hirdetés

Perelhetők a világcégek a külföldi környezetszennyezéseikért

Az angol Legfelsőbb Bíróság helyt adott egy keresetnek, melyet Zambia közel 2000 vidéki polgára nyújtott be az indiai székhelyű Vedanta bányaipari cég ellen, amiért az elszennyezte a talajvizet a lakóhelyükön és ezzel tönkretette a megélhetésüket. Az eset könnyen precedensértékűvé válhat és perek lavinája indulhat meg.
hirdetés

Egy bányaipari, vegyipari, olajipar vagy éppen kozmetikai és fogyasztási cikkekben utazó multinacionális cég bizony el-elkövet olyan környezetszennyezéseket, amik bírósági jogorvoslatért kiáltanak – legyen szó akár az erdőirtással járó pálmaolaj-termelésről, a talajvizet tönkre tévő kőolajkitermelésről és bányászatról.

Korábban több próbálkozás is történt arra Londonban, hogy nem az elkövetett környezetszennyezés helyszínén a globális óriáscégeket felelősségre vonják jogilag, hanem egy szinttel feljebb, a multi főhadiszállásának otthont adó országban.

A Leigh Day, mely egy londoni ügyvédi iroda, már megkísérelte perelni a brit-holland Royal Dutch Shellt a nigériai Delta-régióban keletkezett olajszennyezések, valamint a Unilevert -a teaültetvényeken dolgozó munkások és családjaik nevében- Kenyában 2008-ban történt etnikai tisztogatásokkal kapcsolatban. Egy alacsonyabb szintű londoni bíróság azonban abban az ügyben azt mondta ki, hogy a nigériai felperesek nem perelhetik Londonban a céget.

A mostani per tárgya a Vedanta bányaipari cég -pontosabban leányvállalata, a Konkola Copper Mines, azaz KCM- zambiai tevékenysége, melyről 1826 helyi lakos állítja azt közös keresetben, hogy elszennyezte a környék vizeit, s ezzel tönkretette a megélhetésüket. (Vélhetően mezőgazdálkodásból élnek, ami öntözést feltételez).

Kép:PP archív

A Vedantát egészen tavalyig a londoni tőzsdén jegyezték, aztán fogta magát és átment az indiai tőzsdére, jogi székhelye azonban továbbra is Londonban maradt. A zambiai polgárok keresetéről már egy alacsonyabb szinten kimondta a bíró, hogy a per lefolytatható Angliában, a cég erre fellebbezett, a Legfelsőbb Bíróság erre reagált most döntésével.

A Vedanta azzal érvelt, hogy Zambiának kell lennie az ügy „természetes fórumának”, mivel egyrészt az anyavállalatnak nem volt rálátása és kontrollja a KCM zambiai gazdasági tevékenységére, másrészt az a zambiai jogrendszer hatálya alá tartozik.

Az ügy angliai bíróságokra történő befogadásának megerősítésével a Legfelsőbb Bíróság alighanem precedensértékű döntést hozott, ami magával vonhatja azt az új gyakorlatot, hogy Londonban sorra perelhetik a multikat a harmadik világban okozott környezetszennyezéseikért vagy akár emberi jogok terén elkövetett kihágásokért.

A Legfelsőbb Bíróság azonban igyekezett hozzátenni, hogy nem a felperes keresetének tartalmáról és annak jogosságáról döntött, hanem csak a helyi illetékességéről, vagyis eljárási, ügyrendi döntésről van szó.

A Leigh Day most újra bíróságra megy és fellebbez az említett nigériai ügyben is, hogy Londonban támadhassa a Shellt.

Amint az ügyvédi iroda senior partnere, Martyn Day a Reuters-nek elmondta, azt reméli, az eset üzenetként szolgál a világcégek számára, hogy a társadalmi felelősségtudatosságot ne csak reputáció-növelő eszköznek tekintsék, hanem valóban annak elveit követve végezzék alaptevékenységüket.

(Reuters)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo