Afrika cikkek

hirdetés

Új kontinens felé fordulna Szijjártó Péter

Új kontinens felé fordulna Szijjártó Péter 

A miniszter szerint fejleszteni kell a gazdasági együttműködést Európa és Afrika között.
Az orosz gáznak lealkonyul

Az orosz gáznak lealkonyul 

Algéria, Nigéria és Niger illetékes miniszterei Európába gázt szállító vezeték építéséről írtak alá szándéknyilatkozatot Algírban.
Afrikában is megjelenne szoftverével a Kürt Zrt.

Afrikában is megjelenne szoftverével a Kürt Zrt. 

A sikeres üzbegisztáni projektet követően Afrikában folytathatja nemzetközi terjeszkedését a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. saját fejlesztésű SeCube GRC információbiztonsági megoldásával. A társaság lehetőséget kapott arra is, hogy az ENSZ beszerzéseibe is bekapcsolódjon.
Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési válságról, hátterében konfliktusokkal, éghajlati sokkokkal, a COVID-19 miatti kiesésekkel, és elszaladó államháztartási hiányokkal, tovább súlyosbítva az ukrajnai háború hatásaival, mint az élelmiszerek és üzemanyag globális drágulása – mindezt akkor, amikor a vidéki térségek leszakadása és az agrár-élelmezési rendszerek törékenysége már eleve problémát okoztak.
Az új vírusvariáns miatt máris szigorításról döntött az egyik kormány

Az új vírusvariáns miatt máris szigorításról döntött az egyik kormány 

Hat afrikai országból felfüggeszti péntektől a repülőjáratokat a brit kormány a koronavírus egy új variánsának vizsgálati idejére.
hirdetés
Új országban erősítené a magyar cégek szerepét a kormány

Új országban erősítené a magyar cégek szerepét a kormány 

A magyar vállalatok kenyai gazdasági szerepvállalásnak erősítéséről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a kelet-afrikai országban.
Macron Afrikáért aggódik

Macron Afrikáért aggódik 

Emmanuel Macron francia államfő szerint az afrikai országok adósságainak végleges eltörlése előtt „elengedhetetlen lépés” a törlesztési moratórium ahhoz, hogy a kontinens át tudja vészelni a koronavírus-járványt.
Perelhetők a világcégek a külföldi környezetszennyezéseikért

Perelhetők a világcégek a külföldi környezetszennyezéseikért 

Az angol Legfelsőbb Bíróság helyt adott egy keresetnek, melyet Zambia közel 2000 vidéki polgára nyújtott be az indiai székhelyű Vedanta bányaipari cég ellen, amiért az elszennyezte a talajvizet a lakóhelyükön és ezzel tönkretette a megélhetésüket. Az eset könnyen precedensértékűvé válhat és perek lavinája indulhat meg.
A városi levegő nem szabaddá tesz, hanem stroke-ot okoz

A városi levegő nem szabaddá tesz, hanem stroke-ot okoz 

Nem is annyira a légutakat teszik tönkre a szennyezett levegőben szálló apró porszemcsék, mint inkább az érrendszerünket. Nem egy évet veszítünk el ezzel az életünkből, mint ahogy azt az Egészségügyi Világszervezet becsülte, hanem kettőt. Az európai elhalálozások közel ötöde a légszennyezés számlájára írható.
Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt?

Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt? 

Több száz millióan már most is képtelenek eltartani magukat, mert megsemmisültek a megélhetésükhöz szükséges eszközök és életkörülmények. A fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt földönfutóvá váló tömegek persze Európa felé veszik az irányt. Mi a megoldás? A Humanitárius Kötvények újfajta finanszírozási formát jelenthetnek a válságzónákban élők életkörülményeinek kezelésére és javítására.
hirdetés

Csak marketingtrükk a karbonsemleges hamburger? 

Az Európában és Közel-Keleten működő Max Burgers úttörő módon 110 százalékban ellentételezi minden egyes terméke előállításának karbonvonzatát: a cég Afrikában faültetési programot finanszíroz. A menüben pedig a nem vörös húsok felé terelik a fogyasztói döntéseket.

Az éhség hajtja a menekülőket 

2050-re a világ legszegényebb embereinek túlnyomó többsége a szub-szaharai országokban, elsősorban Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban él majd, állapítja meg a Gates Alapítvány jelentése. Ott születik a legtöbb gyermek – ha egészségben és képzetten nőnek fel, nem vándorolnak Európába.

Kína meghódítja Afrikát is 

Az afrikaiak kétharmada pozitívnak tekinti, hogy Kína egyre nagyobb szerepet vállal a kontinensen, sok megfigyelő viszont kizsákmányolásról, függőségről, új gyarmatosításról beszél.

Olcsó napelemekkel villamosítják a legszegényebb országokat 

Afrikában jelenleg mintegy félmilliárd ember lakik olyan házban, ahova nincs bekötve a villany. Egy startup olcsó napelemekkel vinne elektromosságot a legszegényebbeknek is.

A biotermelés vethet véget az éhezésnek 

A globális élelmezést jelenleg drága műtrágyákat, gyomirtókat és növényvédő szereket használó mezőgazdálkodással oldjuk meg, ami fenntarthatatlan, mert ez nemcsak a természeti környezetre, de az emberi egészségre is ártalmas.

A földművelési tárca szerint sikeres volt a déli nyitás 

Afrika Expót tartottak Budapesten, magyar agrárszakemberek kutatás-fejlesztés területén működnének együtt az afrikai országokkal, közelebbről Ugandával és Nigériával.

Bill Gates és az EU milliárdokat adott Afrikának 

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 50 millió eurót (mintegy 15 milliárd forint) ajánlott fel az afrikai kontinens fenntartható fejlődését támogató uniós beruházási kerethez, amelyet az Európai Bizottság ugyanennyivel kiegészített - jelentették be Brüsszelben.

Tápanyaghiányos étrendünk lesz a klímaváltozás miatt 

A légkör magas szén-dioxid-tartalma csökkenti az élelmiszernövények tápanyagszintjét. Márpedig az emberiség 76 százaléka növényi étrenddel szerzi be a létszükségletnek számító tápanyagokat, mert nincs pénze húst venni vagy állatot tenyészteni saját fogyasztásra.

Hogyan lehet csillogó mosolya az észak-nigériai menekült családoknak? 

Az afrikai „tojászöldség”, a padlizsán, nem véletlenül kapta az elnevezést: a zöld érett gyümölcse eleinte ovális formájával, fehér színével valóban tojásra emlékeztet. Ez az egyik olyan zöldség, amelyet a Boko Haram által elkövetett erőszaktól az ország északi részére menekült nigériai földművesek termelni kezdtek – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jóvoltából. A helyi nyelven gorongonak nevezett zöldség nem csak a táplálkozásban, de a közösségi életben is fontos szerepet játszik. A nők gyakran fogyasztják a gorongo nyers termését, hogy fogsorukat tisztán tartsák. Emellett a padlizsán az esküvői vagy keresztelő ünnepségeken is előkerül - írja a FAO.

Ötven éven belül kihalási hullám lehet az emberiség miatt 

A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt ötven éven belül "soha nem látott" mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai - figyelmeztetnek a szakértők.

Szeretnénk hinni abban, hogy méltányos lehet ez a rendszer 

Ma már a sarki boltban is a világ minden tájáról érkező termékekkel találkozhatunk, a nagy áruházakban pedig kifejezetten szeretünk a nemzetközi részleg különlegességei között válogatni. Azonban ezek az áruk nagyon hosszú utat tettek meg idáig: el –és előkészítőik sokszor a harmadik világ szegénységében tengődve állítják elő a nyugaton aztán felárazott termékeket.

A megújulók is a gazdagokéi, pedig a szegényeknek is kellene 

A klímaváltozás elleni védelmet finanszírozó befektetések nagy hibája, hogy nagy erőműveket támogatnak, s csak elenyésző részük folyik kis volumenű megújuló energiás projektekbe a szegény országokban. Holott éppen a szegényeknek lenne rá a legnagyobb szükségük, mert náluk nincsenek kiépített elektromos hálózatok.

20 millióan halhatnak éhen júliusig 

A klímaváltozásból eredő aszály, a polgárháborús forrongás és az infláció együtt hozta létre az krízishelyzetet. 1,4 millió gyermek pedig segélyek nélkül nem éli túl az éhínséget. Sokan bármelyik nap éhen halhatnak. Embertömegek rágcsálnak gyökereket és tavirózsákat élelem gyanánt.

Az arany ára: emberéletek és környezetszennyezés 

A luxuscikkek iparának nagy vétke, hogy a beszállítói lánc végén álló aranykitermelők gyakran jogsértő milíciák Afrikában. Az arany ezért számos esetben „konfliktusásványnak” minősül. A problémáról a Dirty Gold War című film ad képet, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Magyar szőlő terem Afrikában 

Sok mindent tanulhatnak a magyar borászok a dél-afrikai termelőktől hozzáállásban, technológiában és marketingben is, ám Magyarország különleges adottságai lehetővé teszik, hogy az újvilági boroknál érdekesebb, egyedibb és izgalmasabb borok szülessenek – állapította meg egy hazai borászdelegáció, miután ellátogatott a legjobb dél-afrikai pincészetekbe, sőt, az ottani szüretből is kivette a részét.

Veszélyesebb az éhezés, mint az AIDS 

A Föld 7,2 milliárd lakója közül több mint 795 millió ember éhezik vagy alultáplált, vagyis nem részesül elegendő tápanyagban. Ez a globális népességre leselkedő legnagyobb veszély.

Okostelefonnal az éhezés ellen 

A szegények egészségének javításáért küzdő Bill Gates figyelme az agráriumra is kiterjed, hiszen az éhezés megszüntetése lehetetlen e szektor fejlesztése nélkül. Az okostelefonok használata nagy lökést adhat a kistermelőknek az elmaradott régiókban.

Milyen lehetőségeket rejt Afrika? 

Az Innovation for Africa programot még csak egy éve indították útjára, de mostanra már az első afrikai road-show és magyarországi Innovációs Konferenciára is sor került.

Kisemmizték a világ legfiatalabb országát a multik 

Az amerikai és kínai cégek potom áron szerezték meg a kőolaj-készletekben gazdag földterületeket. Dél-Szudán sorsáról a We Come As Friends című dokumentumfilm számol be, melyet a Kairói Filmfesztiválon vetítettek e héten.

Üzleti lehetőség „háborús optimalizációval” 

Az Africa–Europe Challenge (AEC) projekt az afrikai vitorlásversenyek és a térségben meglévő üzleti lehetőségek összekapcsolása. A programban tíz afrikai és mintegy tíz-tizenkét európai ország vesz részt, a megálmodója és megvalósítója azonban egy magyar csapat.

Ingyen világítás - erre is jó a művészet 

Napenergiával működő lámpásért kapott díjat Olafur Eliasson a Davos-ban megrendezett Világgazdasági Fórumon (WEF). Alkotását a szegény országokban forgalmazza. Hálózaton kívüli, "off grid" megoldásokkal akarja segíteni a szegény sorban élőket. 850 dollárért szponzorként bárki hozzásegíthet egy rászoruló családot a találmányhoz.

Szponzorált sorsok, megmentett életek 

Havi pár ezer forinttal már esélyt teremtünk arra, hogy egy hátrányos sorsú gyerek a harmadik világban kiemelkedjen a szegénysorból. A Jennifer Arnold rendezte A Small Act – Egy apró cselekedet – című dokumentumfilm egy ilyen kedvezményezett felemelkedését mutatja be Kenyától a Harvardon át munkahelyéig, az ENSZ-ig.

Hamis mítosz Afrika újragyarmatosítása? 

A Klímablog és a Piac&Profit hasábjain is írtunk arról, hogy gazdag országok és befektetési alapok hatalmas földterületeket vásárolnak fel Afrikában, hogy kielégítsék a nyugati világ növekvő élelmiszerigényeit, miközben Afrika éhezik. A legújabb vizsgálatok azonban némiképp megkérdőjelezik az agrárgyarmatosítás közkeletű hiedelmét.

Terjednek a hordozható napenergiás eszközök 

Minden órában olyan mennyiségű energia érkezik a napsugarakban a Földre, ami egy évig tudná biztostani a Föld 7 milliárd emberének villamos energia-igényét. Az iparilag fejletlen országokban, ahol  az áramhálózat nem kiterjedt, hatalmas felvevőpiacot jelent a szegénysorban élő lakosság is: számos cég mozdul rá az új piaci résre, napenergiás mobiltelefontöltőket és más eszközöket kínálva nekik.

Új klímához fejlesztett növényekkel az éhezés ellen 

900 millió ember éhezik világszerte, miközben a fejlett országokban megvásárolt ételek 30-50 %-a a szemétben végzi. Ám e pazarlás megfékezése csak az egyik lehetséges alternatíva a 2050-re 9 milliárd főre duzzadó emberiség élelmezésügyi gondjainak orvoslásában. Új, a klímaváltozás zordabb körülményeihez alkalmazkodó növények, talaj nélkül termesztett fajták, takarékosabb öntözés, gondosabb logisztikai szervezés is szükségesek az élelmek egyenlőbb elosztásához.

Európa alul marad Afrikával szemben? 

A Dél-afrikai Köztársaság gazdasági és technológiai színvonalát tekintve fejlett, első világbeli ország az afrikai kontinensen. Legfőbb kereskedelmi partnere Európa, most mégis a szegényebb, de gyorsan növekvő szomszédos országokkal kell szorosabbra húznia a kereskedelmi kapcsolatait.

Afrika vizesedik, Las Vegas kiszárad 

Afrika egyes sivatagos területei alatt jelentős vízkészletek húzódnak, állapították meg a szakemberek legújabb mérései. A hozzáférés azonban összetettnek és költségnek bizonyulhat. Eközben a Bugsy Siegel gengszter által a nevadai sivatag kellős közepére megálmodott és felépített Las Vegasnak egyre súlyosbodó vízhiányok rémével kell számolnia.

Éghajlatváltozás: Afrika jobban bírja 

Az afrikai trópusi erdők úgy tűnik, jobban alkalmazkodnak a jövőbeni éghajlatváltozáshoz, mint az Amazonas, vagy más vidékek esőerdei - jelentette ki egy nemzetközi tudományos konferencia résztvevői.

Arab világ: valami új kezdődik 

Hetekig tartó, több tízezres tüntetések, mobiltelefonnal felvett és az interneten terjesztett videók, egyik országról a másikra terjedő megmozdulások az évtizedek óta hatalmon lévő rezsimek ellen - vagyis korábban elképzelhetetlen események sora történt meg az elmúlt hónapokban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Bár három hónap múltán közel sem létszik a folyamat vége, egy biztos: valami új kezdődik. Látnunk kellett ugyanakkor, hogy ezekben az országokban a politikai válság akut szakaszba érkezésében a demokratikus deficiteken, belső feszültségeken kívül az élelmiszer-infláció játszotta a főszerepet. Az árak elszabadulása nemcsak az arab világban, hanem más országokban is valós veszély, és nem csak azért, mert az arab térségben zajló események következtében az olaj drágább lett.

Nyakukon az élelmiszerhiány? 

Az egész észak-afrikai régióra átterjedhet a Líbiában tapasztalható élelmiszerhiány - közölte pénteken az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint.

Ismerős békeperspektívák: kié lesz az olaj? 

1983 óta 2 millió emberéletet követeltek és még több millió embert űztek külföldre az Észak- és Dél-szudáni népcsoportok között dúló polgárháborús villongások. Az etnikai konfliktuson túl "erőforrás háborúról" is beszélhetünk: az ország olajkészleteinek 75 százaléka az elmaradt déli területeken található. Az olajvezetékek és az olajfinomítók viszont a fejlettebb északon. Milyen eredményre vezet, ha Dél-Szudán a népszavazás eredményeként függetlenné válik?

"Hajdu-piac" lett Afrika 

A recesszió időszakában sem tekintett el a cégcsoport jóléti költségvetésének működtetésétől, s nem „szakadt el" a dolgozókat segítő szociális háló sem, a Hajdu cégcsoport számára ezt is jelentette a bővülő exportpiaca. 

Agro-outsourcing: sokmillió hektáros földfelvásárlások 

Napjainkban egyre kecsegtetőbb befektetésnek ítélik a termőföld-vásárlást. Stratégiai fontosságú a földszerzés: a jövőben csak fokozódó élelmiszerkrízis és vízhiány miatt a termékeny terület egyre nagyobb ritkaság lesz, értéke folyamatosan nőni fog. Az elmúlt években az önellátó élelmezésre képtelen gazdag országok kormányai, a szuverén nemzeti vagyonokat kezelő alapok, és a multinacionális vállalatok szépen-csöndben megkezdték a termőföldek felvásárolását a harmadik világban, ahol már eleve nagy az éhínség. Újabb gyarmatosítás indult meg a fogyatkozó erőforrások korszakának nyitányaként?

Tudtunk nélkül folyik a sokmillió hektáros földfelvásárlás 

Megkezdődött a stratégiai helyezkedés, vagy inkább versengés az értékes termőföldek megszerzéséért. Csak tavaly, 2009-ben 45 millió hektárnyi termőterület cserélt gazdát a nagy globális földszerző manőverben. A játszma stratégiai fontosságú: a jövőben csak fokozódó regionális élelmiszerhiányok és vízhiányok miatt a termékeny föld egyre nagyobb ritkaság lesz, értéke folyamatosan fog nőni. Az önellátásra képtelen gazdag országok földeket javarészt a szegény országokban vásárolják fel, ahol már eleve nagy az éhínség. Újabb gyarmatosítás indult meg a fogyatkozó erőforrások korszakának nyitányaként?

Megdöbbentő adatok: itt az éhínség világtérképe! 

Elemzők úgy vélik, a gazdasági válság miatt az éhínség felszámolására csak akkor tudnak több pénzt fordítani a deficittel és magas munkanélküliséggel küszködő "gazdag országok", ha átideologizálják a szegénység leküzdését célzó segélyezést, és a biztonsági kiadások közé csoportosítják. Nézzünk körül a világban, hol a legszörnyűbb az élelmiszerhelyzet? Hol vannak az éhínség veszélyzónái, ahol könnyen táptalajra talál a demagógia és a terrorizmus? Az International Food Policy Research Institute Globális Éhségindexe e szempontból rangsorolja a világ országait.

Afrika is lehagy minket? 

Elemzők szerint kedvező befektetési lehetőségeket tartogatnak a zöld projektek és a "tiszta" technológiák Afrikában, amennyiben a kormányzatok világos és kiszámítható szabályozást érvényesítenek a zöld szektorban.

Afrikában terjeszkedik a Sixt 

A turizmus, illetve a gazdaság dinamikus fejlődésének köszönhetően a Sixt AG növelte afrikai jelenlétét. Az Európában és a világ számos országában már megszokott módon jelenleg 15 afrikai országban bérelhetünk autót.

Aggódik az EU: mi lesz veled Afrika? 

A világbajnokság után az afrikai élet visszatért a normális kerékvágásba, ami a legkevésbé sem derűs - rendkívül nagy a szegénység, ráadásul Afrikát háborúk is sújtják. A pénzügyi válság ellenére az EP-képviselők úgy vélik, az EU-nak támogatnia kell Afrikát, különösen az egészségügy fejlesztését.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo