Itt a legdrágább üzletet bérelni

Hong Kong kiskereskedelmi ingatlanjai a legdrágábbak a világon. A jelentős mennyiségű turista és a helyiek folytatódó vagyonosodása erősíti a nemzetközi divat- és luxusmárkák keresletét az első osztályú üzlethelyiségek iránt - derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből.

A CBRE ingatlan-tanácsadó kiskereskedelmi toplistája 2012 első negyedévében keveset változott: Hong Kong (31 ezer dollár/négyzetméter/év) maradt a világ legdrágább ingatlanpiaca, őt követi New York (20 ezer dollár/négyzetméter/év). Mindkét városban jelentős (19%, illetve 15%) bérleti díjemelkedés volt tapasztalható az elmúlt negyedévben. Az top5-ben a továbbiakban sem volt változás: a dobogó harmadik fokán Sydney (8994 dollár/négyzetméter/év) áll, negyedik Tokió (8284 dollár/négyzetméter/év), míg az ötödik London (7732 dollár/négyzetméter/év).

Erős a verseny a legjobb ingatlanokért

Összességében a bérleti díjak csekély mértékben (0,8%) emelkedtek az előző negyedévhez képest, mert az eurozóna válsága miatt érzett aggodalmak és a gyenge globális növekedés továbbra is erősen befolyásolják a fogyasztók és kereskedők bizalmát. A félelmek ellenére a bérlői kereslet néhány nagyváros első osztályú üzlethelyiségei iránt erős maradt, és sok piacon szűkös az elérhető ingatlanok kínálata.

Az amerikai kontinens drágult a legtöbbet: a bérleti díj-emelkedés 3,4 százalék volt negyedéves alapon, főleg az olyan városokban tapasztalt jelentős kereslet-növekedés miatt, mint Washington DC, Miami és Seattle. Némi emelkedés (+0,5%) volt megfigyelhető az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amit főleg a nemzetközi divat- és luxusmárkák terjeszkedése okozott. Az európai, afrikai és közel-keleti régióban folytatódott az amerikai márkák térnyerése, ám néhány városban, pl. Athénban és Belgrádban estek a díjak, az átlag -0,2 százalékos csökkenéssel.

Amerika és Ázsia emelkedett

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vásárlók 2012 első negyedévében is óvatos fogyasztási magatartást tanúsítottak, főleg Európában, habár itt is nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A fogyasztás Amerikában és Ázsiában is emelkedett, ahol az erős ünnepi szezon támogatta a növekedést.

 „2012 első negyedévében több volt a pozitív jel, mint az azt megelőzőben: a javuló kiskereskedelmi forgalom, a stabil bérlői kereslet, az új bevásárlóközpontok mind-mind támogatták a fejlődő piacokat. Az eurozóna válsága és a globális lassulás miatti aggodalmak ellenére az első osztályú ingatlanok iránt a kereslet számos nagyvárosban erős maradt, sőt sok helyen egyenesen hiány alakult ki belőlük. A kereslet és kínálat egyensúlytalansága azt mutatja, hogy az aktivitás nem olyan erős, mint lehetne. A kereskedők továbbra is a legérettebb nyugat-európai piacok legjobb lokációira és az ázsiai-csendes-óceáni régió gazdagabb városaira koncentrálnak." - mondta Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

Hazai trendek
A gazdasági bizonytalanság hatására stagnál az iroda- és raktárbérleti piac, nyílt piaci ingatlan befektetési tranzakció nem volt és a kiskereskedelmi piacon sem történt említésre méltó változás az idei esztendő első negyedévében 2011 trendjeit véve alapul – derül ki a Jones Lang LaSalle 2012 első negyedévi Budapest City Report című elemzéséből.

„A határokon átnyúló kereskedelmi forgalom szintén emelkedik, ahogyan a felzárkózó piacokon a középosztály bővül, és a kereskedők az érett piacokon túl a felzárkózókban keresik a növekedési lehetőségeket. A modern, minőségi kiskereskedelmi területek iránti növekvő kereslet bevásárlóközpont-építési hullámot eredményezett, ami egyszerűbbé teszi majd a kereskedőknek a piaci terjeszkedést." - tette hozzá Torto.

A régiót megviseli a kialakult helyzet

A közép- és kelet-európai trendekről szólva Graham MacMillan, a CBRE regionális és magyarországi értékbecslési vezetője így nyilatkozott: "Az elmúlt egy év nehéz időszak volt a kiskereskedők számára és a bevásárló utcák számos üzlete látta ennek kárát. Kevesebb új márka terjeszkedése tapasztalható, azok is főként a fővárosi és vidéki legnépszerűbb bevásárlóközpontokra koncentrálnak. A legnépszerűbb plázák és üzlethelyiségek bérleti díjai nem változtak, de a másodlagos helyszíneket továbbra is megviseli a jelenlegi helyzet."

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo