hirdetés

Pénzt ad elektromos kocsira a sofőröknek az Uber

Londonban kilométerenként 35 forintos felárat számít fel 2019 elejétől az Uber. Az összegyűlő pénzt a sofőrök elektromos autó vásárlására fordíthatják. Az Uber ezzel akarja zöldíteni flottáját és megindokolni, miért nem hajlandó csatlakozni London csúcsforgalmi adójához.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A taxitársaságok lobbiereje továbbra is túl erős ahhoz, hogy egyes kulcsfontosságú piacokon ne sodródjon veszélybe az Uber működési engedélye, illetve megítélése a polgármesteri hivatalnál. Az elektromos autók mögé áll be az autómegosztó app, hogy szimpátiát szerezzen a helyi szabályozó szervektől, elvégre minden városnak nagy segítség. Egy polgármester sem szereti, ha újraválasztását a szavazók-lakosok szmog miatti felháborodása veszélyezteti. Az Uber tőzsdére készül, s 2019-re tervezett IPO-ja (tőzsdei részvénykibocsátása) előtt próbálja a lehető legjobb lapokat húzni a hatóságoknál a legfontosabb piacain.

Ennek része az is, hogy megpróbálja olyan cégként feltüntetni magát, mely szerepet játszik nagyvárosok légszennyezettségének megoldásában, nem pedig súlyosbítja a problémát. Két stratégiai lépést is bejelentett az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi Londonban - igaz, mindkettő csak az angol fővárosra vonatkozik, de elképzelhető, hogy a modellt másutt is alkalmazza majd a cég.

Variációk london szmogra Nr. 2.
(Fotó: Flickr/RV1864)

Felárból egyéni megtakarítások

Az egyik stratégiai elhatározás az, hogy 2025-re az Uber minden Londonban üzemeltetett kocsija elektromos jármű legyen. Az alkalmazás számára jelenleg 45 000 sofőr fuvarozik a brit fővárosban.

Ezt a célt úgy próbálja elérni a cég, hogy kilométerenként 34,30 forintos "tiszta levegő felárat" számít fel a londoni utazásokra, ami az adott autóvezető külön megtakarítási alapjába folyik be az Ubernél. Ebből minden pennyt egy elektromos autó megvásárlására fordíthat vagy "más zöld kezdeményezésekre".

(Fotó: Flickr/Mike P Scott)

Az az autóvezető, aki hetente 40 órát ül a volán mögött az Uber égisze alatt, két év alatt nagyjából 3000 fontot (1,098 millió forintot) tud félretenni ezzel a felárral, kalkulált a The Guardian brit napilap. Ez azért jön jól, mert az angol kormány nemrég 4500 fontról 3500-ra csökkentette az elektromos autók állami támogatását, a hibrid járművek vásárlásának dotálását pedig egyenesen megszüntette. Sok Uber-sofőr hibrid-autót használ.

Hatvan éve csapott le Londonra a “Nagy szmog”
Több mint hatvan évvel ezelőtt, 1952. december ötödikén vastag, korom és pára nyelte el Londont. A „Great Smog” öt teljes napig tartotta fogságában a várost, a sokmilliós metropolisz iparosítás utáni történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozva. A tömegközlekedés összeomlott, a mérgező ködben emberek ezrei vesztették életüket.
Az elektromos autókra való átállást fokozatosan hajtaná végre az Uber, 2021-re már azt szeretné, ha londoni sofőrjei fele elektromos autót vezetne. A tervek szerint 2021-re legalább 200 millió font jönne össze ezekből a felárakból.

A veszélyes munkát végzők szakszervezete, az IWGB egyszerű PR-manővernek tartja az Uber kezdeményezését, mely leginkább ahhoz járul hozzá, hogy újabb adósságokba verje az autóvezetőket.

A város barátja

Khosrowshahi hangsúlyozta, hogy továbbra sem enged abban a kérdésben, hogy az Uberre is vonatkozzon a csúcsforgalmi adó, illetve csak akkor hajlandó erre, ha a hagyományos taxikra is kiterjesztik azt. "A kocsik az idő 95 százalékában használatlanok, sok parkolóhelyet foglalnak el. Mi vissza akarjuk adni ezt a helyet a városnak", mondta a cégvezető.

Uber-ellenes taxi-tüntetés Londonban.
(Fotó: Flickr/David Holt)

A "város barátja" imázst a felárat indokló retorikával is erősíti Khosrowshahi: "Azt szeretnénk, ha partnerségünk Londonnal nemcsak egy erős partnerség lenne, hanem egy úttörő együttműködés, amivel megoldjuk a légszennyezés problémáját, mellyel minden óriási város küszködik."

Az Uber vezére az angol újságírók kérdéseire válaszolva azt is kijelentette, hogy előbb válaszokat akar arról, hogy hogyan halt meg Dzsamál Hasogdzsi, s ezek ismeretében döntené el, mi legyen a cég kapcsolata Szaúd-Arábiával és a szaúdi tőkével - például az Uber részvényei jövőre szaúdi befektetők és befektetési alapok számára is elérhetőek legyenek-e.

(Reuters, The Guardian)

A többség kitiltaná a szennyezőbb autókat a városokból
Támogatja a megkérdezett európaiak nagy többsége, köztük a magyarok háromnegyede, hogy a levegőtisztaság védelmében tiltsák ki településükről a legszennyezőbb gépkocsikat. Magyarországon is célszerű lenne kialakítani alacsony kibocsátási övezeteket, mert a behajtási korlátozás az emberek autóvásárlási szokásait is befolyásolja.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo