hirdetés

Trump többet ártott, mint a Brexit

A Z/Yen legújabb befektetői felmérése szerint továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, Trump többet ártott New Yorknak, mint a Brexit a brit fővárosnak.
hirdetés

A befektetők szerint a második helyezett New York megítélésének sokkal nagyobb mértékben ártott a félelem az amerikai kereskedelempolitika esetleges protekcionista fordulatától, mint Londonénak a Brexitet, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát övező bizonytalanság. A cég új, őszi globális rangsorában Londont és New Yorkot Hongkong, Szingapúr és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még Sanghaj, Toronto, Sydney, Zürich és Peking.

A Z/Yen elemzői kiemelik, hogy New York mellett a többi amerikai pénzügyi központ befektetői osztályzata és helyezése is jelentősen romlott. A márciusban közzétett előző globális lista felső tízes csoportjában jelen volt még San Francisco, Chicago és Boston is, de az új sorrendben egyikük sem szerepel a legjobb tíz között. London osztályzata 24 ponttal előzi meg New Yorkét. London az új rangsorban 780, New York 756 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

Kép:PP archív

A márciusban összeállított előző globális ranglistán London 782, New York 780 pontot szerzett, vagyis a londoni City két pontot, a Wall Street viszont 24 pontot veszített.

Közös pénzügyminisztere lehet az eurózónának
Közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében - jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
A közép-európai EU-mezőny befektetői osztályzatai a Z/Yen kimutatása szerint egyöntetűen javultak, bár a helyezések a listán szereplő többi központ átrendeződési dinamikája miatt ezt nem feltétlenül tükrözik. A térségi sorrendet Varsó vezeti a 36. helyen, utána Tallinn, Riga, Prága és Budapest következik.

Budapest a tavaszi 604 pont után most 623 pontot gyűjtött, mégis a 72. helyre került a márciusi 70. helyezésről.

Budapest és a többi közép-európai nagyváros befektetői osztályzatai a Z/Yen jelenleg 22. kiadásánál tartó globális ranglistájának eddigi történetében majdnem folyamatosan javultak: az első GFCI-listán a magyar főváros osztályzata nem sokkal haladta meg a 400 pontot, és a 2008-2009-es globális pénzügyi válság mélypontján 300 pontig süllyedt.

Az új, őszi GFCI-listán a közép-európai EU-fővárosok több euróövezeti pénzügyi központot is megelőznek, köztük a 74. helyezett Rómát, a 79. helyre sorolt Lisszabont és a 83. helyen szereplőt Helsinkit. A két legnagyobb orosz pénzügyi központ, Szentpétervár és Moszkva a 87., illetve a 89. helyre került a 92 várost soroló rangsorban, a sereghajtó a kínai Dalian.

Nem tetszik a briteknek a Brexit
Egyre nő az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya. Az ORB International hétfőn ismertetett közvélemény-kutatása szerint 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo