A svéd klímaaktivista lány és a tüntetők felforgatták Londont

Április 15 óta folynak a demonstrációk Londonban. Már 1130-ra rúg azon tüntetők száma, akiket letartóztattak, mert akadályozták a járműforgalmat. Emma Thompson és a Nobel Békedíjra jelölt 16 éves Greta Thunberg is beszédet tartott a tüntetésen. Az ellenzéki pártok vezetői leültek a svéd kiskorú aktivistával beszélgetni, az eszmecserére szintén meghívott Theresa May nem is válaszolt a megkeresésre. A tüntetők a londoni tőzsdét is körülzárták.

A polgári engedetlenség új bejáratott terepévé válik a klímaaktivizmus., ami eddig néhány szabotőr ökoaktivista specialitása volt, akik olajipari létesítményeket robbantottak, bányászatot és erdőirtást akadályoztak meg.

Amióta 2018 szeptemberében Greta Thunberg rendszeres iskolakerülésre ragadtatta magát, hogy a Svéd Parlament előtt, hogy klímatudatos politikát követeljen, példájától inspirálva fiatalok tömege áradt az utcákra rendszeresen Németországban, Svájcban, Belgium és másutt -olykor több tízezres létszámban-, hogy kifejezzék elégedetlenségüket kormányaik felé, amiért nem tesznek meg minden tőlük telhetőt az éghajlat védelme és az éghajlatváltozás megállítása érdekében.

Fotó: Facebook/Extinction Rebellion

Emma Thompson, mint zöld aktivista

Legutóbb London volt folyamatos tüntetések helyszíne. Emma Thompson az első globális ismertségű  celeb, aki nevét, arcát, jelenlétét és egyetértését adta a tüntetőknek. Az Oscar díjas sz ínésznő és forgatókönyvíró beszédet tartott a tüntetésen. (Az esemény másik "sztárja" az a rózsaszín hajó volt, ami pódiumként szolgált a beszédek elmondására.)

Thompson is megkapta persze a magáét, hiszen Los Angelesből repült haza, hogy részt vegyen az eseményen. De nem kell őt félteni, megvédte magát, mondván időnként muszáj repülnie, különben nem tudna a filmszakmában dolgozni. „Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ellentételezni tudom a karbonlábnyomomat.”

A színésznő hozzátette, az embereknek a jövőben vissza kell fogniuk az ide-odarepülgetést, mert „a bolygó jövője a tét”. Jegyezzük meg: inkább azt kellett volna mondania, hogy a légi társaságok mindegyikének kínálnia kellene olyan opciót a repülőjegy-vásárlásnál, hogy az utas bizonyos összegért karbonsemlegesítést vásárolhat, vagyis ellentételezheti a repülőgép által kibocsátott emisszióból rá eső légszennyezést zöld projektekkel.

Emma Thompson interjút ad a tüntetésen.
(Fotó: YouTube/Extinction Rebellion)

Tíz napon át tartó tüntetéssorozat

A tüntetést az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) nevű környezetvédő szervezet angol tagozata szervezte és több belvárosi helyszínt is lefoglalt, így az Oxford Streetet, a Marble Archot, a Parliament Square-t és a Waterloo hidat is. A tíz napja tartó tüntetéssorozat természetesen blokkolta a járműforgalmat, ezért aztán 1130 tüntetőt letartóztattak rendőrök. Közülük 53 személy ellen emeltek vádat autóút eltorlaszolásáért.

A demonstrációk csúcspontja talán az volt, amikor tüntetők a londoni tőzsde épületéhez erősítették magukat. Kilenc tüntető pedig a pénzügyminisztérium épületéhez „ragasztotta” magát, megakadályozva ezzel azt, hogy az emberek beléphessenek a bejáraton.

Egyesek a Goldman Sachs londoni főhadiszállása, mások Edinburgh-ben a Royal Bank of Scotland előtt tüntettek, mire ez utóbbi intézmény közleményben kezdte bizonygatni működése zöld voltát, rámutatva, hogy az elmúlt években teljes hitelállományának már csak 1,2 százalékát tették ki a fosszilis projektek, s a bank több megújuló energiás beruházást finanszírozott az elmúlt évtizedben, mint bármely más angol bank.

A tőzsdénél tüntető emberek több feliratot is magukkal vittek, melyek közül talán ez volt a legékesszólóbb, sommásan érzékeltetve, hogy létünk a bioszféra által nyújtott szolgáltatásokon alapul: „Nem ehetsz pénzt.”

Az Extinction Rebellion április 15-én tartotta a „zárórendezvénynek” beharangozott tüntetést a Hyde Parknál. A szervezet egyébként azt követeli az angol kormánytól, hogy „mondja meg az igazat” a klímaválság valós mértékéről és hogy 2025-re tegye a gazdaságot zérókibocsátásúvá, a megvalósításának felügyeletére pedig alakítson népgyűlést.

Fotó: YouTube/Extinction Rebellion

Bekeményít a rendőrség

A rendfenntartó erők bekeményítettek: a tüntetések feloszlatására 10 000 rendőrt vezényeltek az utcákra Londonban.

A rendőrség hasztalan mondogatta, hogy kontrollált körülmények között szeretné tartani a tüntetést, ezért csak a Marble Archnál engedélyezi azt, s arra kérte a demonstrálókat, hogy ott folytassák véleményük kifejezését.

Egy idő után már ez sem volt elég, ott is szigorúbb szabályokat hoztak: a Marble Archnak csak egy bizonyos kijelölt területen engedélyezett a demonstráció, aki azon kívülre merészkedik tüntetőként, szabálysértést követ el.

De ez még semmi: aki arra biztat bárkit, hogy az említett zónán kívül demonstráljon, az is bűncselekményt követ el és letartóztatható.

Fotó: Facebook/Extinction Rebellion

Greta beolvas a parlamenti képviselőknek

Greta Thunberg a maga autisztikus-érzéketlen módján -egyébként példaértékű módon- beolvasott  a brit politikusoknak is, miután Davosban már felelősségre vonta az üzleti és politikai élet elitjét.

„Az Egyesült Királyság folytatódó támogatása a fosszilis energiahordozók további kitermelésére, mint például a kőzúzással kitermelt palagáz, az Északi-tengeri olaj- és gázmezők kiterjesztése, a repülőterek bővítése és új szénbányák engedélyezése, több mint abszurdum” – mondta Thunberg. „Önök hazudtak nekünk. Hamis reményt kínáltak. Azt mondták nekünk, hogy a jövő olyasmi, aminek várakozásokkal kell elébe néznünk. Önök nem hallgatnak a tudományra, csak olyan megoldások érdeklik önöket, amik lehetővé teszik, hogy ugyanazt folytassuk, amit eddig tettünk… Erre a viselkedésre kétségtelenül úgy fognak emlékezni a történelemben, mint az emberiség egyik nagy csődjére.”

Thunberg azt is kiemelte, hogy Angliának -mely a fosszilis energiahordozók elégetésén alapuló és a klímaváltozás elindító ipari forradalom szülőföldje- „elképesztően nagy történelmi karbontartozása” van a világ felé.

Greta beszédet tart a londoni tüntetőknek.
(Fotó: YouTube/Extinction Rebellion)

Ezzel azt a polémiát frissítette fel, ami gúzsba kötötte a 2009-ben -sikertelenül zárult- koppenhágai klímacsúcs tárgyalásait. Akkor ugyanis a fejlődő világ nemzetállamai azzal érveltek, fogják vissza a légszennyezésüket a fejlett, iparosodott nyugati országok, eleget füstöltek már történelmi távlatban, most a szegény és feltörekvő országokon a sor, rájuk vonatkozzanak enyhébb emissziómérséklési előírások.

Thunberg nehezményezte továbbá, hogy Anglia „kreatív karbonkönyvelést” folytat, vagyis a külföldön -zömében Ázsiában- gyártott és behozott termékek ökolábnyomát nem számolja el az ország sajátjaként. Vagyis a lakosság és a gazdasági szereplők teljes fogyasztásának karbonvonzatát nem tüntetik fel az ország ökolábnyomában.

Az aktivista leányzó Londonban külön találkozón cserélt eszmét az angol parlamenti pártok prominens alakjaival, így például Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével, Vince Cable-lel, a liberális demokraták vezérével, Caroline Lucas-szal, a Zöld Párt képviselőjével, Ian Blackforddal, a Skót Nemzeti Párt vezérével, valamint Liz Saville Roberts-cel, a walesi Plaid Cymru vezetőjével.

Fotó: Facebook/Extinction Rebellion

Az értekezleten szimbolikusan üresen hagytak egy helyet az asztalnál Theresa May számára, s a nevét tartalmazó kártyát is kitették az asztalra. A miniszterelnökasszony aznap éppen kabinetülést elnökölt.

Az Extinction Rebellion tájékoztatása szerint a kormányfő meghívást kapott a találkozóra, de azt nem méltatta válaszra. (A dolog annyira nem érdekelte a miniszterelnöki irodát, hogy szóvivője az sem tudta megerősíteni vagy cáfolni, hogy tényleg kapott-e meghívót May.)

A repülőgéppel nem utazó Thunberg az Extinction Rebellion meghívására tartózkodott Londonban, és persze a londoni tüntetők előtt is beszédet tartott. „Soha nem adjuk fel a küzdelmet” – mondta az egybegyűlteknek.

 

(Reuters, The Guardian, BBC)

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo