A biotermelés vethet véget az éhezésnek

A globális élelmezést jelenleg drága műtrágyákat, gyomirtókat és növényvédő szereket használó mezőgazdálkodással oldjuk meg, ami fenntarthatatlan, mert ez nemcsak a természeti környezetre, de az emberi egészségre is ártalmas.

Az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO most azt az irányvonalat propagálja, hogy a fejlődő országoknak éppúgy, mint a fejlett, iparosodott államoknak növelniük kell a vegyszermentes gazdálkodás arányát az agráriumban, ha azt akarják, hogy jobb terméshozammal termesszenek élelmiszernövényeket, s közben ne szipolyozzák ki és ne szennyezzék a felhasznált erőforrásokat (termőföld, talajvíz stb.).

Ha nem ennénk húst, az összes éhező jóllakhatna
A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – hívta fel a figyelmet a FAO. Egy friss kutatás szerint ők mind jóllakhatnának, ha átállnánk a vegetáriánus étrendre és még bőven maradna is felesleg.
Ázsiában például a gazdák ugyanazokon a vízzel elárasztott mezőkön termesztenek rizst, aztán nevelnek halakat, hogy több bevételre tegyenek szert, Ghánában pedig a termés maradékát és hulladékát (pl. szárak, levelek) komposztálják, hogy tápanyagdúsabb földet kreáljanak vele, amiben nagyobb a terméshozam.

Mégis világszerte csak 30 országban ösztönzik a kormányok a gazdákat támogatással arra, hogy ilyen módszereket vessenek be boldogulásukra és a környezet védelmére. Afrikában csak két országban helyez hangsúlyt a kormányzat e módszerek támogatására (Elefántcsontpart és Mauritius).

A környezettudatos gazdálkodás eszközei közé tartozik még a fák ültetése az élelmiszernövények közé vagy a vetésforgó, amikor évről évre változtatják, hogy melyik növényfajtát vetik egy adott területre, hogy ne erodálódjon a talaj tápanyagtartalma, és a kórokozók se szokjanak oda a növényekre.

Kép: Fotolia

A „4 per 1000” nevű kezdeményezésben részt vevők 4 százalékkal kívánják növelni a talajban megtartott karbont, vagyis üvegházgázokat. A földben ugyanis gyökerek, gumók vannak, melyek mint a fotoszintézist végző növények alsó részei, megkötött szén-dioxidot tartalmaznak, s ha folyton felszántják a talajt, és elvágják őket, akkor ezt visszajuttatják a levegőbe.

Hetesi Zsolt az általa alkalmazott  – talajbéli, karbonmegkötő – módszerről a Piac & Profit 2018. áprilisi lapszámában megjelent interjúban beszél.

Észak-Etiópiában a vegyszer nélkül, környezetbarát módszerekkel történő termesztés jobb terméshozamot eredményezett öt fontos növényfajtánál, mint például az árpa és a tengeri kukorica.

(Reuters)

Nem is olyan rossz a bio
A növényvédő szereket és műtrágyákat hasznosító gazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz, de magasabb termésátlagok érhetőek el vele – ez a jelenlegi mezőgazdaság egyik alaptétele. Most egy független és átfogó kutatás bebizonyította, hogy ez nem egészen igaz.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo