London cikkek

hirdetés

Békésebb húrokat pengetnek az oroszok

Békésebb húrokat pengetnek az oroszok 

Ukrajnai háború - Londoni orosz nagykövet: Moszkva békét akar, de ennek feltételei vannak.
Hihetetlen, de rekordot döntött a londoni értéktőzsde

Hihetetlen, de rekordot döntött a londoni értéktőzsde 

Rekordon zárt a londoni értéktőzsde irányadó FTSE 100-as indexe.
Mi lesz a londoni repterekkel? Elbukott az óriásprojekt

Mi lesz a londoni repterekkel? Elbukott az óriásprojekt 

Helyt adott csütörtöki végzésével a londoni felsőbíróság fellebbviteli tanácsa annak a fellebbezésnek, amelyet Sadiq Khan londoni polgármester, az érintett községi tanács és környezetvédő csoportok nyújtottak be a londoni Heathrow repülőtér harmadik pályájának megépítéséről hozott kormányzati döntés ellen.
Újabb nagyvárosból vágták ki az Ubert

Újabb nagyvárosból vágták ki az Ubert 

Nem hosszabbította meg az illetékes londoni közlekedési hatóság az Uber hétfőn lejárt taxiszolgáltatási engedélyét.
Perelhetők a világcégek a külföldi környezetszennyezéseikért

Perelhetők a világcégek a külföldi környezetszennyezéseikért 

Az angol Legfelsőbb Bíróság helyt adott egy keresetnek, melyet Zambia közel 2000 vidéki polgára nyújtott be az indiai székhelyű Vedanta bányaipari cég ellen, amiért az elszennyezte a talajvizet a lakóhelyükön és ezzel tönkretette a megélhetésüket. Az eset könnyen precedensértékűvé válhat és perek lavinája indulhat meg.
hirdetés
A svéd klímaaktivista lány és a tüntetők felforgatták Londont

A svéd klímaaktivista lány és a tüntetők felforgatták Londont 

Április 15 óta folynak a demonstrációk Londonban. Már 1130-ra rúg azon tüntetők száma, akiket letartóztattak, mert akadályozták a járműforgalmat. Emma Thompson és a Nobel Békedíjra jelölt 16 éves Greta Thunberg is beszédet tartott a tüntetésen. Az ellenzéki pártok vezetői leültek a svéd kiskorú aktivistával beszélgetni, az eszmecserére szintén meghívott Theresa May nem is válaszolt a megkeresésre. A tüntetők a londoni tőzsdét is körülzárták.
Legalább ebben egyezség van: tisztul a City levegője

Legalább ebben egyezség van: tisztul a City levegője 

A londoniak nem tudnak ugyan megegyezni a Brexitben, de mától a világ legszigorúbb légtisztasági előírásai korlátozzák tovább az autóforgalmat: régebbi személykocsiknak átszámítva jó 10 000, teherautóknak, buszoknak 37 000 Ft-ba kerül a behajtás a brit főváros központjába.
Megvan a terv a királyi család kimenekítésére

Megvan a terv a királyi család kimenekítésére 

Készen áll a terv, hogyan mentsék ki Erzsébet királynőt és férjét Londonból, ha a rendezetlen Brexit miatt zavargások törnének ki. A királyi párt hajón vinnék biztos menedékbe a skót partokon.
Bekeményít a drónok miatt a brit kormány

Bekeményít a drónok miatt a brit kormány 

Jelentősen szigorítja az idén a brit kormány a magánszemélyek által működtetett drónok használatának szabályozását. Az intézkedési tervezetben szerepel, hogy novembertől a 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és drónjukat, és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.
Sajtreszelő és uborka után épülhet a tulipán

Sajtreszelő és uborka után épülhet a tulipán 

Háromszáz méter magas épületet terveznek London belvárosába, de szakemberek megfúrhatják, mert a légi forgalom biztonságát féltik tőle.
hirdetés

Pénzt ad elektromos kocsira a sofőröknek az Uber 

Londonban kilométerenként 35 forintos felárat számít fel 2019 elejétől az Uber. Az összegyűlő pénzt a sofőrök elektromos autó vásárlására fordíthatják. Az Uber ezzel akarja zöldíteni flottáját és megindokolni, miért nem hajlandó csatlakozni London csúcsforgalmi adójához.

A brexit legnagyobb nyertese: Párizs 

Párizs a legkedveltebb letelepedési helyszíne azoknak a pénzügyi szolgáltató csoportoknak, amelyek a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatt EU-piaci tevékenységek áttelepítését tervezik Londonból a kontinensre.

„Kínai stílusú” arcfelismerő rendszert tesztelnek Londonban 

Jogvédők által erősen vitatott arcfelismerő rendszert tesztel Londonban és más brit városokban a rendőrség. A "kínai stílusúként" emlegetett technológia a bírálatok szerint pontatlan, alkalmazása pedig sértheti az emberi jogokat.

Bátrabban vállalkoznak a londoni magyarok 

A Londonban élő magyarok nyitottabbak, a kockázatot és a várható hozamot mérlegelve jobban mernek saját vállalkozásba kezdeni, mint az itthoniak, derült ki a DANtalk felméréséből.

Gondolkozott már róla, hol dolgozna a legszívesebben? 

Változatlanul az Egyesült Államokban szeretne a legtöbb külföldi dolgozni, míg Németország a második legnépszerűbb. A Brexit ellenére London a legvonzóbb munkahely maradt külföldiek számára, utána New York és Berlin következik. Az élcsoportban van még Barcelona, Amszterdam. Páris és Sydney lejjebb került, Tokió csak tizedik.

Magyarországon működő cégekben is vannak büntetett orosz oligarchák 

Nagy-Britannia eddig orosz oligarchák biztos menedéke volt, de a mérgezési ügy és amerikai figyelmeztetések ezen változtattak, London nem maradhat az orosz pénzmosás egyik központja. Az amerikai szankciók árnyat vetnek az Ausztria és Oroszország közötti szoros gazdasági és politikai kapcsolatokra is.

Startup Campus: Már az ötödik szemeszter indul Londonban 

A Cambridge-i Future: Hungary rendezvényen jelentették be a Startup Campus London ötödik szemeszterének indulását.  Az Enterprise Hungary által életre hívott programba bekerülők, négy térítésmentes kurzuson vehetnek részt Londonban, a világ egyik legsikeresebb egyetemi inkubátorában.

Ingyenes a tömegközlekedés és a bicikli ebben a városban 

Ha Brüsszelben két napig megüti a határértéket a légszennyezettség, ingyenessé válik a tömegközlekedés és a biciklimegosztás, amíg újra ki nem tisztul a levegő, határozta el a városvezetés.

A királynő sem tűri tovább a plasztik szemetet 

Hírek szerint a brit királyi rezidenciákon és birtokokon új hulladék-újrahasznosítási tervet vezettek be, emellett száműzik a műanyag poharakat, szívószálakat és a PET-palackokat még a személyzeti étkezőkből is.

Csak a magyaroknak drága Budapest 

Budapest lakásárai olcsónak számítanak az európai fővárosok között. A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román az olcsóbb. Ugyanakkor a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élők számára, mint a prágai vagy varsóiak számára. Nálunk a használt lakásokért 884 ezret, az újakért 1,4-1,8 millió forintot fizetünk négyzetméterenként - ez a harmada, negyede Európa pénzügyi és gazdasági fővárosaiban tapasztalható árainak- összegzi az Otthon Centrum.

Ingyenes ivókutak = kevesebb hulladék 

A nagy múltú londoni piac, ahol júniusban terrortámadás történt, betiltja a biológiailag le nem bomló plasztikcsomagolások és az egyszeri használat után eldobható műanyag italos dobozok árusítását nemcsak az árusainál, de a piac szélén levő kávézókban is. Ingyenes vízkutakat létesítenek a turisták és a vásárlók számára.

Brexit: állások tízezrei szűnhetnek meg 

A brit jegybank szerint állások tízezrei kerülhetnek veszélybe a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában a brit EU-tagság megszűnése miatt.

Behajtási díjjal szorítják ki a dízelautókat Londonból 

Újra rájár a rúd a dízelautókra. Közel 7500 forintos díjat kell fizetniük a legszennyezőbb kocsiknak, ha be akarnak hajtani London belvárosába. 2019-re „ultraalacsony kibocsátású” zónává akarják változtatni London belső kerületeit a városatyák.

Lakást és odút is kapni 200 ezerért 

Az amerikai albérlet-közvetítő portál, a rentcafe.com a japán MORI Intézetnek a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített listája alapján összehasonlította az albérletárakat. Az Otthon Centrum kiegészítette mindezt saját, hazai adataival, és megvizsgálta, mekkora lakást tudunk bérelni havi 200 ezer forintért. Az eredmények meglepőek lettek.

Így fog kinézni a világ, ha továbbmelegedik 

Nem mindegy, hogy az üvegházgázok magas koncentrációja miatt 1 vagy 6 Celsius-fokkal melegszik a Föld éghajlata. A kettő között a különbség élet és halál. Szó szerint. Klimatológusok a globális felmelegedés minden egyes Celsius-fokára kidolgozták, milyen jövővel kell számolnunk. Mutatjuk, mire számíthatunk, attól függően, hogy mennyi káros anyagot eregetünk a légkörbe.

Trump többet ártott, mint a Brexit 

A Z/Yen legújabb befektetői felmérése szerint továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, Trump többet ártott New Yorknak, mint a Brexit a brit fővárosnak.

Nem tetszik a briteknek a Brexit 

Egyre nő az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya. Az ORB International hétfőn ismertetett közvélemény-kutatása szerint 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával.

Hong Kong-ban és Londonban legdrágább az irodabérlés a világon 

Hong Kong központja és a londoni West End áll a CBRE globális listájának élén: ebben a két városrészben a legmagasabbak az irodabérleti költségek a világon. Budapest belvárosában a londoni költségek alig tizedét fizetik a bérlők - derül ki az ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból.

Átcsábítaná Frankfurt a londoni bankokat 

Frankfurt az éllovas a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában honos bankok átcsábításáért folyó versenyben a Financial Times szerdai körképe szerint.

Átlátszó fa helyettesítheti az ablakokat 

A fát kémiai eljárással tették áttetszővé a University of Maryland kutatói. Jobb hőszigetelő, mint az üvegablak, erősebb, mint az acél, és a napkollektorok elé helyezve még azok hatékonyságát is 30 százalékkal emeli.

Hátizsákos galambok vigyáznak a tüdőnkre - igen, a valóságban 

A különleges járőregység Londonban működik. A tízfős madárcsapat légszennyezettséget mér. Lehet kérdezni is tőlük, mivel modern madarak, fent vannak a Twitteren is.

Levegőben futó biciklik csökkenthetik a dugót 

A vasúti sínek fölé építene bicikliutakat Londonban a sztárépítész Norman Foster. És még az is lehet, hogy a 220 kilométeres SkyCycle tényleg megvalósul.

Londoni olimpia: a vártnál kisebb lett az ökolábnyoma 

A több tízezer VIP-vendéget és 11 millió jegyváltó látogatót vonzó, 200 ezer embert foglalkoztató Nyári Olimpiai Játékok megrendezése Londonban 28 százalékkal kisebb mennyiségű széndioxid-kibocsátással járt, mint ahogy azt a szervezők várták. A megtakarítást főként a sportlétesítmények áramfogyasztásának csökkentésével érték el.

London a hatodik legnagyobb francia város 

A helyi francia ajkú lakosság arányának tekintetében ma már London büszkélkedhet Franciaország hatodik legnagyobb "városának" címével: a brit fővárosban ugyanis több francia állampolgár él, mint Bordeaux-ban, Nantes-ban vagy Strasbourgban.

Szuperzöld lesz az Olimpia 

Kevesebb, mint száz nap van hátra a következő, londoni nyári olimpiai játékokig, és a sportolók mellett a város is gőzerővel készül a megmérettetésre. London - többek között azért is, mert négy éve Pekingben kapkodó környezetvédelmi intézkedésekre volt szükség ahhoz, hogy a körülmények megfelelőek legyenek - az első perctől kiemelten kezeli a fenntarthatóság kérdését.

Negatív Magyarországnak a tárgyalások késése 

Magyarország szempontjából negatív hatásúnak nevezte az IMF/EU-tárgyalások késedelmét hétfői értékelésében a Moody's Investors Service. A londoni elemzői közösségben most már általános az a vélekedés, hogy nyár előtt nem várható egyezség Magyarország és az IMF, illetve az EU között az új hitelprogramról. Az IMF szerint a magyar kormánynál a labda, Orbán szerint ő az IMF-re vár.

A londoni olimpián a járda is energiát fog termelni! 

Az idei londoni Olimpiára érkezők olyan járdákon fognak közlekedni, melyeken a lépteik energiát termelnek. Az újrahasznosított gumiból készülő PaveGen a lépések okozta nyomásból létrejövő energiát hasznosítja.

Orbán-csomag: nagy kockázat, csekély haszon 

Mivel a devizaalapú hiteleket kihelyező bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez, kevés háztartás tud majd élni a lehetőséggel, így a tényleges hatás valószínűleg korlátozott lesz. Ezt a véleményt szinte minden nagy londoni elemzőcsoport osztja, de ugyanígy szinte mindegyikük felhívja a veszélyekre is a figyelmet: visszaeshet a hitelezés, gyengülhet a forint, elveszthetik bizalmukat a befektetők, lassulhat a gazdaság.

Királyi esküvő: zöldben pompázik Vilmos és Kate 

A házasuló Vilmos walesi herceg apja, Károly herceg zöld aktivistaként ismert. Vajon mennyire lesz ökotudatos a televíziózás történetének egyik legnagyobb felhajtásának ígérkező ceremónia? Kate Middletonról annyit tudni, hogy támogatja a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítás ügyét.

Varsó, Prága orrhosszal Budapest előtt 

London megvédte első helyét a „legnemzetközibb városok" sorában: a világ vezető kiskereskedelmi cégeinek 60 százaléka megtalálható a brit fővárosban. - olvasható a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, „Mennyire globális a kereskedelem világa?" című elemzésében. Londont Párizs (49%) és New York (47%) követi, a meglepő negyedik helyezett Dubai lett, amely egyre fontosabb helyet tölt be a világ kiskereskedelmi térképén. A régiónkat tekintve Bécs (35%) a 15. helyen áll, Prága (33%) a 25., míg Budapest 26%-kal az 56-ik a 163 várost vizsgáló listán.

Londoni elemzők szerint nincs minek örülnünk 

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a vártnál is mélyebb recesszióra utalnak a pénteken közzétett, a konszenzusnál gyengébb magyarországi ipari termelési adatok, amelyek megerősítik a meredek további jegybanki kamatcsökkentések kilátását.

Nem kell nekik a dugódíj 

Visszacsökkenti eredeti méretére - vagyis a jelenleginek a felére - a brit főváros új, konzervatív polgármestere a londoni díjfizetős övezetet, amelynek határát átlépve a magánautósok naponta 8 fontot (2400 forintot) kötelesek fizetni.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo