hirdetés

Az irodának is követnie kell a jövő szavát

A technológia alaposan felforgatja a jövőbeni foglalkoztatást és munkahelyeket – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó , az „Ingatlan és a közösség: a jövő vizsgálata” című kutatásából. A lokáció állandó mantrája helyett a kapcsolat kerül a középpontba.
hirdetés

Kép:Pixabay

A jelentés az épületek és a környezetük kapcsolatát vizsgálja abból a szempontból, hogy a globális trendek miképpen változtatják meg az épületek fejlesztését és üzemeltetését a jövőben.

Innováció és technológia: a 10 év múlva létező munkahelyi pozíciók 60 százalékát még ki sem találták. Így az épületeket rugalmasnak kell tervezni, hogy ne váljanak majd elavulttá.

A jövőkutatók szerint a munkáról és tevékenységeinkről szóló elképzeléseink átalakulnak, és néhány állás, mint például könyvelő, könyvtáros, vagy banki pénztáros feleslegessé válhat az automatizálás és a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetően. (Itt talál egy kalkulátort, ami azt számítja ki, Önnek mekkora esélye van dolgozni 20 év múlva.)

A munkavállalók egyre informálisabb, rugalmasabb és emberibb körülmények közt szeretnének dolgozni.  A munkaadóknak pedig olyan munkahelyeket kell biztosítaniuk, amelyek megfelelnek a dolgozók választott életmódjának. Hogy ezekre a jövőbeni kihívásokra sikerest választ adjanak, az épületeknek kimagaslóan flexibilis terültekké kell válniuk, és az átlagosan 25 éves befektetési ciklusuk alatt 5-10 különböző felhasználási lehetőséget is ki kell szolgálniuk.

Kapcsolat és megközelíthetőség: Az átlagos, frissen vizsgázott autóvezető átlagéletkora kitolódott - ma Európában 28 év. Ennek eredményeképp a munkahelyeknek egyre inkább elérhetővé kell válniuk a közösségi közlekedés által.

Az épített környezet továbbra is folyamatosan változik. Az elmúlt évtizedekben a fókusz a privát és egyéni mobilitáson volt, ennek eredménye az agglomeráció, a városon kívüli bevásárló- és iroda-negyedek, amelyek jelentős úthálózat-fejlesztésekkel jártak együtt.

A lélekre is hat a jó iroda
Hiába a számtalanféle motivációs eszköz, az igazán hatékony munka megfelelő környezet nélkül nem fog menni. Nemcsak a pénz számít, a pszichológiának is kéne, hogy legyen befolyása.
Manapság a beruházások kihasználják a sűrűn lakott városi környékek adottságait és kiemelt figyelmet fordítanak tömegközlekedési csomópontokra. A koncepció az, hogy az egyéni mobilitásnál – a közösségi közlekedési infrastruktúrára fordított beruházásoknak köszönhetően – fontosabbá válik a kapcsolat és a megközelíthetőség.

Megjósolható, hogy a legjobb elérhetőséggel rendelkező, legjobban „összekapcsolt” lokációk vonzzák majd a legtöbb munkavállalót és vállalatot is. Velük szemben a kevésbé jól megközelíthető épületek népszerűsége csökkeni fog a munkavállalók körében.

Urbanizáció: 2050-re a Föld lakossága várhatóan 9,6 milliárdra nő az ENSZ előrejelzése szerint. A vidékről a városba költözők áradata elképesztő számú megapolisz kialakulásához vezet. Így az ingatlanok fizikai elhelyezkedését össze kell kötni a tömegekkel.

Az urbanizáció továbbra is fontos hatást gyakorol a személyes és szakmai terekre. A városok kereskedelmi fejlődését a lakók, a tudás és az innováció felhalmozódása hajtja, így az épületeknek hatékony terület-optimalizációt kell kínálniuk egyterű irodákkal és több munkatárs által ’hot desking’ rendszerben használt munkaállomásokkal. Ez pedig egyre több, tömegeket vonzó, hatékonyabban működő, vegyes felhasználású épületet eredményez.

„Lokáció, lokáció, lokáció” – ez az ingatlanpiac mantrája évek óta. A jövő azonban inkább a „kapcsolat, kapcsolat, kapcsolat” felé mutat. Hogy túléljenek és prosperáljanak, az épületeknek és a munkahelyeknek ki kell szolgálniuk a globális demográfiai változásokat. Leegyszerűsítve: sikereink vagy kudarcaink attól függnek, hogy mennyire halljuk meg a jövő szavát.” – összegezte Peter Dijkhuis, a CBRE fejlesztési tanácsadási igazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo