hirdetés

Hol érdemes letelepednie egy vállalkozásnak? Az ingatlanpiaci helyzet segít dönteni

Cégalapításkor, költözéskor, és vállalati növekedés során, sokszor feltevődik a kérdés, hogy hol érdemes letelepedni, új irodát nyitni. Ilyenkor Budapest szokott szóba jönni elsőként, annak ellenére, hogy sok egyéb helyszín kerülhetne számításba, főleg ha a felmerülő költségeket vizsgáljuk. Az Ingatlannet.hu szakértői segítenek.
hirdetés

A KSH adatai szerint 2016 negyedik negyedéve magasan kiemelkedő volt az építkezések terén, csak ebben a 3 hónapban 10.145 lakásépítési engedélyt adtak ki országszerte, 4.725 lakás épült, ebből 2.300 lakás vállalkozásokhoz köthető. 2015 utolsó negyedéves adataival összevetve ez szám több mint 112 %-os növekedést jelent, amely igen komoly ingatlanberuházást mutat. Az egész évet vizsgálva összesen 31,3 %-kal nőtt a használatba vett lakások száma Magyarországon 2015-ről 2016-ra. Ezek alapján további növekedésre lehet számítani a 2017-re.

Nem csak a fővárosban van lehetőség

Ipari parkok, üzleti csomópontok közelségére vágyó cégek, melyek kerülnék a fővárosi ingatlanárakat, számukra megoldást néhány vidéki nagyváros és azok vonzáskörzete nyújthat, melyek a vidék adta alacsony költségek mellett a közel budapesti szintű infrastruktúrát kínálják. A rövidesen induló ELI lézerközpont és a hozzátartozó Science Park Szegeden, a győri Audi-gyár, a kecskeméti Mercedes-gyár, vagy az országban elsőként Tudományos és Technológiai Park címet elnyerő Zalaegerszegi Ipari Park is vonzó lehet a kis- és középvállalkozásoknak. E cégeknek a tehetséges munkaerő megszerzéséhez előny, ha olcsó lakhatást tudnak nyújtani - hangsúlyozzák az Ingatlannet.hu szakértői.

A bérleti díjak is kedvezőbbek

Februári adatok alapján az albérletárak a fentebb említett nagyvárosok közül Zalaegerszegen a legalacsonyabbak. Az elmúlt hónapban az átlagos bérleti díj négyzetméterenként Zalaegerszegen 850 forint, míg Szegeden közel a duplája, Győrben pedig 1.919 forint volt. A zalaegerszegi átlagár 245,76 %-kal, a szegedi 80,53 %-kal, a győri albérlet átlagárak pedig 53,15 %-kal voltak alacsonyabbak, mint a budapesti (2.939 Ft/m2) albérletek átlagos négyzetméterárai február során. A kecskeméti és zalaegerszegi albérletpiac árait ingadozás jellemezte az utóbbi évben, míg a szegedi és győri árak szinte mozdulatlanok - derül ki az Ingatlannet.hu statisztikáiból.

Forrás: Ingatlannet.hu

Az eladó ingatlanok árversenyét is Zalaegerszeg nyeri

Azok, akik hosszú távra terveznek munka- és lakáskeresés terén, nekik érdemesebb lehet saját lakást vásárolni, melyek árai jóval kedvezőbbek a fővárosi áraknál. A négy kiemelt városunk közötti árversenyt az eladó ingatlanok piacán szintén Zalaegerszeg nyeri. Ez a munkaerő-csábítás során előnyt biztosíthat a városnak. Az árverseny második helyezettje Szeged lett, egyaránt a családi házakat, illetve a panel- és téglalakásokat illetően. A hamarosan induló ELI-ALPS lézerközpont, várhatóan tovább növeli a szegedi ingatlanárakat, így érdemes minél előbb letelepedni itt. A kecskeméti és győri téglalakások átlagos Ft/m2 árai februárban szinte kiegyenlítődtek (Kecskemét: 338.947 Ft/m2; Győr: 340.570 Ft/m2), mely a győri lakáspiac megtorpanásának köszönhető. A panellakások terén hasonló trend látszik megvalósulni a két város árai között, mely különbség 2016 februárjában még átlagosan 42.067 Ft volt négyzetméterenként, 2017 februárjában ez az árkülönbség már csak 7.045 Ft - áll az Ingatlannet.hu elemzésében.

Forrás: Ingaltannet.hu

A Zalaegerszegen eladó házak még kedvezőbb árúak (10,46 %-kal alacsonyabb), mint az ott kínált panellakások, ami még vonzóbbá teheti a Zala megyei vállalatokat. Az adatok azt sugallják, hogy a tehetséges munkaerőnek és az őket kereső vállalkozásoknak nem feltétlenül szükséges a fővárosba költözniük a siker érdekében, elég, ha olyan jelentős gazdasági súllyal rendelkező városokban keresik otthonukat, mint Kecskemét, Győr, Szeged, vagy Zalaegerszeg.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo