Brexit cikkek


Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
A britek már nagyon visszajönnének az Európai Unióba

A britek már nagyon visszajönnének az Európai Unióba 

2016 óta nem nem bánkódott annyi brit az Európai Unióból történt kilépés miatt, mint most. Valamit nagyon eltoltak.
Élelmiszerhiány Nagy-Britanniában

Élelmiszerhiány Nagy-Britanniában 

Üresek a polcok a világ egyik legnagyobb kereskedelmi központjában, az Egyesült Királyságban.
A Brexit miatt a magyar gazdaság megelőzheti a britet

A Brexit miatt a magyar gazdaság megelőzheti a britet 

Brit Munkáspárt: új gazdaságpolitika nélkül Kelet-Európa lehagyja Nagy-Britanniát.
Hú mi lenne, ha most szavaznának a britek a Brexitről

Hú mi lenne, ha most szavaznának a britek a Brexitről 

Boris Johnson az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke valószínűleg örökre beírta magát a brit történelembe a Brexittel.
A brexit és a válság agyoncsapta a brit gyáripart

A brexit és a válság agyoncsapta a brit gyáripart 

Két és fél évi aktivitási mélyponton zárta a tavalyi évet a brit gyáripar.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek 

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
A Brexit miatt is elsőként a brit gazdaság került recesszióba Európában

A Brexit miatt is elsőként a brit gazdaság került recesszióba Európában 

Brit pénzügyminiszter: recesszióban a brit gazdaság.
A Brexit kiütötte Londont

A Brexit kiütötte Londont 

A világhírű, megelőzhetetlennek hitt londoni tőzsdét ledöntötte a trónról a Brexit.

Veszélyben az informatikai rendszerek 

Alkatrészhiány miatt aggódnak a szerverüzemeltetők.

Kísért a brexit Nagy-Britanniában, horror árat fizethet az Egyesült Királyság a kilépés miatt 

Újabb függetlenségi népszavazást kezdeményez a skót miniszterelnök.

Bukásra áll a Brexit atyja 

Egybehangzó brit sajtóbeszámolók szerint egyre többen követelik a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is Boris Johnson miniszterelnök távozását.

Újabb pályázat indul a Brexit miatt pórul járt magyar cégeknek 

A második körben 12 milliárd forintra lehet pályázni.

Lábon lőtte magát Nagy-Britannia 

A brit cégek csaknem felének okoz nehézséget az alkalmazkodás az Európai Unióval éppen egy éve aláírt kereskedelmi és együttműködési megállapodás (TCA) feltételeihez - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) nagyszabású felmérésében.

Nincs vége az akadályoknak: milyen új kihívások várhatók 2022-ben a Brexit kapcsán? 

Bár az érdekelt gazdálkodók többsége úgy gondolta, hogy sikerült kezelnie a Brexit által okozott adminisztratív és operációs kihívásokat, az érintetteknek 2022. január 1-től újabb változásokra kell felkészülnie.

Mi lett a pánikvásárlásból a briteknél? 

A legfrissebb statisztikai felmérés szerint a brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.

Pályázat indul a Brexit miatt nehéz helyzetbe került cégeknek 

22 milliárd forint rá a keret, a pénzt az EU adja.

Az üzleti utakat is nehezebb megszervezni a Brexit után 

Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon – hívja fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Hajduk Gábor, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. Számos olyan kedvezmény van azonban, amely jelentősen megkönnyíti a hazánkba érkező üzleti utazók helyzetét.

Újabb területen hozott bizonytalanságot Brexit 

A Brexit számos bizonytalanságot hozott a nemzetközi üzleti és kereskedelmi kapcsolatokban. Ebből az egyik a határon átnyúló peres eljárások tisztázatlansága. Erre a helyzetre nyújthat megoldást a nemzetközi választottbírósági rendszer, amit az adott cégek között megkötött szerződésekben érdemes kikötni.

Hogyan érinti a magyar cégeket a Brexit? 

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is, ezért a magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a brexit miatt - hívja fel a figyelmet az adóhatóság. 

Van, amiben még nem hoz változást a Brexit 

Nem hozott végleges megoldást a nemzetközi adattovábbítások területén az Európai Unió és az Egyesült Királyság között alkalmazandó kereskedelmi és együttműködési megállapodás a rendezett Brexit keretében.

Sok változást hoz a Brexit - erre is figyelnie kell majd a cégeknek 

December 31-én véget ért az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésének átmeneti időszaka. Ez január 1-től az adatvédelem területére is jelentős hatással lesz, más szabályok vonatkoznak majd a személyes adatok továbbítására, mint a Brexit előtt – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

Mit hoz a Brexit a haza pénzt utaló kint dolgozó magyaroknak? 

Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni abban, hoz-e változást a banki átutalások díjában – és ha igen, milyet – 2021. január 1-jétől az a tény, miszerint az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból (EU). A tisztánlátást az is zavarja, hogy még most, tíz nappal az évzárás előtt sem tudjuk, lesz-e megállapodás a Brexit feltételeiről. Lapunk azért megpróbált rendet vágni, megkérdeztük a hazai nagybankokat, mire számíthatnak az ügyfeleik.

Közel az áttörés a Brexit ügyében? 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy összejöhet a megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság közt.

Deal vagy no-deal – ez itt a kérdés a cégeknek is 

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból és év végével lejár az az átmenti időszak, amelyben még ugyanazok a vám- és adóügyi szabályok és eljárások alkalmazandók, mint az EU tagsága idején. Az azonban még most sem tisztázott, hogy pontosan mire számíthatnak 2021. január 1-jétől az Egyesült Királysággal üzleti kapcsolatban álló vállalatok, illetve az EU tagállamokban üzleti tevékenységet folytató brit vállalkozások. Ez a jelenleg is zajló Brexit tárgyalások kimenetelétől függ.

Jó hír jött a Brexitről 

Folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről - közölte London és Brüsszel vasárnap.

Brexit: itt van minden, ami a magyar cégeknek fontos lehet 

A Brexittel kapcsolatos legfrissebb információkat, hasznos linkeket tett közzé a vállalkozások számára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

Közeledhet az arany középút a Brexit ügyében? 

Haladgatnak a tárgyalások.

Nincs vége a tárgyalásoknak a Brexitről 

Londonban folytatódnak a hétvégén a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről.

Pofon a briteknek egy hitelminősítőtől 

Leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a brit EU-tagság megszűnése tovább rontotta a brit gazdaság egyébként is gyengülő szerkezeti dinamikáját.

Nem közelednek az álláspontok - megszólaltak a britek 

Nagy-Britannia készen áll a kereskedelmi kapcsolatok fenntartására az Európai Unióval akkor is, ha e kapcsolatrendszer feltételeiről nem születik megállapodás - mondta David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

Nincs előrelépés: nehezen halad előre a Brexit 

Nem történt jelentős előrehaladás a Brexit-tárgyalások hetedik fordulóján - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója a kétnapos egyeztetéseket követő sajtótájékoztatóján.

Még mindig nem késő: az EU megegyezne a britekkel, de nem bármilyen áron 

Az Európai Bizottság főtárgyalója szerint még mindig van lehetőség a megállapodásra az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről és az EU törekszik is az egyezségre Londonnal, de nem bármilyen áron.

Óriás pusztítást végezhet Skóciában a Brexit 

„Pusztító” hatású lehet Skóciában a brit kormány által felvázolt jövőbeni bevándorlási szabályozás – mondta a skót miniszterelnök.

Van, amiben megingathatatlanok a britek a Brexittel kapcsolatban 

A brit kormány főtárgyalója szerint London nem lesz hajlandó kompromisszumokra több alapvető fontosságú kérdésben az Európai Unióval márciusban kezdődő egyeztetéseken, amelyek célja a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeinek kialakítása.

Brexit után: az EU-ban is több lesz a csőd 

Az átmeneti időszak várhatóan túl rövid lesz ahhoz, hogy megszülessen az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskelmi megállapodása, és ennek fájdalmasak lesznek a következményei. Egy friss tanulmány szerint folytatódik a brit csődhullám, a tavalyi 8 százalék után az idén további 7 százalékkal több vállalat válik fizetésképtelenné, mint a kilépésről szóló népszavazás előtti időszakban. A Brexit legnagyobb vesztese a brit gazdaságban a kiskereskedelem, de az autóipar is katasztrofálisan teljesít.  Nagy-Britannia kilépése az Uniós tagállamok számára is visszaesést jelent.

A magyar lakáspiacnak is fájni fog a brexit? 

Bár még mindig növekszik a magyarországi, főként budapesti lakóingatlanok iránti külföldi kereslet, a növekedés üteme lelassult. A külföldi érdeklődők, leendő vásárlók közül a brit állampolgárok számára a brexit után más forgatókönyv jöhet.

Skócia előtt bármikor nyitva az EU ajtaja 

Az Európai Unió "lelkesen" várná vissza soraiba az esetleg függetlenné váló Skóciát, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan fel is venné. 

Végül tényleg kiléptek a britek - Johnson utolsó EU-s beszéde 

Az Európai Unió fejlődési iránya már nem felelt meg Nagy-Britannia igényeinek - mondta péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.

Brexit után: mi lesz a Magyarországon dolgozó britek társadalombiztosításával? 

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból hatással lesz a nálunk dolgozó brit állampolgárok társadalombiztosítására. Február elseje után két lehetséges forgatókönyv jöhet szóba, attól függően, hogy január 31-ig a britek aláírják a kilépési megállapodást az Európai Unióval vagy sem.  Aláírás esetén, 2020 végéig az EU jogát kell alkalmazni a nálunk dolgozó britekre, ennek hiányában viszont az EU-jog alkalmazhatósága azonnali hatállyal megszűnik.

Óriási ünnepléssel készülnek a britek a Brexitre 

Fényjátékokkal, London belvárosának fellobogózásával és külön erre az alkalomra tervezett pénzérme kibocsátásával készül a brit kormány a Brexitre, vagyis az Egyesült Királyság EU-tagságának két hét múlva esedékes megszűnésére.

Mi lesz a Brexit után, ha nem fizet a cégünk külföldi üzleti partnere? 

2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilép az EU-ból és ez nem csak a kint dolgozó magyarokat, hanem a cégeket is érinti.

Rég volt ilyen rossz helyzetben a brit gyáripar 

A gyáripar kibocsátási aktivitása hét és fél éve nem tapasztalt ütemben csökkent a múlt hónapban a csütörtökön ismertetett legfrissebb mérőszámok szerint, nem kis részben a brit EU-tagság megszűnését továbbra is övező bizonytalanságok hatására.

Hosszabb várakozás és több papírmunka vár a cégekre a Brexit miatt 

Függetlenül attól, hogy végül milyen forgatókönyv valósul meg, a Brexit jelentős hatást fog gyakorolni a logisztika és szállítmányozás területére egész Európában. A szabadkereskedelmi megállapodás szempontjából az a fő kérdés, hogy létrejön e valamilyen kompromisszum a vámok elkerülésére, vagy sem. A kilépés lehetséges hatásait a szállítmányozásra Olivier Thouard, a GEFCO Vám és Adó területének igazgatója és Zafer Özkök, a GEFCO Magyarország ügyvezetője elemezte.

Ennyi volt: kinyírta a brit gazdasági növekedést a Brexit körüli bénázás 

Leállt a brit hazai össztermék növekedése az októberrel zárult három hónapban, és októberben is stagnált a brit gazdaság teljesítménye havi összevetésben.

Nagy ígérgetések - hogy akarja menteni a brit kormány a menthetőt? 

A konzervatív párti brit kormány által tervezett új szabályozással garantálható a bevándorlás csökkenése - jelentette ki a brit miniszterelnök.

Az EU belement a Brexit további halasztásába 

Január végéig még lehet nyújtani a rétestésztát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Költségkímélés

Egyértelmű recessziós jeleket mutat az euróövezet legnagyobb gazdasága

Egyértelmű recessziós jeleket mutat az euróövezet legnagyobb gazdasága  

A vártnál kevésbé javult decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatása szerint.

Pénzszerzés

Nem állnak tömött sorokban a lakáshitelt felvevők a bankoknál

Nem állnak tömött sorokban a lakáshitelt felvevők a bankoknál  

Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok  

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, és erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo