hirdetés

Hogyan legyen olcsóbb az iroda?

Akár tíz százalékkal kevesebbet fizethetünk, ha az ingatlankezelő portfolióban, azaz több más kereskedelmi egységgel együtt kezeli az ingatlanunkat,ez általkedvezőbb feltételeket és alacsonyabb árakat tud elérni a közüzemi-és facility management szolgáltatásoknál. Energiatakarékos megoldások alkalmazásával további megtakarításokat érhetünk el. 

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

 


Akár százezer forint lehet a havi spórolás
Fotó: Piac&Profit/Förster Tamás

A hatékony ugyanakkor költségérzékeny ingatlankezelés egyik elengedhetetlen feltétele, hogy az üzemeltető társaság nem egyesével kezeli az ingatlanokat, hanem portfolióba gyűjtve, így ugyanis racionalizálja az ingatlankezelési folyamatokat és jelentős megtakarításokat érhet el bérlői, ügyfelei részére. Ez havi szinten több tíz-vagy akár százezer forint spórolást jelent. „A csomagban, azaz több ingatlanra történő beszerzésrévén a szabadpiaci közüzemi szolgáltatások, például a gáz és az elektromos áram árából akár öt-tíz százalékos megtakarítást érhetünk el egy iroda, kereskedelmi egység vagy ipari park számára" - hívta fel a figyelmet Farkas Hajnalka, a DTZ ingatlantanácsadó üzemeltetési vezetője.

Hatékonyságot rontó irodák
A modern, nyitott, egylégterű irodákban folyó nyüzsgés a dolgozók közérzetét 32 százalékkal, hatékonyságukat 15 százalékkal rontja. Az ilyen típusú irodák nem kívánt agytevékenységet váltanak ki, és ez akadályozza a munkaerőt feladata elvégzésében. A tiszta és steril asztal kisebb agyú alkalmazottat eredményez - a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja szerint.

A szakértő szerint a vagyonvédelem, műszaki karbantartás, takarítás és kertészet (azaz a facility management szolgáltatások) portfolió szintű kezelésével, a folyamatok optimalizálásán és a szinergiák tudatos kihasználásán kívül, további jelentős; három-nyolc százalékos költségcsökkentés érhető el egy kereskedelmi ingatlan üzemeltetési díjából.

Energiatakarékos megoldások

Számtalan olyan energiatakarékos megoldás létezik -például a fényforrások optimalizálása, épületgépészeti beszabályozás, automatizálás -, amelyek rendszeres nyomon követésével és alkalmazásával az ingatlankezelő további megtakarításokat érhet el a bérlők számára. „A fenntarthatóságra való törekvés nem csupán az üzemeltetési költségekben mutatkozik meg néhány hónapon belül, de az ingatlan értékét is jelentősen növeli. (A KÖVET Egyesület minden évben megszervezi Zöld Iroda versenyét. Az idei nyertesekről itt olvashat.)

2012. január elsejétől a magyar jogszabályok szerint kötelező az épületek energia tanúsítása, ennek hiányában nem lehet majd értékesíteni és hosszútávon bérbeadni az ingatlant. Az energia tanúsítvány kibocsátását kizárólag a törvényben előírt módon képzett szakember végezheti, érdemes erre is odafigyelni, amikor üzemeltetőt választunk.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo