Gazdaságfejlesztés cikkek


Szíve közepe van a magyar külpolitikának és ezt nem akárki mondja

Szíve közepe van a magyar külpolitikának és ezt nem akárki mondja 

Szijjártó Péter: a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika.
Szigorítás az értékpapíralapoknál

Szigorítás az értékpapíralapoknál 

GFM: szigorúbb elvárások az értékpapíralapokkal szemben.
Fontos, nem érdemes most bankszámlát nyitni, júliustól drasztikusan olcsóbb lesz

Fontos, nem érdemes most bankszámlát nyitni, júliustól drasztikusan olcsóbb lesz 

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja.
Kkv-knak júliustól jönnek a fix kamatozású, maximálisan 3,5 százalékos kamatozású hitelek

Kkv-knak júliustól jönnek a fix kamatozású, maximálisan 3,5 százalékos kamatozású hitelek 

A kormány 2022. június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv hitelpiac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi kártya program eddig elért eredményeit, és döntött a program folytatásáról - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.
Hamarosan elfogadhatja a kormány ezt a gazdaságfejlesztési tervet

Hamarosan elfogadhatja a kormány ezt a gazdaságfejlesztési tervet 

A napokban fogadja el a kormány a négy magyarországi övezet gazdaságfejlesztési tervét - közölte a Pannon Városok Szövetsége keszthelyi ülésének sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor.
Új kormánybiztosai vannak Magyarországnak – egy miniszter neve is feltűnik

Új kormánybiztosai vannak Magyarországnak – egy miniszter neve is feltűnik 

A formálódó gazdaságfejlesztési zónák kapcsán nevezték ki a felelős kormánybiztosokat.
Euró százmilliárdok jutnak kkv-beruházásokra

Euró százmilliárdok jutnak kkv-beruházásokra 

Az uniós tagállamok kormányai után az Európai Parlament (EP) plenáris ülése is jóváhagyta kedden a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését.
Egymilliárd forint a külhoni családi vállalkozásoknak

Egymilliárd forint a külhoni családi vállalkozásoknak 

Egymilliárd forintot szán idén a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni magyar családi vállalkozások megsegítésére - jelentette be kedden egy nagyváradi fórumon Szilágyi Péter helyettes államtitkár.
A megújulók is a gazdagokéi, pedig a szegényeknek is kellene

A megújulók is a gazdagokéi, pedig a szegényeknek is kellene 

A klímaváltozás elleni védelmet finanszírozó befektetések nagy hibája, hogy nagy erőműveket támogatnak, s csak elenyésző részük folyik kis volumenű megújuló energiás projektekbe a szegény országokban. Holott éppen a szegényeknek lenne rá a legnagyobb szükségük, mert náluk nincsenek kiépített elektromos hálózatok.
Minden pénzt elköltenek jövő tavaszra

Minden pénzt elköltenek jövő tavaszra 

A kormány tervei szerint idén március 31-ig minden pályázatot kiírnak, 2018. március 31-ig pedig az összes pénzt elköltenék. Aki számítana még uniós forrásra, ideje, hogy összekapja magát!

Bukja a kormány az egyik legfontosabb ígéretét 

Nem fog összejönni, hogy az uniós források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítódjék, bár ezt az ígéretét lépten-nyomon megerősítette a kormány. Persze az arányok ettől még sokkal jobbak, mint korábban – derül ki a Portfolio átfogó elemzéséből. A pénzek majdnem felét viszont verseny nélkül osztják.

Pénz van, kérdés, mire megy el 

150 milliárd forintot fordít két év alatt ipari parkok fejlesztésére a kormány – jelentette be Lázár János április végén, egy kormányinfón. Ettől az intézkedéstől 50–100 ezer új munkahelyet várnak, no meg azt, hogy egy lépéssel közelebb jutunk ahhoz az elképzeléshez, hogy 2020-ra a nemzeti össztermékben 30 százalék legyen az ipari termelés aránya. A legtöbb uniós célkitűzésben Magyarország inkább alulvállalja magát, iparosításban viszont az élre törünk. Az Európai Unióban ugyanis csak 20 százalékos arányt tűztek ki célul.

Biztosítékkal is készülni kell a sikeres pályázatra 

Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén. Bár a vissza nem térítendő támogatások esetében a kiírók már nem követelnek meg biztosítékot, számos, közbeszerzést kiíró vállalkozás kér az ajánlattevőktől teljesítési vagy jól teljesítési garanciát a források megfelelő felhasználásának biztosítékául – hívja fel a figyelmet a Start Garancia Zrt.

Pest sem marad uniós pénz nélkül 

A tervekhez képest idén több mint 25 milliárd forinttal több uniós forrás áll a Pest megyei cégek rendelkezésére a VEKOP keretében. A módosításoknak köszönhetően több felhívás keretösszege és a meghirdetés tervezett időpontja is változott, valamint egy új felhívás is megjelent.

Még több pénzt nyomnak a GINOP-ba idén 

Mintegy 300 milliárd forinttal emelte meg a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét – tájékoztatott Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár. Ezzel a 2016 végéig elérhető, magyar gazdaságot ösztönző pályázati keret több mint 2200 milliárd forintra emelkedett.

Lázár: az Uniótól nem kaptunk semmit 

Az Uniótól kapott hatalmas forrásokat tulajdonképpen nem is kaptuk – erre jutott Lázár János a Portolio konferenciáján elhangzott előadásában. Amit viszont most kifizetünk – mert ugye pénz mégis van – azt egészen máshogy akarják elosztani.

Lesik az uniós pénzeket a vállalkozások, de nem bíznak benne, hogy jut belőle 

A hazai kkv-k jelentős része előbbre hozná és át is ütemezné beruházási terveit, amennyiben rövid időn belül elérhetővé válnának az uniós források. Azonban a jelenlegi pályázati kiírások mellett alig több mint harmaduk tartja csupán reálisnak uniós támogatás elnyerését – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

Glattfelder: a legoptimálisabb konstrukciót keressük 

Újraiparosításra készül a kormány, hogy ezzel segítség a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányának emelkedését - mondta el a Piac&Profitnak Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Hosszabb távon a termelő cégek exportkapacitásának növelése a cél. Az államtitkár szerint könnyebb lesz ebben a ciklusban uniós pénzhez jutni, főleg a kisebb projektekhez. Mint mondta, a "lehetőségekhez képest legoptimálisabb" konstrukción dolgoznak.

Már leshetjük az új uniós pályázatok kiírását 

Mára készülnek el a szaktárcák a múlt héten beharangozott uniós pályázatok kíirásaival és háttéranyagaival, így a mai naptól kezdve bármikor megjelenhetnek az új uniós ciklus első pályázatai. Fontos tudnivaló, hogy új pályázat rendszerben indul a pénzosztás, így nem árt figyelnie a forrásokra vágyó vállalkozásoknak.

Körvonalazódik az új pályázati struktúra 

Több pénz jut vállalkozásfejlesztésre, átjárhatóbb Operatív Programok és kiemelt figyelem a kutatás-fejlesztésre –a fő célok láthatóak még csak a 2014-2020-as tervezési időszak EU-s támogatási ciklussal kapcsolatban. A folyamat zajlik, de konkrét pályázatokra csak nyáron számíthatunk.

A gyógynövény szakmát segíti az állam 

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a gyógynövény szakma képviselőivel. Célja, hogy olyan megoldásokat találjanak együtt, amelyek segítik a magyar gyógynövény szakma régi hagyományainak továbbvitelét, de az új technológiai és piaci kihívásokra is megfelelő választ adnak.

Újabb jó hír a magyar gazdaságból: bővülésre áll a zászló 

Immár harmadik hónapja lanyha, de bővülésre utaló tendencia mutatható ki a magyar gazdaságban – erre utal az MLBKT Beszerzési menedzser indexének értéke.

Erre lesz pénz a következő ciklusban!  

A következő Uniós támogatási ciklus, vagyis a 2014-2020 közötti időszak gazdaságfejlesztési támogatásainak rendszerét, elveit, a várható támogatásokat mutatta be Cséfalvay Zoltán az NGM államtitkára a Piac&Profit rendezvényén. Az előadás alapján úgy látszik, a fő irányok megvannak, de a „finomhangolásra” még várni kell. Ha minden igaz, jövő nyáron indulhatnak a pályázatok.

Mire jut uniós forrás a következő ciklusban? 

Egyelőre nem tudni, hogy az Európai Unió (EU) 2014-2020-as költségvetési ciklusában az Magyarország mennyi az uniós forráshoz jut. Az elosztás elvei, a programok, a szervezet, amely a feladatokat végrehajtja jórészt körvonalazódott ugyanakkor, s az is, hogy rendelkezésre álló keret 60 százalékát közvetlenül a növekedés ösztönzésére, gazdaságfejlesztésre fordítja majd az ország - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett 

A HR cég pécsi irodáját regionális központtá fejlesztette.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Gazdaság

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.

Infokom

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől 

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo