Szmog cikkek


Nem tesz eleget az EU? Egyre többen aggódnak a rossz levegő miatt

Nem tesz eleget az EU? Egyre többen aggódnak a rossz levegő miatt 

Az európaiak több mint kétharmada szerint nem elégséges az Európai Uniónak a levegőminőség javítása érdekében kifejtett tevékenysége, további intézkedéseket kellene tennie, amihez a háztartásoknak, a gépjárműgyártó és az energiatermelő vállalatoknak, a mezőgazdasági termelőknek is csatlakozniuk kell - közölte az Európai Bizottság friss felmérésében.
Tragikus a budapesti levegő

Tragikus a budapesti levegő 

Az asztma világnapján mutatta be a Greenpeace Magyarország iskolák környékén végzett légszennyezettségi méréseinek eredményét. Naponta ugyanis 11 ezer, évente 4 millió gyerek asztmás megbetegedését okozza a közúti járművek szennyezőanyag-kibocsátása világszerte. Ezért leginkább a nitrogéndioxid-szennyezés a felelős. Ezt a szennyező anyagot mérték a szervezet szakértői a levegőben fővárosi iskolák környékén. A mérési eredmények azt mutatják: sok oktatási intézmény közelében jelentősebb a légszennyezettség, mint a közeli, hivatalos mérőállomásokon.
Fejlődési rendellenességeket okoz a gyerekekben a szennyezett levegő

Fejlődési rendellenességeket okoz a gyerekekben a szennyezett levegő 

Az emberiség 90 százaléka nap mint nap rossz minőségű levegőt lélegzik be. Évente mintegy 700 000 öt évnél fiatalabb gyerek hal meg emiatt. A fejlődésben lévő szervezetnek nagyobb károkat okoznak a levegőben lévő szennyező anyagok, mint a felnőttek testének.
Naponta 35 emberrel végez a légszennyezés Magyarországon

Naponta 35 emberrel végez a légszennyezés Magyarországon 

A szennyezett levegő által bekövetkező idő előtti elhalálozás nem olyasfajta probléma, ami csak a szegény országokat érintené. Az EU-ban is nagy a baj. A toplista azonban csalóka látványt nyújt: nálunk rosszabb a helyzet. A százezer lakosra jutó halálozási arány jóval nagyobb nálunk, mint a dobogós helyezésű országokban.
A városi levegő nem szabaddá tesz, hanem stroke-ot okoz

A városi levegő nem szabaddá tesz, hanem stroke-ot okoz 

Nem is annyira a légutakat teszik tönkre a szennyezett levegőben szálló apró porszemcsék, mint inkább az érrendszerünket. Nem egy évet veszítünk el ezzel az életünkből, mint ahogy azt az Egészségügyi Világszervezet becsülte, hanem kettőt. Az európai elhalálozások közel ötöde a légszennyezés számlájára írható.
Összefüggés van a légszennyezés és a vetélés kockázata között

Összefüggés van a légszennyezés és a vetélés kockázata között 

Összefüggés mutatható ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között amerikai kutatók eredményei alapján. Sőt, egy hónapon belül többször is megnőhet a kockázat, ahogy a levegő minősége változik.
Indul a per a főváros ellen a mocskos levegő miatt

Indul a per a főváros ellen a mocskos levegő miatt 

Bírósághoz fordult a Levegő Munkacsoport, mert álláspontja szerint Budapest és környékének levegőminőségi terve a jelenlegi formájában nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére.
Pénzt ad elektromos kocsira a sofőröknek az Uber

Pénzt ad elektromos kocsira a sofőröknek az Uber 

Londonban kilométerenként 35 forintos felárat számít fel 2019 elejétől az Uber. Az összegyűlő pénzt a sofőrök elektromos autó vásárlására fordíthatják. Az Uber ezzel akarja zöldíteni flottáját és megindokolni, miért nem hajlandó csatlakozni London csúcsforgalmi adójához.
Egy évvel rövidebb lehet az életed a szennyezett levegő miatt

Egy évvel rövidebb lehet az életed a szennyezett levegő miatt 

Globális szinten csökkent az emberek várható élettartama a levegő szennyezettsége miatt. Természetesen a városlakók számíthatnak arra, hogy rövidebb lesz az életük a levegő miatt, amit nap mint nap beszívnak.
Az emberiség 90 százaléka szennyezett levegőt szív

Az emberiség 90 százaléka szennyezett levegőt szív 

Ezt a WHO, az ENSZ Világegészségügyi Szervezet állítja. A szegény országok lakói a legsúlyosabban érintettek, főleg India és Afrika. Meglepő, hogy a hozzánk közel fekvő Újvidék is bekerült a világ tíz legszennyezettebb levegőjű városa közé.

A városi szmog miatt olyan a tüdőnk, mint a láncdohányosoké 

A szmog korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek az egészségére káros hatással van. A kiskorúakat is sújtja. Tudósok kiszámolták, hány cigaretta elszívásával egyenlő, ha egy szmogos nagyvárosban élünk. A számok megdöbbentőek.

Duplájára nőtt a szennyező gyárkémények száma Kínában 

Kínában a szennyező ipari kéményekről is végeznek afféle „népszámlálást”, s az összesítés azt mutatta, hogy 2010 óta megduplázódott a számuk. A nagy baj azonban nem pusztán ez, hanem hogy a szennyező cégek megsértik a jogszabályokat.

Szmogevő tornyokkal harcolnának a légszennyezés ellen 

Nem lakóházak, mindössze hét méteres tornyok. Közterületi emlékműnek, parkot csinosító dísznek is beillenének, de valójában a levegőt tisztítják. A holland dizájnból készült tornyok Pekingben működnek és mindegyikük naponta egy futballstadion kiterjedésű tér levegőjét tisztítják meg. Tarlósnak is ilyeneket kellene felállítania Budapesten.

Bíróságon kapott pofont Trump klímaellenes politikája 

A Legfelsőbb Bíróság Amerikában arra kötelezte a Trump-adminisztrációt, hogy hajtsa végre Obamáék 2015-ös szmogellenes rendelkezéseit. Az olajbarát kormánynak közel sem megy olyan könnyen Obama zöld programjának eltávolítása, mint ahogy Trump remélhette.

Ingyenes a tömegközlekedés és a bicikli ebben a városban 

Ha Brüsszelben két napig megüti a határértéket a légszennyezettség, ingyenessé válik a tömegközlekedés és a biciklimegosztás, amíg újra ki nem tisztul a levegő, határozta el a városvezetés.

Csúnya újévi meglepetést kaptak a nagy autógyárak Kínától 

Drasztikus lépésre szánta el magát a légszennyezés ellen küzdő Peking: a távol-keleti országban az év elejétől betiltották 533 autómodell gyártását, a döntés olyan gyártókat és márkákat is érint, mint a Daimler, a Volkswagen, az Audi, vagy a Chevrolet.

Ezek az országok tiltják be a dízelautókat 

A nagyvárosok lakói világszerte fulladoznak a szennyezett levegőtől. A kormányok a Volkswagen-botrány kapcsán katalizálták a közvélemény dízelellenességét: egyre több ország jelenti be, hogy betiltja a dízel- és/vagy benzinüzemű autókat.

Óvatos előrendelések: nincs még ára a Tesla elektromos kamionjának 

A Tesla szerint az elektromos kamionoké a jövő a logisztikában. A Wal-Mart áruházlánc és a J.B. Hunt szállítmányozási vállalat több példányt is rendeltek a Tesla új elektromos teherautójából. A többi nagy márkanév azonban a kivárás taktikájához folyamodott: csak egy-egy példányt szereznek be, hogy meglássák, beválnak-e.

Beárazták a szmogot: a GDP 10 százalékát is tönkrevághatja 

Egyre több autó szaladgál az utakon a világban, így a szmog is nagyobb probléma a városokban. A légszennyezés a szegény országok gazdaságát sújtja legsúlyosabban, ahol akár az éves össztermék 8-10 százaléka is elveszhet a szmog miatt.

Többen halnak meg környezetszennyezés miatt, mint háborúban 

Több ember hal meg évente a szennyezett víz és levegő miatt, mint háborúban, gyilkosságban, maláriában, éhínségben és természeti katasztrófákban összesen. A globális GDP 6,2 százalékát veszik el ezek a halálesetek. A kemikáliák közel felét nem is tesztelték azt illetően, hogy mennyire veszélyesek az emberi szervezetre.

Behajtási díjjal szorítják ki a dízelautókat Londonból 

Újra rájár a rúd a dízelautókra. Közel 7500 forintos díjat kell fizetniük a legszennyezőbb kocsiknak, ha be akarnak hajtani London belvárosába. 2019-re „ultraalacsony kibocsátású” zónává akarják változtatni London belső kerületeit a városatyák.

Tinta készül a légszennyezésből 

Még a légszennyezést is lehet újrahasznosítani, csak kellett némi kreativitás hozzá. Az Air Ink a szennyezett levegő széntartalmát visszanyerve állít elő kiváló minőségű tintát.

Az ipar befékezésével védekezik a szmog ellen Kína 

Visszafognák az acél- és alumíniumgyárak üvegházgáz-kibocsátását, betiltanák a szénszállítást a legnagyobb kikötőben, továbbá bezárnának számos műtrágya- és gyógyszergyárat Kínában, hogy csökkentsék az elviselhetetlen szmogot.

Saját füstünket szívjuk vissza 

Amit eltüzelünk, a levegőbe jutó füsttel be is lélegezzük. Ezért is komoly gond a házi hulladékégetés. Bár a probléma mögött szociális okok is húzódnak, a HuMusz Szövetség szerint túlzott egyszerűsítés csak a szegénységre hivatkozni. Számtalan olyan esetben is tapasztalható a hulladékégetés, ahol anyagilag nem kényszerülnek rá a háztartások.

Nem kap lélegzetet Budapest 

Nem csak Budapesten, az egész országban egészséget pusztító szmogos levegőtől szenvedünk. Legrosszabb a helyzet Budapesten és a vonzáskörzetében. A klímaváltozás miatti, egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok befolyásolására elég kicsi az esélyünk, de a levegőszennyezés csökkentése érdekében sokkal többet tehetnénk. Élhetőbb várost kérnek a budapestiek. Egy, az origo.hu által elemzett tanulmány szerint a sokak által vitatott budapesti olimpiai beruházások ebben rengeteget segítenének.

Ha kitiltották a kocsiját, ingyen használhatja a BKV-t 

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a forgalmi engedély felmutatása mellett - szerda délután négy órától - ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt.

Nincs menekvés a piszkos levegő elől 

A Föld népességének több mint kilencven százaléka szennyezett levegőt szív, és évente több mint hatmillióan veszítik életüket ennek következtében – derült ki a WHO legfrissebb összesítéséből. Nemcsak az autók a felelősek koszos levegőért, a széles körben alkalmazott vegyes tüzelés több bajt okoz.

Majdnem olyan halálos a városi szmog, mint a cigaretta 

Évente 6,5 millió ember idő előtti halálát okozza a szennyezett levegő, amivel ez a negyedik legnagyobb halálok a magas vérnyomás, az egészségtelen étrend és a cigarettázás után.

A Budapestiek a fákkal vannak? 

A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de új épületeket, múzeumokat nem építene a parkba, azaz megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét - derül ki egy frissen publikált felmérésből.

Sétára kell cserélni a vasárnapi kocsikázást 

Május 8-átol kezdődően a vasárnapok egy kicsit kevésbé lesznek szmogosak Párizsban. Legalábbis időnként. A város vezetése ugyanis a Champs Elysées-ről és kilenc másik útról kitiltja havi egy vasárnapra az autókat. Ez a "Párizs levegőhöz jut" kampány következő lépése.

Még a szabadtéri grillezés is tilos – újra szmogriadó Pekingben 

Peking második alkalommal is kihirdette a szmogriadó legmagasabb fokozatát, a vörös riasztást. A vörös jelzés szombat reggeltől érvényes és jövő kedd délig tart, a látótávolság egy kilométer alá csökken.

Már a tiszta levegőért is fizetni kell 

Hatósági figyelmeztetésben részesült egy kelet-kínai étterem tulajdonosa, mert felárat számított fel a tisztított levegőért, pedig a rendelésenként 1 jüant (45 forint) mindenkinek becsületesen fel is tüntette a számláján. Ez az eset is mutatja, hogy kínai városokban nem enyhül a szmog és a helyzet súlyosabb, mint gondolnánk, egy kanadai startup palackozott levegőjével rá is ugrott a kínálkozó lehetőségre.

Látni sem lehet a szmogtól 

Pekingben egyre súlyosabb a levegőszennyeződés, kedden a kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz. A városvezetés korlátozni fogja az autók károsanyag-kibocsátását.

Életeket mentene a szigorítás 

A Levegő Munkacsoport szerint várhatóan 2025-től 42 ezerrel kevesebben halnak majd meg évente Európában a légszennyezettség következtében, amennyiben elfogadják az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága által beterjesztett, a légszennyezettségi határértékek szigorítását tartalmazó javaslatot.

Már élni sem lehet a szmogtól a földi paradicsomban 

Minden idők legnagyobb szmogja – füstködje – lepte el Délkelet-Ázsiát. Az ok még csak nem is a motorizáció, hanem az illegális erdőirtás.

Hol van már a híres londoni köd 

Soha nem volt még ilyen tiszta a levegő Nagy-Britanniában, ahol még a legforgalmasabb városokban is csökkent a károsanyag-kibocsátás. A kormányzat 2050-re csak zéró kibocsátású járműveket szeretne látni az utakon.

Új Kairót építenének a sivatagban 

Koszos, büdös, zsúfolt és omladozó város Kairó, mégis nagy turisztikai célpont békeidőben, mert a város közelében vannak a gízai piramisok. Az egyiptomi kormány új fővárost húzna fel a sivatagban a dubai Burdzs Kalifa építtetőjével. Sokan ellenzik a tervet, mondván egy drága, csillogó-villogó város nem oldaná meg a lakhatási szegénység problémáját.

Hárommillió autósnak kellene otthon maradnia 

Minden év szeptember 22-e az európai autómentes nap. Magyarországon – a 2014-es adatok alapján - 3 millió 107 ezer autó tulajdonosa lehetne környezettudatos, ha nem ülne kocsiba ezen a napon.

Megépült a világ legnagyobb légtisztítója 

Múlt pénteken beindították a 7 méteres kültéri légtisztító tornyot Rotterdamban, mely környezetbarát technológiával működik, és folyamatosan szűri a város levegőjét.

Naponta négyezer kínait öl meg a szmog 

Naponta négyezer embert öl meg a szennyezett levegő Kínában - állapították meg amerikai kutatók a hongkongi South China Morning Post című napilap pénteki számában ismertetett tanulmányban.

Az óceánt is átutazza a szmog 

Kínában a legnagyobb a szmog az egész földkerekségen. Kaliforniában a legnagyobb a szmog Amerikában. A kettő összefügg. Az USA pekingi nagykövetsége a Twitteren tesz hozzá óránként légszennyezettségi adatokat, mely jóval durvább helyzetről számol be, mint azt a kínai hatóságok hajlandók lennének elismerni.

Kiakadt a légszennyezést mérő műszer 

A kínai országos átlagnál több mint kétszer magasabb légszennyezettséget mértek Pekingben tavaly a légúti betegségeket is okozó finom porra vonatkozóan - derült ki hivatalos adatokból, amelyeket a fővárosi környezet állapotát felmérő frissen kiadott jelentés tartalmaz.

Kína nem bír a szmoggal 

A kínai városok 90 százalékában egészségtelen a levegő minősége, a kínai környezetvédelmi minisztérium által hétfőn közzétett adatok szerint ugyanakkor az elmúlt évekhez képest némi javulás tapasztalható.

Ezernél több halál a légszennyezettség miatt itthon 

Budapesten ezer ember idő előtti halálát is okozhatta a szálló por szennyezettség csak az idei évben. A többi hazai nagyvárosban sem jobb a helyzet.

Ékszerbe zárt szmog – a tiszta levegőért 

A hollandok olyan „szmog-porszívót” terveztek, mely megtisztítja a nagyvárosok levegőjét, a szmogból pedig ékszerek készülnek. Az első prototípust 2015-ben telepítik Rotterdam egyik parkjában, majd a teszt üzemmód után kiküldik Pekingbe, hogy elkezdje megtisztítani a város levegőjét a szmogtól.

Két hétig tartott a jó levegő 

Két hét után ismét sűrű szmog borítja be a kínai fővárost. A pekingi polgárokat SMS-üzenetben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre veszélyes, ami egyértelműen jelzi: vége a múlt heti csúcstalálkozóhoz kapcsolt korlátozásoknak, és ezzel a kék ég látványa is a párás ködbe veszett.

A gázálarc is lehet trendi 

Már a nagy divattervezők legfrissebb kollekcióiban is teret kap a mérgező szmog elleni védekezés Kínában. A legújabb divatkollekciókban már ebben a hétköznapokban elmaradhatatlan kiegészítőben mutatkoztak be a modellek.

Korlátozná a buszok és teherautók kibocsátását az EU 

Hasonlóan a személygépkocsik már elfogadott kibocsátási határértékeihez, a buszok és a tehergépjárművek szén-dioxid és más szennyező anyag kibocsátásának is határt húzna az Európai Bizottság.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo