénzutalási rendszer, egész országnyi népességek vannak a bankrendszeren kívül, s árammal egyre többen csatlakozhatnának mobiltelefonnal e pénzügyi hálózatba is.

Forrás: Reuters

Megújulók 2016-ban
Tavaly világszerte 287,5 milliárd dollárt invesztáltak megújuló energiákba, ami 18 százalékkal kevesebb, mint a 2015-ös befektetési volumen. A csökkenésnek nem feltétlenül a befektetési kedv lanyhulása az oka: e technológiák ára zuhant jelentős mértékben. Igaz, egyes országokban visszaesett a beruházások nagyságrendje is, Kínában 26 százalékkal 87,8 milliárd dollárra, Japánban 43 százalékkal 22,8 milliárdra.
Azt is hozzá kell tenni ehhez, hogy rekordokat döntő befektetési volument látott a megújuló szektor e két országban (2015-ben soha nem látott szintre nőtt, 119 milliárdra), a lassulás tehát valamelyest érthető.
A megújulókba irányuló globális befektetési hajlandóság visszaesése ellenére a szélenergiás szektornak rekordértékű invesztíció jutott: 2016-ban 29,9 milliárd dollár, ami 40 százalékkal több, mint 2015-ben. Forrás: Bloomberg New Energy Finance
 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo