Budapest cikkek

hirdetés

Bolygó hollandik lakják Budapestet, 10 év alatt 20 százalék vált lakóhelyet

Bolygó hollandik lakják Budapestet, 10 év alatt 20 százalék vált lakóhelyet

Egy évtized alatt minden ötödik budapesti kerületet váltott.
Hova költöznek a budapestiek?

Hova költöznek a budapestiek?

Tavaly nem csak a Budapestet elhagyók és oda beköltözők száma nőtt meg, hanem a fővároson belüli költözési kedv is jelentősen megélénkült 2020-hoz képes.
Orbán Viktor: 1956 nem egy város

Orbán Viktor: 1956 nem egy város

Hanem az egész ország, sőt az egész nemzet forradalma volt - mondta a miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen.
Drágulás-stop: megállt a budapesti használt lakások áremelkedése

Drágulás-stop: megállt a budapesti használt lakások áremelkedése

A budapesti lakások átlagos négyzetméterára október közepén 959 ezer, a házaké 794 ezer forint volt a használt ingatlanok piacán.
Már milliós négyzetméterára van a budapesti garzonoknak

Már milliós négyzetméterára van a budapesti garzonoknak

A használt lakások fővárosi piacán a kisebb alapterületű eladásra kínált ingatlanoknál az átlagosnál jelentősebb drágulás látható.
hirdetés
Drágul a parkolás Budapesten, csökken a zónák száma

Drágul a parkolás Budapesten, csökken a zónák száma

Hétfőtől drágul a parkolás Budapesten, a főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, 8 és 22 óra között.
Tésztaimádók, sziasztok - Budapestre érkezik a Noodle Pack!

Tésztaimádók, sziasztok - Budapestre érkezik a Noodle Pack!

A Noodle Pack nemzetközi étteremlánc megnyitja első budapesti éttermét.
Ötpontos programot hirdetett Karácsony Gergely

Ötpontos programot hirdetett Karácsony Gergely

A főpolgármester a társadalmi szolidaritás, az energiafüggetlenség, a fejlesztés, a zöld elkötelezettség és a sokszínűség fontosságáról beszélt.
Hogyan lehet túlélni Budapesten a hőségriadót?

Hogyan lehet túlélni Budapesten a hőségriadót?

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Gyenge a forint, örülnek a külföldi ingatlanbefektetők

Gyenge a forint, örülnek a külföldi ingatlanbefektetők

● Az idei első félévben 10 százalékkal nőtt az eladásra kínálat magyar lakóingatlanok iránti külföldi érdeklődők száma, ami betudható a forint euróval szembeni gyengülésének is. A külföldi vevőjelöltek elsősorban a budapesti ingatlanok iránt érdeklődnek, a fővárosban csapódik le a kereslet több mint 50 százaléka.
hirdetés

Magyarország és Budapest hatalmasat ugrott előre a nemzetközi konferenciaturizmus ranglistáján

Magyarország 9 helyet javítva a 27., Budapest 13 pozíciót előbbre lépve a 17. helyezést érte el a nemzetközi üzleti eseményeket összegyűjtő Union of International Associations (UIA) világranglistáján.

Nem fognak örülni az autósok: hatalmas változás jön a fővárosi parkolásban

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Mit hozhat a nyár a belvárosi ingatlanpiacon?

Már szinte szokásos, hogy minden latolgatás, összefoglalás, elemzés azzal indul, hogy sorraveszi a nehézségeket. A Covid 2 éve után 2022-t az orosz-ukrán konfliktus árnyékolta be, miközben a világ egyre inkább felkészült a nyitásra.

Holnaptól drágul a budapesti taxizás: itt van, mennyivel

A tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Megmutatjuk a titkot, hová fektesd a pénzed, ha értékálló tulajdont akarsz

Soha nem látott nagyságú izgalmakat hoztak az elmúlt évek a magyar ingatlanpiacon. A drágulást tekintve például az elsők között vagyunk Európában.

Egyhangúlag fogadták el a pártok a taxi áremelést Budapesten

Május 9-étől emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

35 százalékkal drágulnak a taxik Budapesten

Megállapodás született a taxis tarifaemelés mértékében.

Így segíti a menekülteket a fővárosi önkormányzat

Péntektől átmenetileg ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a főváros közösségi közlekedési járművein, hétfőtől pedig információs centrumot alakít ki a fővárosi önkormányzat a Nyugati téri aluljáróban.

Ismét rengeteg ukrajnai menekült érkezett Budapestre

A háború elől kedden 4058 ember, köztük 532 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Budapest azonnal be tudna fogadni 2 ezer ukrán menekültet

Több intézkedéssel segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a Fővárosi Önkormányzat; kétezer ember kaphat szállást és étkezést szinte azonnal - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Budapesten lehet az orosz–ukrán béketárgyalás

Az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este.

Vasúti Duna-alagút épül a Nyugati pályaudvar és a Széll Kálmán tér között, ahol új megálló is lesz

A Főmterv Zrt. nettó 850 millió forintért készítheti el a beruházáshoz szükséges környezetvédelmi hatástanulmányokat és szerezheti meg a környezetvédelmi engedélyeket - erről írtak alá szerződést.

Fotó: gyönyörű lett, és újra jár a megfiatalodott Budavári Sikló

A budapestiek és az idelátogató turisták kedvenc járműve, az egyedülálló panorámát kínáló Budavári Sikló – több hónapig tartó fiatalító kezelés után – mától ismét szállítja az utasokat.

Fedezd fel Budapestet – és fizetnek érte!

Szeretsz utazási TikTok-ot készíteni?  Akkor ez neked szól, mert most itt a lehetőség: ingyen juthatsz az élményekhez. Ami az álommunkát illeti, elutazhat valaki Budapestre, miközben minden költségét fedezik, és még pénzt is kap azért, hogy TikTok -okat készít, illetve más közösségi médiaoldalon posztol - ami a legtöbb fiatal turista programjában egyébként is természetes, sőt, az út elengedhetetlen része. 

A lakáshitel kamatok emelkedése miatt Budapesten már nem elég az átlagbér a lakásvásárláshoz

Ha valaki lakáshitelt akar felvenni, akkor a törlesztőrészlet nem haladhatja meg nettó fizetésének a felét. Ez a fővárosban 175 ezer forint körül van. Ilyen törlesztőrészlettel 23,6 milliós lakás vásárolható a fővárosban. Eddig az összeghatárig mindössze 157 olyan lakást hirdetnek Budapesten, amelyek nagysága eléri a 40 négyzetmétert.

Mit hozhat 2022 a budapesti belvárosi ingatlanpiacon?

Elsőként azt kell figyelembe venni, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan még mindig megkerülhetetlen szereplője az ingatlanpiacnak a világjárvány. Annak ellenére, hogy szerencsére Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb ország a vakcinában és az oltások által megszerzett védettségben látja a koronavírus járvánnyal szembeni védekezés legjobb eszközét.

Melyik a budapesti sztárkerület? Hol csökkentek a lakásárak? Most kiderül

Megingathatatlanul vezeti a XIII. kerület a tranzakciószámok alapján felállított népszerűségi listát, ám Budapest az előző évben összességében veszített kedveltségéből. Az Otthon Centrum adatai szerint a belvárosban tavaly tíz százalékkal csökkentek az árak, miközben országosan a Miskolci járásban cserélt gazdát a legtöbb ingatlan.

Karácsony Gergely nem akármilyen meghívót kapott holnapra

Az ITM közleménye szerint Palkovics László hétfő reggel várja a főpolgármestert.

Karácsony Gergely elrendelte: így szigorodik a maszkhasználat Budapesten

A színházakban, mozikban is előírják a maszk használatát.

Még a használt lakások is drágulnak - magára talált Budapest

Az egy évvel ezelőttihez képest átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a fővárosban a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házak értéke pedig majdnem 11 százalékkal nőtt, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb kutatásából.

Bezárások után: hogyan éledtek fel a fővárosi bevásárló utcák?

Az egymással összefogó budapesti üzletek könnyebben vészelték át a járványidőszakot és a harmadik hullámot követő hónapokat – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) 11 fővárosi bevásárlóutcáját vizsgáló szeptemberi kutatásból. A bezárások utáni újraindulást feltérképező felmérés szerint ezekben az utcákban  jelenleg 195 üzletből mindössze 16 tart zárva.

Több évtizednyi munka kell ahhoz, hogy valaki saját házat vehessen Budapesten?

A KSH közlése alapján 335 780 forintot tett ki a bruttó mediánbér júliusban, az átlagkereset tekintetében pedig 433 696 forintos összegről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A Bank360 kiszámolta, hány évet kell dolgozni, hogy kijöjjön egy új ingatlan megvásárlására elegendő összeg.

Összegzés: hogy zárta a budapesti lakáspiac a nyarat?

Vége a nyárnak, itt az összegzés ideje. Ráadásul az augusztus mindig különleges időszak a belvárosi ingatlanpiacon, mind a kiadó, mind az eladó, mind pedig az Airbnb lakások piacát tekintve.

Eldőlt, kié a Rác fürdő

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. tulajdonába került a Rác fürdő és a mellé épült szálloda; a fürdő jövőre megnyithat - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-t.

Megnyílt a BKIK szolidaritási alapja: így pályázhatnak az érdeklődő cégek

Már lehet pályázni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara #újranyitvaBP elnevezésű eseményfinanszírozó programjának támogatására.

Újraindítási terv: hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?

A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.

Mire számíthatnak a BKV-s dolgozók? Megvan a megállapodás

Senkit sem küldenek el idén.

Bérlőbarát albérletárak? Csak látszólag tűnik olcsónak Budapest

Bécshez vagy Prágához képest jóval olcsóbbak az albérleti díjak Budapesten, de az átlagos havi fizetéssel összevetve már nem annyira kedvező a helyzet.

Vajon vonzó marad Budapest?

Egy 5 éves folyamat ért véget, illetve torpant meg alaposan nem sokkal a koronavírus felbukkanása előtt. 2014 és 2019 között Budapest belvárosában egymást érték a külföldi befektetők, akik ingatlanokat vásároltak fel. A jelenlegi helyzetet és a piaci állapotokat tanulmányozva joggal merül fel a kérdés, hogy a járványhelyzet végével vajon visszaáll-e, ismét tapasztalható lesz-e ez az intenzív érdeklődés.

Összezsugorodott a turizmus kormányzati mentőcsomagja

Tragikus állapotban van a hazai turizmus, de a kormány mentőcsomagja sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: mindössze 3 milliárd forint lett a támogatás 2020 végén, mert sokan inkább elbocsátottak dolgozókat, így pedig nem járt a segítség.

Megvan a megállapodás – nem akarja felfüggeszteni az iparűzési adót Budapest

Tárgyalt a fővárosi önkormányzat és a BKIK.

MKIK: elfogadhatatlan a főváros által tervezett újraindítási adó

A jelenlegi válság sújtotta helyzetben semmilyen formában nem támogatható a még működő, és a gazdaságot életben tartó vállalkozások megsarcolása – jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Új javaslat: több milliárdos válságkezelési alapot akar a BKIK

A drámai helyzetbe került turisztikai vállalkozások megmentésére 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelési Alap felállítását sürgeti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Mire van szükség a budapesti turizmus túléléséhez?

Modellváltás nélkül a budapesti turizmus nem fogja túlélni a koronavírus-járvány miatti válságot - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Hamarosan rengeteg lakás feltűnhet a budapesti piacon?

Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt.

Fontos kérdések dőlhetnek el ma a fővárosban

Több, a koronavírus és a járvány által okozott gazdasági problémákat célzó programpont is szerepel a Fővárosi Közgyűlés ülésének napirendjén – erről tárgyalnak ma Karácsony Gergelyék.

Levelet küldtek Karácsony Gergelynek: így segíthetik a budapesti cégeket

Levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, melyben együttműködést ajánlott fel a nehéz helyzetbe kerülő budapesti vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások megsegítése érdekében. A fővárosi vállalkozásokat tömörítő kamara vezetője egyúttal egy 5 fő pontot tartalmazó javaslatcsomagot is eljutatott a fővárosnak.

Nő a szigor Budapesten: mire kell készülni?

Mától szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo