Szakszervezet cikkek

hirdetés

Sztrájk lesz a Volánbusznál

Sztrájk lesz a Volánbusznál 

A jövő keddi, 14 és 16 óra közötti kétórás figyelmeztető sztrájk idejére is biztosítja a jogszabályoknak megfelelő elégséges szolgáltatást a Volánbusz Zrt.
Tiltakozik a szakszervezet: legyen a vásárlóknak is kötelező az oltás?

Tiltakozik a szakszervezet: legyen a vásárlóknak is kötelező az oltás? 

Újabb szakszervezet szólalt a kormány azon döntése ellen, miszerint a munkáltató az alkalmazottakat az oltás felvételére kötelezheti.
Kötelező céges oltás: visszaélhetnek a helyzettel a munkáltatók

Kötelező céges oltás: visszaélhetnek a helyzettel a munkáltatók 

Az oltás fontosságának kiemelt hangsúlyozása mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat.
Ingyenes teszt minden magyarnak – nagy kéréssel fordultak Orbán Viktorhoz

Ingyenes teszt minden magyarnak – nagy kéréssel fordultak Orbán Viktorhoz 

A gazdasági újranyitáshoz tartják szükségesnek a tesztelés biztosítását.
Levelet írtak Kásler Miklósnak – ezt kérik a minisztertől

Levelet írtak Kásler Miklósnak – ezt kérik a minisztertől 

Két szakszervezet közösen fordult az EMMI miniszteréhez.
hirdetés
Nem tetszik a szakszervezeteknek a kormány új terve

Nem tetszik a szakszervezeteknek a kormány új terve 

Az érintett szakszervezetek azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását ne tárgyalja a parlament, míg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására az ügyben - közölte az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.
Ezt gondolják a kormány eddigi intézkedéseiről a szakszervezetek

Ezt gondolják a kormány eddigi intézkedéseiről a szakszervezetek 

Négy szakszervezeti konföderáció támogatja a járvány terjedése ellen, az emberéletek megóvása és a megélhetések hosszú távú biztosítása érdekében hozott intézkedéseket, ugyanakkor kérik a kormányt, minden eszközt használjon fel annak érdekében, hogy a világjárvány gazdasági terheit ne csak a munkavállalóknak, a nyugdíjasoknak, a szegénységben élőknek kelljen viselniük.
Bemondtak egy számot: ekkora béremelést akarnak a volánosok

Bemondtak egy számot: ekkora béremelést akarnak a volánosok 

Az egyik szakszervezet szerdán bértárgyalásokat kezdeményezett a busztársasággal.
Jól beszóltak a milliárdosoknak Davosban

Jól beszóltak a milliárdosoknak Davosban 

A szegénység eltörléséért kampányoló közgazdász, Jeffrey Sachs utódjának tűnik Rutger Bregman történész, akinek Utópia realistáknak című könyve feltűnést keltett a nyugati világban. Az univerzális alapjövedelem propagátora beszólt Davosban a milliárdosoknak: jótékonykodás helyett miért nem beszélünk inkább az adóelkerülésről?
Pénzt ad elektromos kocsira a sofőröknek az Uber

Pénzt ad elektromos kocsira a sofőröknek az Uber 

Londonban kilométerenként 35 forintos felárat számít fel 2019 elejétől az Uber. Az összegyűlő pénzt a sofőrök elektromos autó vásárlására fordíthatják. Az Uber ezzel akarja zöldíteni flottáját és megindokolni, miért nem hajlandó csatlakozni London csúcsforgalmi adójához.
hirdetés

Négy nap alatt ledolgozzuk a munkaidőt, aztán hátradőlhetünk? 

Heti négy napi munkával tudnák le a 40 órás munkaidőt az osztrák postások. A szakszervezetek támogatják a munkaidő ilyen beosztását, más területeken is.

Cafeteria-vita: itt a szakszervezetek ajánlata 

A szakszervezetek egy 2022-ig szóló kiegészítő megállapodást kötnének a kormánnyal, megtartanák a cafeteria egy részét, például az egészségpénztárokba és a nyugdíjalapokba történő befizetések adómentességét, ugyanakkor 2022-ig nem lehetne új cafeteriaelemeket adómentessé tenni.

Sztrájk jöhet a cafeteria megmentéséért 

Demonstrációra vagy akár munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezeti szövetségek, amennyiben a jelenleg tervezett formájában alakítja át a cafeteria-rendszert a kormány a jövő évi költségvetésben.

„Ez a bérek visszafogásának költségvetése” 

A jövő évi büdzsé tervezetében átlagosan 8,8 százalékos béremeléssel számol a kormány, míg az idén ez 10,7 százalék volt. Ráadásul az állam rossz gazdának is bizonyul, mert a versenyszférában nettó 9,3, míg a közszférában 7,3 százalékkal emelkedhetnek a jövedelmek – írja a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Trükközik a szabadnapokkal a BKV? 

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint nemcsak trükköznek, de rendszeresen megszegik a törvényt, sőt anyagilag is megkárosítják a járművezetőket a BKV-nál az úgynevezett elvont pihenőnapok és szabadságok zavaros kiadásával.

6 pontos követeléslistát küldtek a kormánynak a szakszervezetek 

A munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, sztrájkjogot, létminimumhoz kötött minimálbért, általános hatáskörű érdekegyeztető szervezetet szeretne a 70 ezer munkavállalót tömörítő SZEF.

Kék sztrájkot hirdetnek az önkormányzati dolgozók 

A magyar szakszervezeti konföderációk szolidárisak a február 15-én, 16-án és 19-én az önkormányzati hivatalok köztisztviselői érdekében az MKKSZ által szervezett „Kék sztrájk”-ban résztvevő munkavállalókkal.

Sztrájkolnak a németek a 28 órás munkahét bevezetéséért 

Figyelmeztető sztrájkot tartott hétfőn a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, amely a többi között azt követeli, hogy vezessék be a 28 órás munkahetet.

Semmittevő gittegyletek a vállalkozói érdekképviseletek 

Röviden így jellemezhető a magyarországi kis-és középvállalkozások hazai érdekképviselete. Öncélú, ám céltalan vezetés, koncepciótlan és fantáziátlan vízfej, a valós problémákkal szemben tanácstalan, azzal semmit sem kezdeni tudó, igazából érdektelen középszerű vezetés.

Sztrájkkal indítja a karácsonyi csúcsot a Ryanair 

Négyórás sztrájkot hirdetett péntek reggelre a Ryanair ír diszkont légitársaság németországi pilótáinak érdekeit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC).

Szeretné elkerülni a karácsonyi sztrájkot a Ryanair 

Tárgyalásokat kezdeményezett a Ryanair az ír, brit, német, olasz, spanyol és portugál bázisokon szolgáló pilótákat képviselő szakszervezetekkel, hogy a légitársaság korábbi álláspontjával ellentétben mégis elismerné az érdekképviseleteket.

Hőségriadó: a munkavédelmi előírások betartására figyelmeztet a szakszervezet 

Hőségriasztást rendelt el csütörtöktől az országos tiszti főorvos. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezzel kapcsolatban felhívja a munkaadók figyelmét arra: tegyenek eleget a munkavédelmi jogszabályokba foglalt kötelezettségeiknek, s biztosítsanak legalább hideg védőitalt a rendkívüli hőhatásnak kitett foglalkoztatottak számára.

A béremelés mellé megbecsülést is várnak a vasutasok 

Kizárólag a béremelés hatására még nem szűnik meg a kritikus létszámhiány, legfeljebb stabilizálódik a jelenlegi állapot a MÁV-nál – közölte a Vasutasok Szakszervezete a hírre reagálva: jóváhagyta a kormány a 3 évre szóló, összesen 30 százalékos béremelési követelésüket. A szakszervezet az ágazat megmentésére további intézkedéseket sürget. A megvalósításról hamarosan a foglalkoztatást elősegítő együttműködési megállapodás születhet a munkáltatóval.

Meglepő, de a szakszervezetek nem tetszik az ingyen pénz 

Haszontalannak és gazdaságtalannak tartja a legnagyobb finn szakszervezet az országban próbaképpen bevezetett, alanyi jogon járó alapjövedelmet. Lehet, hogy a pozícióikat féltik?

Elfogynak a szakszervezetek? 

Csökkent a szakszervezetek munkahelyi jelenléte, ezzel együtt a szakszervezeti tagok aránya is a munkahelyeken az elmúlt években - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Munkaerőpiaci helyzetkép, 2015 című kiadványából.

Több és egyenlő bérét küzdenek a szakszervezetek 

Országos kampányt indít a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) - jelentette be Kordás László elnök. Azt szeretnék, ha az őszi bértárgyalásokon erről is szó lenne.

Kik az új munka törvénykönyvének nyertesei és vesztesei? 

Az idén júliusba hatályba lépett az új Munka Törvénykönyve, a Policy Agenda korábbi kutatásaiban már vizsgálta, hogy a kis- és középvállalkozások vezetői és a lakosság miképpen vélekedett a készülő új munkajogi szabályozásról. Pár hónappal a törvény életbelépését követően arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatása volt az Munka Törvénykönyvének a meglévő munkaviszonyokra.

Adó 2012: Jelentős teher a vállalkozásokra 

Vadász György a Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke szerint az adóváltozások növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit és olyan időben sarcolják őket, amikor már nem bírnak több terhet. 

Kormány: aki tud dolgozni, dolgozzon! 

"Morális értelemben" elfogadhatatlan, hogy életerős, szakmailag felkészült, munkaképes emberek nyugdíjban részesüljenek, miközben még hosszú évekig hasznos munkát végezhetnének a közösség javára - közölte a kormányszóvivői iroda a szakszervezeti tüntetésekre reagálva.

Egy a lényeg: csak a fizetés ne csökkenjen! 

Tovább folynak a tárgyalások a Munka törvénykönyvéről a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között, abban egyetértés van, hogy a munkavállalók keresete nem csökkenhet.

Szakszervezetek a Munka törvénykönyve ellen 

Szakszervezetek a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) segítségét kérték, hogy véleményezze az új Munka törvénykönyve tervezetét. Más szervezetek pedig szeptember 29-től sztrájkokat terveznek.

"Nyugalom, a kormány megvédi a nyugdíjakat" 

A kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a nyugdíjakat, és a szombati szakszervezeti demonstrációról mindent elmond, hogy annak szervezői között vannak olyanok is, akik részt vesznek a nyugdíjakat "eltőzsdéző" magánpénztárak vezetésében - reagált Szijjártó Péter, miniszterelnök szóvivője a szakszervezeti tüntetésre.

"Nehéz lesz a szakszervezetekkel baráti jobbot találni" 

Nehéz lesz a szakszervezetekkel baráti jobbot találni az elkövetkező időkben, ha a munkavállalói oldal jogilag vitatható és személyeskedő kijelentéseket tesz nyilvános fórumokon - mondta Dr. Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára Szolnokon, a szervezet „Hallatjuk a hangunkat a válság időszakában is" című rendezvényen arra reagálva, hogy Gaskó István a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke nemrég lényegében a munkavállalók kétharmadát foglalkoztató vállalkozói kört csalóként állította be.

Labdarúgásban alulmaradt a kormány 

Második alkalommal rendezték meg a II.OÉT TOP Kupát, ahol három csapat - a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek - mérkőzött meg. A kormány két vereséggel az utolsó helyen zárt, míg a munkaadók száz százalékos teljesítménnyel vihették haza a kupát.

A BKV fekete hétfője: feljelentés és per a cég ellen 

Eladta a BKV a Stadionok irodaházat, ám a szakszervezetek szerint a bevételből semmit sem fog látni a cég. A trolibuszvezetők elmaradt béreiket hiányolják.

"Bárcsak úgy lenne minden, mint az idén" 

"Két és fél év reálkereset-csökkenés után nem azt követeljük, hogy a reálbérek érdemben nőjenek, hanem csak azt, hogy szinten maradjanak" - jelentette ki Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

Nem jut pénz az idős pedagógusoknak 

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megítélése szerint nem elfogadható szintű a pedagógusok megbecsülése. Ma a pedagógusok világnapja van.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo