Már élni sem lehet a szmogtól a földi paradicsomban

Minden idők legnagyobb szmogja – füstködje – lepte el Délkelet-Ázsiát. Az ok még csak nem is a motorizáció, hanem az illegális erdőirtás.

Madagaszkáron is él a probléma
Kép: Wikipedia

Míg régebben főként európai városok fulladoztak a szmogtól, mára ez Délkelet-Ázsiában okozza a legnagyobb problémát. A pekingi olimpia idején minden a kínai szmogtól volt hangos, és nem véletlenül. Bár a kínaiak a játékok idejére jelentősen javították a levegő minőségét, ez azonban csak átmeneti volt. De nem csak Kínában vannak problémák. India hasonló helyzetben van, és a délkelet-ázsiai szigetvilág államaiban is rossz a helyzet. Míg Európában a hosszú távú hatások jelentenek problémát, addig ebben a térségben az akut légszennyezés is komoly következményekkel jár – írja a Válaszúton Alapítvány honlapja.

Pálmaolaj
A nyugati világ pálmaolajigénye hatalmas. Az olajpálmából kinyert olajat kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban használják fel, de a „környezetbarátnak” nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el, hogy helyettük országnyi területeket ültessenek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztetett fajokat, például az orangutánt.
A légszennyezésben csak némiképpen játszik szerepet a térségben rohamosan terjedő motorizált közlekedés. Ennél sokkal erősebb a hatása az illegális, égetéses erdőirtásnak. A fákat elsősorban a pálmaolaj-termelők égetik fel, hogy helyet teremtsenek az ültetésre. A főként Szumátra és Borneó szigetén végzett illegális erdőirtás következtében létrejött hatalmas füst Indonézia mellett már Malajzia és Szingapúr egyes területeit, sőt Thaiföldet és Vietnamot is elérte. Ennek eredményeképp azonban a régió városait hetekre ellepi a füst, ami egészségtelen, de már a közlekedésben is fennakadásokat okoz. Egyes feltételezések szerint a kiterjedt erdőirtásoknak már a globális éghajlatváltozásra nézve is jelentős hatásuk lehet.

Múlt héten Indonézia elnöke, Joko Widodo a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a problémát csupán hosszú évek erőfeszítéseivel lehetne kezelni. A térség országai közül Szingapúr fordít figyelmet a fenntartható fejlődésre, a többi szegény országban azonban kérdés, hogyan tudnának gátat vetni az erdőirtásnak.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo