Hong Kong-ban és Londonban legdrágább az irodabérlés a világon

Hong Kong központja és a londoni West End áll a CBRE globális listájának élén: ebben a két városrészben a legmagasabbak az irodabérleti költségek a világon. Budapest belvárosában a londoni költségek alig tizedét fizetik a bérlők - derül ki az ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból.

Hong Kong központja és a londoni West End üzleti negyed maradt a világ legdrágább irodapiaci lokációja; Ázsia egyik pénzügyi központjában évente 3 256 dollárba kerül egy négyzetméternyi első osztályú iroda bérlése, a West Enden pedig 2 302 dollárba. Az első öt legdrágább városrész közé bekerült még a New York-i Midtown (2 183 dollár/m2/év), Hong Kong West Kowloon negyede (2 045 dollár/m2/év) és Peking központi pénzügyi negyede (1 971 dollár/m2/év).

Kép:Pixabay

A CBRE globális listájának első 10 helyezettjei olyan nagyvárosok, amelyek továbbra is képesek vonzani és megtartani jelentős bérlőiket.” – mondta Richard Barkham, a CBRE vezető közgazdásza. A lista a bérleti költségek alapján rangsorolja a világ nagyvárosainak városrészeit, amelybe beletartozik a bérleti díj, a helyi adók és a szolgáltatási díjak egyaránt. A költségszint 2017 első negyedévének végén 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az amerikai kontinens 3,6 százalékkal, Európa 0,8 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térség pedig 1,2 százalékkal drágult 2016 márciusától 2017 márciusáig.

Egyre többen vágynak prémium irodákba
Élénkebbé vált a magyarországi, azon belül is elsősorban a budapesti irodapiac: idén áprilisban és májusban az irodát keresők több mint 60 százaléka A vagy B kategóriás irodaházban keresett irodát, szemben az egy évvel korábbi 54 százalékos aránnyal. Ezzel párhuzamosan a lakásban és házban kialakított irodák iránti kereslet 18 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 24 százalékról.
A dél-afrikai Durbanban emelkedtek az irodabérleti költségek a legnagyobb arányban (+21,2%), Európában pedig Stockholm drágult a legjobban (+18,8%), de Palma de Mallorcán, Belfastban és Amszterdamban is jelentősen nőttek a költségek. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a kínai Sanghaj Puxi negyede, a kínai Guangzhou, az indiai Bangalore és Sanghaj Pudong városrészében emelkedtek leginkább az irodabérleti költségek. Az amerikai kontinensen az argentin főváros, Buenos Airesben, a texasi Houston elővárosi részén és a New Yorki-i Midtown déli részében kell a bérlőknek a legnagyobb költségnövekedéssel szembenéznie.

A CBRE a világ 121 irodapiacán követi nyomon az első osztályú irodák bérleti költségeinek alakulását. A legdrágább 50 lokáció közül 2017 első negyedévének végén 21 az ázsiai és csendes-óceáni térségben, 16 az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika), 13 pedig Amerikában található.

EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika)

Az EMEA-régióban a dél-afrikai Durbanben nőttek legnagyobb mértékben az irodabérlés költségei, de Stockholmban, Belfastban, Amszterdamban is kétszámjegyű volt az emelkedés, de nem sokkal maradt le Lyon és Berlin sem.

A londoni West Enden – bár még mindig a második legdrágább lokáció a világon – azért is csökkentek az irodabérleti költségek, mert visszaesett az irodák iránti kereslet főleg a pénzügyi szolgáltató vállalatok részéről, amelyek egyre kevésbé kívánják kifizetni a Londoni prémium piacára jellemző magas bérleti költségeket. A bérlők erőfeszítései, hogy csökkentsék költségeiket, az erősödő svájci frank miatt, sikerrel jártak Genfben és Zürichben egyaránt. Végül a londoni City kiesett a 10 legdrágább piac közül, dacára annak, hogy 2,9 százalékkal nőttek az irodabérlési költségek London pénzügyi központjában.

 A 10 legdrágább irodabérleti piac (dollár/m2/év)

Sorrend Piac Irodabérleti költségek
1 Hong Kong (Central), Hong Kong 3,256
2 London (West End), Egyesült Királyság 2,302
3 New York (Midtown-Manhattan), USA 2,183
4 Hong Kong (West Kowloon), Hong Kong 2,045
5 Peking (CBD), Kína 1,971
6 Peking (Finance Street), Kína 1,833
7 Tokyo (Marunouchi/Otemachi), Japán 1,741
8 New York (Midtown-South Manhattan), USA 1,681
9 Újdelhi (Connaught Place - CBD), India 1,656
10 Sanghaj (Pudong), Kína 1,440
TOP 5 költség-növekedés
Sorrend Piac Változás (%)
1 Durban, Dél-Afrika 21.2
2 Buenos Aires, Argentína 20.0
3 Stockholm, Svédország 18.8
4 Denver (előváros), USA 17.2
5 Palma de Mallorca, Spanyolország 16.5
TOP 5 költségcsökkenés
Sorrend Piac Változás (%)
1 Dzsakarta, Indonézia -19,6
2 Moszkva, Oroszország -18.0
3 Genf, Svájc -9.8
4 Hanoi, Vietnám -7.4
5 Calgary (belváros), Kanada -6.7

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo