hirdetés

100 méter miatt közel a dupláját kérhetik el egy irodáért

Váci úti irodafolyosó, a központi üzleti negyed (CBD), Pest belső kerületei – ezek a legjelentősebb irodalokációk Budapesten. A világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE budapesti irodája most a budapesti metróvonalakra (és állomásokra) illesztette irodapiaci adatbázisát, hogy megvizsgálja, ebből a szempontból mi a jelenlegi helyzet a fővárosi irodapiacon.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A CBRE Magyarország által elkészített irodatérképen a metróállomásokra igazítva láthatóak az egyes területek üres irodái és azok havi bérleti díjai. A térkép a pillanatnyi, 2017 első negyedévben üresen álló és a következő fél évben elérhető szabad irodákat és a jelenlegi bérleti díjaikat mutatja, így a helyzet néhány hónapon belül is változhat, mégis érdekes kép rajzolódik ki a budapesti ingatlanpiacról. Egymástól néhány 100 méterre eső állomások között néha jelentős árkülönbségek vannak az elérhető irodák tekintetében: például az Arany János utca környéki irodák havi bérleti díja közel 40 százalékkal haladja meg a Nyugati pályaudvar környéki irodáékat, és a Deák tér környéke is 30 százalékkal drágább, mint a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út találkozásánál található irodák.

Nem meglepetés, hogy a Váci út mentén van a legtöbb iroda Budapesten és így a legtöbb üres irodaterület is itt található – van, ahol több tízezer négyzetméter. A havi bérleti díj négyzetméterenként 10,6 eurótól (Gyöngyösi út) 13,1 euróig (Dózsa György út) terjed, az átlagos bérleti díj 11,6 euró/m2/hónap. A bérleti díjat természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű irodák állnak rendelkezésre. Az M3 vonalán továbbhaladva csak az Arany János utca és a Corvin negyed között található jelentősebb irodaterület, ettől dél-keletre kizárólag a Népliget megálló környékére tudnak költözni a Dél-Pestet megcélzó cégek.

Így rendezhetik a tulajdonostársak az ingatlan használatát
A közös tulajdonban álló ingatlanok esetében gyakran felmerülő kérdés, hogy a tulajdonostársak az ingatlan használatának megosztását miként tudják rendezni. Ilyen eset előfordulhat például, ha egy közös tulajdonú telken több épület áll, és a tulajdonostárak meg kívánják határozni, hogy a telek mely részét mely tulajdonos használhatja. Milyen módon tudják rendezni a tulajdonostársak az ingatlan használatát? Szakértőnk segít!
A belváros (központi üzleti negyed, CBD) metrómegállóinak körzetébe tartozó házak továbbra is a legdrágábbak, itt szabad területeket havonta és négyzetméterenként 12,8 eurótól (Kálvin tér) 20,5 euróig (Kossuth tér) vehetnek bérbe a vállalkozások. Itt is jellemző, hogy jelenleg, 2017 első negyedévében jelentős, több ezer négyzetméter kihasználatlan iroda áll rendelkezésre.

A térképen jól látható, hogy a 4-es metró vonalán jelenleg mennyire limitált irodakínálatból válogathatnak a leendő bérlők – még az egyébként az irodaházaktól nem hemzsegő Andrássy út kínálata is megelőzi a dél-pesti-dél-budai vonal kínálatát. Hasonlóképpen az átlagos bérleti díj is jelentősen magasabb a (Millenniumi Földalatti Vasút vonalán (13,2 euró/m2/hónap), mint a 4-es metró megállóinál elhelyezkedő irodaházakban (11,5 euró/m2/hónap). A metróvonalak mentén található irodák átlag bérleti díjai egyébként a 2-es metró esetében a legmagasabbak (13,8 euró/m2/hónap).

Szemben a nyugat-európai nagyvárosokkal, a metróvégállomások Budapesten nem számítanak jelentős irodapiaci lokációnak: sem az Újpest-Központ, sem az Örs Vezér tere, sem a Kőbánya-Kispest metrómegálló környéke nem bővelkedik (szabad) irodaházakban, sőt olyan jelentős csomópontok környékén, mint a Nagyvárad tér vagy az Ecseri úti metrómegálló egyáltalán nem épült modern irodaház.

A budapesti metró- és ingatlanfejlesztés érdekes anomáliája, hogy jelentős irodalokációkat egyszerűen nem ér el a budapesti metróhálózat: például a lágymányosi, a fővárosi irodaállomány 6 százalékát kitevő (közel 200 ezer négyzetméretnyi iroda) terület leginkább a 4-6-os villamossal érhető el, de Belső-Buda egyes részei is távol esnek a metrómegállóktól - olvasható a CBRE közleményében.

„Budapest tömegközlekedési hálózata nagyon fontos szerepet játszik a bérlők irodakeresésénél. Különös tekintettel a nagy cégek figyelnek arra, hogy a választott lokáció metróval jól megközelíthető legyen. A hármas metró szerepét nem lehet túlbecsülni, hiszen a legnagyobb irodai részpiacnak számító Váci utat szolgálja ki, ahol jelenleg is a legtöbb fejlesztés található. A CBRE új iroda bérleti díj ártérképe segíti a bérlőket tájékozódni, hogy egyes állomások környékén mi az átlagos bérleti díj, azonban ettől az eltérés mindkét irányba jelenős lehet az épülettől és a konkrét bérleti igénytől függően.” – mondta Katkó Károly, a CBRE bérlőképviseleti vezetője.

Sok múlik azon, hol a metró (Kép: CBRE)

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo