Afrika vizesedik, Las Vegas kiszárad

Afrika egyes sivatagos területei alatt jelentős vízkészletek húzódnak, állapították meg a szakemberek legújabb mérései. A hozzáférés azonban összetettnek és költségnek bizonyulhat. Eközben a Bugsy Siegel gengszter által a nevadai sivatag kellős közepére megálmodott és felépített Las Vegasnak egyre súlyosbodó vízhiányok rémével kell számolnia.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjának kutatása szerint Afrikában nem a víz hiányával van a baj: a földrészre hulló csapadék 9 millió embernek is elegendő lenne.

Nemrég úttörő felfedezéseket tettek a sivatagos kontinens vízrajzát kutató tudósok. A British Geological Survey és a University College London munkatársai jelentős víz-mennyiségre bukkantak Líbiában, Egyiptomban, Algériában és Szudánban, melynek együttes mértéke 660 millió köbméter, ami jóval nagyobb, mint korábban gondolták. Mélységük 100-250 méter között van.

Az újonnan felfedezett vizek egy része azonban nem lesz kinyerhető a földből, mivel 50 méternél mélyebben már nem elég egy egyszerű szivattyú a felszínre hozatalához. Egy-egy mélyfúrás akár 130 ezer dollárba is belekerülhet.

Afrikában súlyos probléma a vízhiány, pontosabban az ivóvíz hiánya, aminek következtében emberek milliói halnak meg kolerában. A víz-kutak gazdaságossága nagymértékben függ az olajáraktól, hiszen a fúrásokhoz elektromos áramra van szükség, az ivóvíz (vezetékkel nem bíró) falvakba való eljuttatásának pedig nagy az üzemanyag-vonzata.

A kontinens lakosságának 60 százaléka vidéken lakik, s 80 százalékuk a talajvízből él. Jelenleg legalább 300 millió embernek nincs hozzáférése ivóvízhez, s a mezőgazdaság is korlátozott: a termőföldeknek alig 5 százalékát öntözik.

Délibábbá változó kaszinó-oázis

A szerencsejátékok Mojave-sivatagba épült fellegváráról már évek óta mondják, hogy egyre nehezebben fog hozzájutni a működéséhez szükséges vízhez. A polgármester víztakarékossági intézkedéseket léptetett életbe, és a gyepek locsolását is regulázta. A Last Call at the Oasis című dokumentumfilmben egy szakértő azt mondta, ha a város mellett vízgyűjtőben olyan mértékben csökken a vízszint, ahogy az elmúlt években -az országos szintű aszályok miatt ugyanis rendszeresen megcsappan a Mead tó vízszintje-, akkor hamarosan előfordulhat, hogy a szállodák legfelső emeletein nem lesz víznyomás.

Ennek fényében extravagáns pazarlásnak tűnhet, hogy a híres Bellagio-szökőkút állítólag 22 millió gallon vizet tartalmaz (1 gallon = 3,78 liter). A közmű tarifák mindenesetre már elkezdtek drágulni: 2010 óta már kétszer emelték a víz árát a városban. A Dél Nevadai Vízügyi Hatóság 360 millió dolláros kötvénykibocsátást tervez júliusra, hogy így jusson tőkéhez elavult infrastruktúrája korszerűsítéséhez.

A Reuters kimutatása szerint Chicagóban 3,73 dollárért mérik az 1000 gallonnyi csapvizet (ami 3785 liter), vagyis 1 liter 0,00098 dollárba, azaz 0,22 forint, míg Atlantában a legdrágább, 23,42 dollár, ami 1,42 forintnak felel meg literenként.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo