Hol érdemes letelepednie egy vállalkozásnak? Az ingatlanpiaci helyzet segít dönteni

Cégalapításkor, költözéskor, és vállalati növekedés során, sokszor feltevődik a kérdés, hogy hol érdemes letelepedni, új irodát nyitni. Ilyenkor Budapest szokott szóba jönni elsőként, annak ellenére, hogy sok egyéb helyszín kerülhetne számításba, főleg ha a felmerülő költségeket vizsgáljuk. Az Ingatlannet.hu szakértői segítenek.

A KSH adatai szerint 2016 negyedik negyedéve magasan kiemelkedő volt az építkezések terén, csak ebben a 3 hónapban 10.145 lakásépítési engedélyt adtak ki országszerte, 4.725 lakás épült, ebből 2.300 lakás vállalkozásokhoz köthető. 2015 utolsó negyedéves adataival összevetve ez szám több mint 112 %-os növekedést jelent, amely igen komoly ingatlanberuházást mutat. Az egész évet vizsgálva összesen 31,3 %-kal nőtt a használatba vett lakások száma Magyarországon 2015-ről 2016-ra. Ezek alapján további növekedésre lehet számítani a 2017-re.

Nem csak a fővárosban van lehetőség

Ipari parkok, üzleti csomópontok közelségére vágyó cégek, melyek kerülnék a fővárosi ingatlanárakat, számukra megoldást néhány vidéki nagyváros és azok vonzáskörzete nyújthat, melyek a vidék adta alacsony költségek mellett a közel budapesti szintű infrastruktúrát kínálják. A rövidesen induló ELI lézerközpont és a hozzátartozó Science Park Szegeden, a győri Audi-gyár, a kecskeméti Mercedes-gyár, vagy az országban elsőként Tudományos és Technológiai Park címet elnyerő Zalaegerszegi Ipari Park is vonzó lehet a kis- és középvállalkozásoknak. E cégeknek a tehetséges munkaerő megszerzéséhez előny, ha olcsó lakhatást tudnak nyújtani - hangsúlyozzák az Ingatlannet.hu szakértői.

A bérleti díjak is kedvezőbbek

Februári adatok alapján az albérletárak a fentebb említett nagyvárosok közül Zalaegerszegen a legalacsonyabbak. Az elmúlt hónapban az átlagos bérleti díj négyzetméterenként Zalaegerszegen 850 forint, míg Szegeden közel a duplája, Győrben pedig 1.919 forint volt. A zalaegerszegi átlagár 245,76 %-kal, a szegedi 80,53 %-kal, a győri albérlet átlagárak pedig 53,15 %-kal voltak alacsonyabbak, mint a budapesti (2.939 Ft/m2) albérletek átlagos négyzetméterárai február során. A kecskeméti és zalaegerszegi albérletpiac árait ingadozás jellemezte az utóbbi évben, míg a szegedi és győri árak szinte mozdulatlanok - derül ki az Ingatlannet.hu statisztikáiból.

Forrás: Ingatlannet.hu

Az eladó ingatlanok árversenyét is Zalaegerszeg nyeri

Azok, akik hosszú távra terveznek munka- és lakáskeresés terén, nekik érdemesebb lehet saját lakást vásárolni, melyek árai jóval kedvezőbbek a fővárosi áraknál. A négy kiemelt városunk közötti árversenyt az eladó ingatlanok piacán szintén Zalaegerszeg nyeri. Ez a munkaerő-csábítás során előnyt biztosíthat a városnak. Az árverseny második helyezettje Szeged lett, egyaránt a családi házakat, illetve a panel- és téglalakásokat illetően. A hamarosan induló ELI-ALPS lézerközpont, várhatóan tovább növeli a szegedi ingatlanárakat, így érdemes minél előbb letelepedni itt. A kecskeméti és győri téglalakások átlagos Ft/m2 árai februárban szinte kiegyenlítődtek (Kecskemét: 338.947 Ft/m2; Győr: 340.570 Ft/m2), mely a győri lakáspiac megtorpanásának köszönhető. A panellakások terén hasonló trend látszik megvalósulni a két város árai között, mely különbség 2016 februárjában még átlagosan 42.067 Ft volt négyzetméterenként, 2017 februárjában ez az árkülönbség már csak 7.045 Ft - áll az Ingatlannet.hu elemzésében.

Forrás: Ingaltannet.hu

A Zalaegerszegen eladó házak még kedvezőbb árúak (10,46 %-kal alacsonyabb), mint az ott kínált panellakások, ami még vonzóbbá teheti a Zala megyei vállalatokat. Az adatok azt sugallják, hogy a tehetséges munkaerőnek és az őket kereső vállalkozásoknak nem feltétlenül szükséges a fővárosba költözniük a siker érdekében, elég, ha olyan jelentős gazdasági súllyal rendelkező városokban keresik otthonukat, mint Kecskemét, Győr, Szeged, vagy Zalaegerszeg.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo