Irodabérlés cikkek


Ki a lakásirodából! Most érdemes jobb irodaházba költözni

Ki a lakásirodából! Most érdemes jobb irodaházba költözni 

Az irodákat bérbeadók most a bérlők kegyeit keresik. Minden kategóriában és akár úgy is, hogy mindenre kiterjedő felújítással emelik az irodaház szolgáltatási színvonalát. Kedvező hitellel vásárolni is lehet irodákat.
Irodabérlés járvány idején – felbolydult a piac

Irodabérlés járvány idején – felbolydult a piac 

Az irodapiacot is fenekestől felforgatta a járvány. A cégvezetőknek viszont kapóra jött, hogy teljesen újragondolják a bizniszt: nem csupán azt, hogy mekkora terület kell a vállalkozásuknak, de azt is, hogy miként tudnák hatékonyabban használni az irodát. Beindult az újratervezés, sok helyütt már a megvalósítás is elkezdődött.
Jó, hogy van távmunka, de kell az irodai is

Jó, hogy van távmunka, de kell az irodai is 

Egymás után jönnek azok a hazai és nemzetközi elemzések, miszerint nem kell temetni az irodai munkavégzést. A távmunka ugyan nagyot megy ezekben a hónapokban, ám mégsem mindenható.
Ha a bérlőnek épül az iroda: mire ügyeljünk?

Ha a bérlőnek épül az iroda: mire ügyeljünk? 

A built-to-suit (BTS) fejlesztések – a spekulatív fejlesztésekkel szemben – a speciális bérlői igények legmagasabb szintű kiszolgálását célozzák. Bár alapos üzleti tervezés és nettó jelenérték számítás előzi meg őket, a „hagyományos” bérletekkel ellentétben nagyobb kockázattal járnak mindkét fél számára.
Hong Kong-ban és Londonban legdrágább az irodabérlés a világon

Hong Kong-ban és Londonban legdrágább az irodabérlés a világon 

Hong Kong központja és a londoni West End áll a CBRE globális listájának élén: ebben a két városrészben a legmagasabbak az irodabérleti költségek a világon. Budapest belvárosában a londoni költségek alig tizedét fizetik a bérlők - derül ki az ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból.
Egyre többen vágynak prémium irodákba

Egyre többen vágynak prémium irodákba 

Élénkebbé vált a magyarországi, azon belül is elsősorban a budapesti irodapiac: idén áprilisban és májusban az irodát keresők több mint 60 százaléka A vagy B kategóriás irodaházban keresett irodát, szemben az egy évvel korábbi 54 százalékos aránnyal. Ezzel párhuzamosan a lakásban és házban kialakított irodák iránti kereslet 18 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 24 százalékról – derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó iroda.hu legfrissebb elemzéséből.
100 méter miatt közel a dupláját kérhetik el egy irodáért

100 méter miatt közel a dupláját kérhetik el egy irodáért 

Váci úti irodafolyosó, a központi üzleti negyed (CBD), Pest belső kerületei – ezek a legjelentősebb irodalokációk Budapesten. A világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE budapesti irodája most a budapesti metróvonalakra (és állomásokra) illesztette irodapiaci adatbázisát, hogy megvizsgálja, ebből a szempontból mi a jelenlegi helyzet a fővárosi irodapiacon.
Hol érdemes letelepednie egy vállalkozásnak? Az ingatlanpiaci helyzet segít dönteni

Hol érdemes letelepednie egy vállalkozásnak? Az ingatlanpiaci helyzet segít dönteni 

Cégalapításkor, költözéskor, és vállalati növekedés során, sokszor feltevődik a kérdés, hogy hol érdemes letelepedni, új irodát nyitni. Ilyenkor Budapest szokott szóba jönni elsőként, annak ellenére, hogy sok egyéb helyszín kerülhetne számításba, főleg ha a felmerülő költségeket vizsgáljuk. Az Ingatlannet.hu szakértői segítenek.
Megéri megvenni az irodát?

Megéri megvenni az irodát? 

Az ingatlanpiac felívelése nemcsak a lakásvásárlásokat pörgette fel, hanem hatott az üzleti célú ingatlanok, irodák és üzlethelyiségek keresletének alakulására is. Mikor kifizetődő a vásárlás? Szakértő segít!
A Váci út húz, de máshol is van élet

A Váci út húz, de máshol is van élet 

A kereslet növekedése fejlesztések sokaságát generálta az irodapiacon, az építőipari válság elmúltával s a gazdaság fellendülésével párhuzamosan mindenki egyszerre indult az irodaberuházással. Pezseg a budapesti irodabirodalom.

Lejárt az engedmények ideje 

Azt mondják, az irodapiac a gazdaság tükre: ha biztonságban érzik magukat a vállalatok, ha finanszíroznak a bankok, ha szívesen települnek adott országba a külföldi cégek, megindulnak az irodaépítések is. Az elmúlt öt-hat évben marginális volumenű új irodát adtak át Budapesten, 2018-ban viszont több százezer négyzetméter nyílik meg. Technológiai újításokban nem lesz hiány, ám az árat a bérbeadó diktálja.

Nehéz lesz olcsó irodát találni 

A gazdasági fellendüléssel egyidőben megindult a fejlesztési láz is az irodapiacon, de a kínálat nem képes követni a kereslet növekedését, ezért egyre feljebb kúsznak az irodabérletek árai – hívta fel a figyelmet az Eston International.

Az irodának is követnie kell a jövő szavát 

A technológia alaposan felforgatja a jövőbeni foglalkoztatást és munkahelyeket – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó , az „Ingatlan és a közösség: a jövő vizsgálata” című kutatásából. A lokáció állandó mantrája helyett a kapcsolat kerül a középpontba.

Hét éve nem volt ilyen kevés üres iroda 

A nyáron visszaesett az irodák bérbeadása, ugyanakkor hét éve nem volt ilyen alacsony az üresedések mértéke a piacon. Szabad irodát könnyen most már szinte csak az agglomerációban lehet találni – derült ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának a 2015 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci adataiból.

Egyre drágább lesz az irodabérlés 

Az európai első osztályú irodapiacon a kihasználatlanság várhatóan a 2009-es szintre esik vissza 2016 végére és tovább csökken az évtized végéig – áll a CBRE globális ingatlan-tanácsadó előrejelzésében. Európa nagyvárosaiban az irodafejlesztések nem tudnak lépést tartani a gazdasági növekedés miatt bővülő kereslettel, így szinte minden irodapiacra egyre alacsonyabb kihasználatlanság és gyorsuló bérleti díj-növekedés lesz jellemző a következő 5 évben.

Drágábbak lesznek az irodák 

A teljes nyugat-európai piacon, de elsősorban Londonban számíthatnak áremelkedésre az irodabérlők, ám a mi régióban inkább stagnálnak majd az árak, ez alól Prága és Budapest lehet a kivétel.

Nemcsak a rossz, a jó időkre is készülni kell 

A válság idején a tervezés és optimalizálás kérdése nagyon felértékelődött, de a jó időszakokra is ugyanúgy érdemes előre tervezni: ha egy bérlő az adott irodaházban nem készül fel arra, hogyan tud majd bővülni, akkor lehet, hogy egy másik épületben tud csak új irodát nyitni. Ez pedig elaprózódáshoz, szervezeti és működési problémákhoz is vezethet. Nemcsak a rossz, hanem a jó időkre is fel kell tehát készülni – hívja fel a figyelmet Pál Tamás, az ESTON iroda-bérbeadási divíziójának vezetője.

Így keressünk bérleményt vállalkozáshoz 

Amikor a tökéletes irodát keressük a legfontosabb, hogy ne adjuk fel, akkor sem, ha már fárasztóan hosszú ideje nem találjuk meg azt, amire szükségünk lenne. Az „igazi” ingatlanban is akkor jön, amikor már kicsit feladtuk. Amikor belépve az ajtón azt érezzük: végre, na az lesz a megfelelő. Érdemes kivárni az igazit, és nem túl nagy kompromisszumot kötni. Átgondoltságra viszont szükség lesz!

A gatyánk is rámenne egy londoni irodára 

Az öt legdrágább piacból három Ázsiában, a tíz leggyorsabban drágulóból öt az Egyesült Államokban található, de globálisan még mindig magasan a brit főváros vezet.

Egyre drágábban juthatunk irodához 

Jelentősen nőtt a hazai irodák kihasználtsága, a nagyobb kereslet pedig az árak növekedését indította be a piacon. Aki most szerződik, annak ezért érdemesebb hosszabb távra lekötnie az irodáját.

Egyre többen látják, hogy fontos az élhető iroda 

Egyre több cég kéri belsőépítész segítségét a költözéskor, hogy az irodaterek kialakítása minél hatékonyabban támogassa az alkalmazottak munkáját – derül ki az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. piaci kitekintéséből. Az iroda kiválasztásánál és kialakításánál az üzleti megfontolások mellett egyre hangsúlyosabbá válnak a dolgozók szempontjai, ami például abban is megmutatkozik, hogy a munkaállomások elhelyezésénél a természetes fény mennyiségét is figyelembe veszik.

Bevált spórolási tippek, amire nem is gondolnánk 

Már ötlete sincs, hogy lehetne néhány forintot megtakarítani a cég működésén? Mutatunk néhány – olykor extrém – ötletet ihletadónak, a legnagyobbaktól.

Így spórolnak a legnagyobbak 

Egy kezdő vállalkozás nincs kitömve pénzzel - a feltörekvő vállalkozók kényszerűségből (is) találékonyak, ha némi megtakarításról van szó. De a legnagyobbaktól származó költségcsökkentő tippek bármelyik vállalkozónak jól jöhetnek!

Hasznos tanácsok ingatlanbérleti szerződés megkötéséhez 

Minden vállalkozásnak szüksége van olyan helyiségre ahol tevékenységét végzi. Vannak vállalkozások, melyek ilyen helyiségeket bérbe adnak, mások pedig bérelnek. Minden esetben felvetődik, hogy írásba kell-e foglalni a bérleti szerződést, vagy sem. A jelenlegi szabályozás (Ptk) nem ismer ilyen formakényszert, azonban a bizonylati rend jogi szakértőnk álláspontja szerint megkívánja az írásbeliséget.

Irodát bérel? Ilyen válaszokat várhat el a bérbeadótól 

Mitől emelkedik egyik évről másikra az irodabérleti díj és a rezsi? Miért vannak hőmérsékleti kifogások az irodában? Ehhez hasonló bérlői kérdésekből, problémákból állított össze útmutatót a CA Immo.

Milliárdokat fizetnek ki feleslegesen a vállalkozások 

Elsősorban az információhiány, másrészt az előítéletek, harmadrészt pedig csak lustaság vagy időhiány az oka, hogy nem lépik meg a vállalkozások azokat a praktikus költségcsökkentési lépéseket, amelyekkel kis tételekben, de összességében jelentős mértékben tudnák javítani napi kiadásaik mérlegét.

Stabil a magyar irodapiac – Kéne az IMF-megállapodás 

A magyar irodapiac 2012 első felében stabil volt; a teljes irodaállomány, a bérbeadási volumen és a bérleti díjak 2011-hez képest nem változtak, míg a kihasználatlansági ráta valamelyest emelkedett. A kereslet élénkülését csak Magyarország piaci megítélésének változása indíthatja el, amelyet az IMF-megállapodástól remélnek a szakértők.

Elmarad a boom 

Annak ellenére, hogy a második negyedévben 80 százalékkal nőtt az irodák bérbeadása az első negyedévhez képest, az első féléves 149 ezer négyzetméteres bérbeadás 9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbihoz képest, a kihasználatlanság pedig 0,8 százalékponttal nőtt június végére - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

Itt a legdrágább üzletet bérelni 

Hong Kong kiskereskedelmi ingatlanjai a legdrágábbak a világon. A jelentős mennyiségű turista és a helyiek folytatódó vagyonosodása erősíti a nemzetközi divat- és luxusmárkák keresletét az első osztályú üzlethelyiségek iránt - derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből.

Jó tanácsok iroda bérléshez 

Melyek a fő szempontok a megfelelő iroda kiválasztásánál? Mire figyeljen a bérlő, milyen szempontokat mérlegeljen? A legfontosabb kérdésekre az iroda.hu szakemberei adtak választ. 

Elfogynak az irodák? 

2011-ben éves szinten a bérbeadási volumen rekordot döntött: 397 333 négyzetméternyi területre írtak alá bérleti szerződést.  Ez jóval meghaladja az elmúlt évek 300 000 négyzetméteres átlagértékét.   A  kiemelkedő bérbeadási aktivitásnak köszönhetően a  kihasználatlansági mutató két éve először 20  százalékon alá csökkent  és 2011 végén 19,2  százalékon állt. 

Éled a piac 

2011. év végére a teljes budapesti irodapiaci állomány meghaladta a hárommillió négyzetmétert. A negyedik negyedévben rekordot döntött a bérbeadások összes volumene. 

Csúcsok dőltek meg Londonban és Párizsban 

A gyengülő gazdasági kilátások ellenére a bérlők Európa-szerte keresik az irodákat. Egyre több irodát adnak bérbe például Londonban és Párizsban. 2011 harmadik negyedévében itt nem csak a bérbeadás szintje nőtt, az iroda-tranzakciók is csúcsot döntöttek – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási adataiból.

Kevés cégnek kell nagy iroda 

Idén az iroda bérbeadások közel fele hosszabbítás volt, mivel a másfélezer négyzetméternél nagyobb, egybefüggő területek hiányoznak a kínálatból - közölte a CA Immo ingatlanbefektetési társaság.

Többet ér, ha fenntartható? 

Legújabb elemzésében a CBRE bemutatta Fenntarthatósági Jegyzékét (Sustainability Checklist), mely egyértelmű alapot teremthet ahhoz, hogy az értékbecslők a fenntartható épületek tulajdonságait és innovációit az ingatlanok értékéhez viszonyíthassák.

Így lehet jó irodát választani 

Gyökeresen változik manapság az irodai környezet, ráadásul a változás sebessége gyors. Az üzleti élet szereplőinek egyre sokrétűbb spektrumot kell belátniuk ahhoz, hogy hatékonyan tudják kiválasztani a cég munkahelyét. Ebben segít a Jones Lang LaSalle Offices 2020 piackutatási programja.

Spórolási tippek kkv-knak 

Okosan kell gazdálkodniuk a vállalkozásoknak ahhoz, hogy hosszú távon is versenyben maradjanak. Az irodai piac alapos feltérképezésétől a tudatos papírfelhasználáson át a megfelelő, akár zöld, fenntartható informatikai megoldások kiválasztásáig számos olyan lehetőség áll rendelkezésükre, amellyel spórolhatnak a cégek.

Így is lehet spórolni az irodán 

Az irodabérlettel kapcsolatos kérdések a négyzetméterár meghatározása után kezdődnek. A műszaki felszereltség szintje és az irodában fellelhető zöld megoldások nem csak a fenntarthatóság, de a költségek szempontjából is döntő szempontúak. 

Hogyan legyen olcsóbb az iroda?  

Akár tíz százalékkal kevesebbet fizethetünk, ha az ingatlankezelő portfolióban, azaz több más kereskedelmi egységgel együtt kezeli az ingatlanunkat,ez általkedvezőbb feltételeket és alacsonyabb árakat tud elérni a közüzemi-és facility management szolgáltatásoknál. Energiatakarékos megoldások alkalmazásával további megtakarításokat érhetünk el. 
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo