Az éhség hajtja a menekülőket

2050-re a világ legszegényebb embereinek túlnyomó többsége a szub-szaharai országokban, elsősorban Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban él majd, állapítja meg a Gates Alapítvány jelentése. Ott születik a legtöbb gyermek – ha egészségben és képzetten nőnek fel, nem vándorolnak Európába.

Bill Gates alapítványa évente az ENSZ közgyűlése előtt jelenik meg, hogy rávilágítson a fenntartható növekedés kérdéseire, amelyek megoldásáról a világszervezet 2016-ban hozott határozatot. Amint az idei jelentés rámutat, az elmúlt 20 év jelentős javulást hozott, mind Kínában, mind Indiában megszűnt a szélsőséges szegénység.

Kép: gatesfoundation.org

Ebbe a kategóriába azokat sorolják, akiknek napi jövedelme 1,9 dollár alatt marad. 2000 óta több mint egymilliárd ember került ki ebből a kategóriából, s bár sokuk továbbra is szegény, de már nem csak a túlélésre kell összepontosítania, hanem tervezheti további életét. Miután Ázsia fokozatosan kikerül a nyomorövezetből, a szegénység Afrikára összpontosul, meghatározóan demográfiai okokból: ott születik a legtöbb gyermek a világon. 2017- és 2050 között a Szaharától délre fekvő országokban 51 százalékkal növekszik a lélekszám, míg Dél-Ázsia országaiban 41, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában 6 százalékkal csökken.

„Évtizedek óta nem tapasztalt éhínség felé tartunk”
Bár globálisan elég élelmiszert termelünk, mégis több százmillióan éheznek, és ez a szám a klímaváltozás miatt növekszik, derült ki az ENSZ friss jelentéséből.
Ennek következében 2050-re Földünk extrém szegényeinek 90 százaléka a szub-szaharai térségben, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Nigériában él majd. A térségben mély gyökerei vannak a szegénységnek, a helyzetet politikai bizonytalanság, erőszak, a nők elnyomása jellemzi – csupa olyan tényező, amelyek akadályozzák a gazdaság fejlődését. Ez a helyzet van a mögött, hogy egyre többen próbálnak Európába menekülni – Németországban a szírek és az irakiak után nigériai a legtöbb menedékkérő.

Ezek az országok is megtehetnék azt az utat, amelyet Kína és India megtettek, ha az óriási számban felnövekvő munkaerő egészséges és képzett lenne, mutat rá a jelentés. A feladat ezért az alultápláltság felszámolása, a megfelelő egészségügyi ellátás és a fiatalok képzése.

(Forrás:Die Welt)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo