hirdetés

Egyre többen vágynak prémium irodákba

Élénkebbé vált a magyarországi, azon belül is elsősorban a budapesti irodapiac: idén áprilisban és májusban az irodát keresők több mint 60 százaléka A vagy B kategóriás irodaházban keresett irodát, szemben az egy évvel korábbi 54 százalékos aránnyal. Ezzel párhuzamosan a lakásban és házban kialakított irodák iránti kereslet 18 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 24 százalékról – derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó iroda.hu legfrissebb elemzéséből.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az albérletboom beköszönt az irodapiacra

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője közölte: „A lakásirodák súlyának csökkenésében szerepet játszik az albérletpiaci boom. Havonta ugyanis négyzetméterenként átlagosan 2700 forintért lehet irodaként házat vagy lakást bérelni, ez pedig meghaladja az irodaházakban elérhető átlagos árszintet. Ugyanakkor a családi házakban és lakásokban kialakított irodák átlagos alapterülete is lényegesen kisebb, mint egy irodaházban, ahol még egy 400 négyzetméteres bérlemény is kicsinek számít, viszont a bérelt házak és lakások alapterülete ritkán haladja meg a 100 négyzetmétert. Az áprilisi és májusi adatokból látszik, hogy a lakásirodák jelentősége mérséklődik, a vállalkozások egyre inkább a céges működésnek megfelelő irodaházi szolgáltatásokat keresik.” A kereslet élénkülése miatt – melyet részben a gazdasági növekedés és a vállalati szféra egyre jobb teljesítménye indukál – egyre több irodaház épül.

Kép: Pexels

Az iroda.hu adatai szerint idén áprilisban és májusban a prémium minőségű budapesti irodaházakban négyzetméterenként nettó 12–15 euró volt az átlagos havi bérleti díj, ami az üzemeltetési díjjal együtt akár 20–25 euróra emelkedhet. A B kategóriás irodákban az átlagos bérleti díj négyzetméterenként 8 euró körül volt ugyanebben az időszakban. Összességében egy év alatt 3-4 százalékkal nőttek az irodabérleti díjak.

Gigantikus botanikus kertet épít új székházába az Amazon
Az Amazon híresen fukar az alkalmazotti pluszjuttatások terén. Se ingyenebéd, se ingyenmasszázs. Most menő, modern irodával próbál előnyt szerezni a tehetségekért folyó versenyben. Sci-fibe illő dómforma. Hatalmas, fára erősített tárgyalószoba. Beltéri vízesés és folyó. Több mint 300 növényfaj.
Lendületben a co-working

Az élénkülő irodapiacon belül egyre népszerűbbek az úgynevezett co-working irodák, amelyek néhány fős cégek számára biztosítanak prémium irodákat. A co-working irodák rugalmasak, munkaállomásokat lehet bérelni bennük rövid vagy hosszú távra, igény szerint tárgyalókat is lehet használni. „Az árak nagyon eltérőek lehetnek az irodaház által nyújtott szolgáltatásoktól és elhelyezkedéstől függően. Az iroda.hu adatai alapján egy munkaállomás havi bérleti díja 40-50 eurónál kezdődik, és akár 250 euróig is felmehet” – mondta Kalmár Zoltán, aki szerint a kisebb vállalkozások számára a co-working irodák jelentik majd a megoldást a jövőben.

Bővülés minden fronton

Az iroda.hu előrejelzéséből az is kiderül, hogy fokozódik az igény a prémium kategóriájú irodák iránt, erre pedig már a fejlesztők is reagáltak, azaz a kínálat szélesebb lesz.

A piaci bővülésre már több fejlesztő is készült: tavaly több irodaház-fejlesztési projekt is elindult. Jellemzően a fővárosban, azon belül is a Váci úti irodafolyosón, de több nagy fejlesztés is folyamatban van Dél- és Észak-Budán, illetve a pesti oldalon, a Hungária körút mellett. A folyamatban lévő irodafejlesztések többségénél nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság. Kalmár Zoltán azt is elmondta, hogy a környezetbarát irodaházakban alacsonyabbak a fenntartási és üzemeltetési költségek, ezáltal a kereslet is leginkább ezekre irányul.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo