Szuperzöld lesz az Olimpia

Kevesebb, mint száz nap van hátra a következő, londoni nyári olimpiai játékokig, és a sportolók mellett a város is gőzerővel készül a megmérettetésre. London - többek között azért is, mert négy éve Pekingben kapkodó környezetvédelmi intézkedésekre volt szükség ahhoz, hogy a körülmények megfelelőek legyenek - az első perctől kiemelten kezeli a fenntarthatóság kérdését.

Az egyik legfontosabb ígéret, hogy a lehető leghatékonyabban kezelik az olimpiai falu megépítésének emberi és környezeti hatásait. Az építkezés kezdete előtt kiadták a Környezetvédelmi Nyilatkozatnak nevezett jelentést, amely a falu várhatóan jelentős környezeti hatásait és az azok kezeléséhez szükséges eszközöket tartalmazza. Szerepelnek benne zajvédelemre, vízminőségre, közlekedésre és a levegő minőségére vonatkozó szabályozási tervek. A jelentés részeként számos vizsgálatot folytattak, hogy átfogóan felmérjék a terület aktuális állapotát. Állandóan mérik a zaj- és porszintet a falu környékén, az eredményeket pedig a hivatalos weboldalon közlik. Ha a megengedettnél magasabbra szökik az érték, a kerületekkel közösen kidolgozott intézkedéseket vezetnek be, amíg csökken a szennyezettség. A vízvédelem fontos része, hogy a felhasznált vegyszereket, olajokat a természetes vizektől elzártan tárolják. Ezenkívül a vízi sportok során a medencéből kifröccsenő vizet egy csőrendszer elvezeti, és WC-öblítésre használják majd fel.

Az építkezés idejére áttelepítették a tarajosgőte- és varangypopulációkat, amelyek a rendezvény végével visszakerülnek eredeti élőhelyeikre. A Biodiverzitás Akcióterv keretein belül az olimpiai faluban 45 hektáron alakítanak ki változatos, vizes, erdős és füves élőhelyeket a madarak, kétéltűek, emlősök számára.

A játékok helyszínére egy mintegy 1200 lakás számára elegendő energiát termelő szélturbinát terveztek, amely az olimpiai falu kiszolgálása után az ott létesülő lakások áramellátásában és a terület utcai világításában játszik majd szerepet. A rendezvény miatt felépülő létesítmények többsége megmarad, és új funkciót kap a játékok végén: egyetem, közegészségügyi intézmény, iskola lesz belőlük némi átalakítás után. A mégis lebontásra ítélt épületekből visszamaradó anyagok 90 százalékát valamilyen formában újrahasznosítják majd. Például a 12 ezer férőhelyes kosárlabda-stadion a világ legnagyobb, ideiglenes, eleve újrafelhasználásra tervezett épülete.

Nem mindenki örül
A YouGov egy friss kutatásának adatai alapján úgy tűnik, az országban és a fővárosban élők körében megosztott a sportesemény fogadtatása. A londoniak 48 százaléka érdeklődik a játékok iránt, 49 százalékuk viszont nem, az országos adatok szerint a britek 45 százaléka mutat érdeklődést, 53 százalékukat azonban nem hozza lázba az olimpia. Csak a megkérdezettek mintegy fele gondolja azt, jó döntés volt, hogy London pályázott a játékok megrendezésére, és szintén csupán 50 százalék körüli azok aránya, akik szerint a város számára hasznos a sportesemény. A fejlesztések ellenére a londoniaknak csak 35 százaléka bízik abban, hogy tényleg javulni fog az infrastruktúra, míg 49 százalékuk egyáltalán nem bizakodó. Országosan tízből közel hárman remélik a pozitív változást, 46 százalék viszont nem hiszi, hogy London tömegközlekedése fejlődni fog az olimpiának köszönhetően. Hasonlóan negatív a közvélekedés az olimpiának a sportolási szokásokra gyakorolt hatása tekintetében. A Londonban élők 51, az ország lakosainak 55 százaléka szerint a játékok megrendezése nem fog több embert mozgásra ösztönözni, és így a közegészségügy sem fog javulni ennek hatására.

A nagyszámú Londonba utazó sportrajongóra való tekintettel a brit főváros számos - ráadásul kifejezetten környezetbarát - újítást tervez annak érdekében, hogy a helyi tömegközlekedés elbírja a megnövekedett utazóközönséget. Az összes rendezvény helyszínét metróval és busszal is meg lehet majd közelíteni, a nézőket pedig azzal próbálják a tömegközlekedés használatára ösztönözni, hogy az adott napra szóló belépővel az összes járművet díjmentesen vehetik igénybe. További érdekesség, hogy a nyári játékok ideje alatt gázüzemű autóbuszok közlekednek.

A város nevezetességei is zöldülnek, az ikonikus Tower Bridge világítását még az esemény előtt energiahatékony LED izzósra cserélik. A jelenlegi statikus fényeket változó színű és intenzitású fényekkel felváltó világításnak köszönhetően a híd látványos szereplője lehet különleges alkalmaknak úgy, hogy közben 40 százalékkal csökken a fogyasztása.

Maguk a lakosok is tehetnek azért, hogy zöldebb és szebb képet mutasson magáról a város. A britek jelentős része büszke kertész, az évente megrendezett virágkiállításokra rendre sokan jelentkeznek. Az olimpia szervezőbizottsága most arra kérte a helyieket, hogy nemzeti színekben ültetett növényekkel és zöldségekkel adjanak erőt a hazai sportolóknak a nyári játékokon.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo