Városfejlesztés cikkek


A jog a gátja az önvezető autózásnak, nem a technika

A jog a gátja az önvezető autózásnak, nem a technika 

2020-ra technikailag megvalósulhat a nagyrészt automatizált vezetés, ami leginkább hiányzik ehhez, az a megfelelő jogi szabályozás. Enélkül nem lépet a következő szintre az önvezető autók fejlesztése a Continental szakértői szerint.
Fa toronyházak tisztítják a levegőt

Fa toronyházak tisztítják a levegőt 

Az Oregon állambeli Portlandban 12 emeletes toronyházat is felhúznak fából. Mivel a beton- és cementgyártás a legszennyezőbb ipari tevékenységek közé tartozik, részleges kiváltásuk akár környezetkímélő megoldás is lehetne - csak éppen az erdőt kell levágni hozzá.
Kinshasa lesz a világ legnagyobb városa

Kinshasa lesz a világ legnagyobb városa 

A huszadik század második felét a gyors városiasodás jellemezte. A folyamat újabb sebességre kapcsol, de a leggyorsabb most már a harmadik világban növekednek a metropoliszok. Ott híznak a leginkább a milliomosok magánvagyonai is.
Levegőben futó biciklik csökkenthetik a dugót

Levegőben futó biciklik csökkenthetik a dugót 

A vasúti sínek fölé építene bicikliutakat Londonban a sztárépítész Norman Foster. És még az is lehet, hogy a 220 kilométeres SkyCycle tényleg megvalósul.
Van ötlete, hogy legyen okos a város?

Van ötlete, hogy legyen okos a város? 

Ötletversenyt hirdetett cégek és magánszemélyek számára intelligens város témában az európai uniós hátterű Climate-KIC. A legjobb tíz pályázat üzletfejlesztési tréningsorozatbon való részvételt nyer.
Ingyen zöldít várost a sztárépítész

Ingyen zöldít várost a sztárépítész 

Nyolcvanhat évesen az emberek nagy része már réges-rég visszavonult. Nem így Frank Gehry, a világ egyik leghíresebb építésze. A hollywoodi filmekből ismert, aszfalttal kibélelt Los Angeles-folyót akarja revitalizálni.
Új Kairót építenének a sivatagban

Új Kairót építenének a sivatagban 

Koszos, büdös, zsúfolt és omladozó város Kairó, mégis nagy turisztikai célpont békeidőben, mert a város közelében vannak a gízai piramisok. Az egyiptomi kormány új fővárost húzna fel a sivatagban a dubai Burdzs Kalifa építtetőjével. Sokan ellenzik a tervet, mondván egy drága, csillogó-villogó város nem oldaná meg a lakhatási szegénység problémáját.
Ihatunk a tűzcsapokból is

Ihatunk a tűzcsapokból is 

Újabb, a mindennapokban hasznos funkciót kap 43 budapesti tűzcsap: a vészhelyzeteken kívül ivókútként funkcionálnak. Az ivókutak hiánya komoly probléma, amely most enyhülhet.
Kevesebb autó, több szeretet - mikor győznek a kétkerekűek?

Kevesebb autó, több szeretet - mikor győznek a kétkerekűek? 

A Bikes vs. Cars című angol nyelvű svéd dokumentumfilm annak az esélyét vizsgálja, hogy a kétkerekű életvitel mikor kerülhet be a fősodorba, vagy stílszerűen a középső sávba. A válasz nem túl rózsás: a politikusok továbbra is a fosszilis gazdasági érdekeknek kedveznek. A filmet a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon láttuk.
Hálásak lehetünk a városi hangyáknak?

Hálásak lehetünk a városi hangyáknak? 

Nem is olyan rossz dolog a hangyainvázió. New York hangyái évente 60 000 hotdognak megfelelő élelmet fogyasztanak el. Legalább ez a mennyiség sem a szeméttelepen végzi.

Ki akar ingyen boltot nyitni? 

Június 30-ig még lehet jelentkezni a Nyitott Üzletek Fesztiváljára, amikor is az üres üzleteket egy hétig vagy egy hónapig ingyen üzemeltethetik a nyertesek.

Országnyi városokban araszolunk 

2030-ra Franciaország, Németország és Spanyolország összterületével megegyező lesz a világ nagyvárosainak kiterjedése - összesen 1,5 millió négyzetkilométert borít majd nagyváros.

Nagyvárosok is befolyásolják a globális klímát 

A metropoliszok energiaigénye és közlekedése a fosszilis energiák olyan mértékű égetését teszik szükségessé, hogy az jelentősen tovább melegíti a városok légkörét. Nyaranta a felmelegedett flaszterből áradó hő után állandó lakótársunk lesz az "energiahőség", mely az erőművekből ered. Ennek hatása azonban több ezer kilométeres távolságban is érzékelhető.

Mi lesz az üres boltokkal? 

Folytatódik a „Rögtön jövök!” programsorozat a főváros nyolc kerületében, aminek a célja a kiüresedett belvárosi üzlethelyiségek problémájának megoldása.

Ötször több salátát ad a városi függőkert 

Babilon legendás függőkertjei talán eltörpülnek majd a 21. század ”függőleges növénytermesztést” meghonosító létesítményei mellett. Szingapúrban e módszer első ipari szintű alkalmazását látni a Sky Greens komplexum környékén. Az ”urban farming” fellegvárában lombkoronára hasonlító épülettornyokra lelünk, az üvegházakban pedig tálcákon termesztett salátákra. A hely a turisták számára is tárva-nyitva áll, sőt ingyenes gyorstalpaló kurzust is kínálnak önjelölt városi mezőgazdáknak.

Szellemvárosokat teremtett a válság  

A 2008-as gazdasági válság szellemvárosok sorát teremtette meg az egész földgolyón. A több százezer főre tervezett városokban ma sokszor egy lélek sem lakik. A hitelválság során az emberek elhagyták otthonaikat, vagy éppenséggel be sem költöztek az újonnan épült házakba. Íme, a világ öt leghíresebb szellemvárosa, a hitelmindenkinek.hu gyűjtése alapján, amelyet a 2008-as hitelválság teremtett.

Ökováros lesz a gyémántbányából 

Kelet-Szibériában, Jakutföldön, Mirnij (Mirna) város közelében található a világ legnagyobb mesterséges ürege, egy gyémántbánya, amelyet 2020-ra várossal „temetnének be”.

Rájöttek, hogyan süllyed el Manhattan! 

A pénzügyi és diplomáciai élet központja, az egyik legismertebb világváros felkészületlenül néz szembe a klímaváltozás miatt erősödő hurrikánokkal és árvizekkel. 2030-ig 2 milliárd dollárt kellene költetni árvízvédelmi fejlesztésekre, de kicsi az esélye, hogy a recesszió idején össze tudnak hozni ekkor beruházást.

Afrika vizesedik, Las Vegas kiszárad 

Afrika egyes sivatagos területei alatt jelentős vízkészletek húzódnak, állapították meg a szakemberek legújabb mérései. A hozzáférés azonban összetettnek és költségnek bizonyulhat. Eközben a Bugsy Siegel gengszter által a nevadai sivatag kellős közepére megálmodott és felépített Las Vegasnak egyre súlyosbodó vízhiányok rémével kell számolnia.

Magyarország legversenyképesebbje 

Elkészült a Közép-Duna Térség gazdaságfejlesztését célzó program, melynek célkitűzéseiről a Dunaújvárosban 2. alkalommal megrendezett Danuwin - Közép Dunatérségi gazdaságfejlesztési konferencián számoltak be az Új Dunapolis Gazdaságfejlesztési Klaszter résztvevői és a stratégia kidolgozói.

Így lesz okos egy város 

Az "intelligens város" koncepció hozzájárul a városok fenntarthatóvá és élhetővé tételéhez úgy, hogy kihasználja az "okos technológiák" összekapcsolásában rejlő lehetőségeket, amelyeket általában elvesztegetnek.

Levezetheti az agressziót a szelektív hulladékgyűjtés 

Egy ingatlanfejlesztő találta ki, hogy a megunt befőttes és alkoholos üvegek vandál módon történő ripityára törése helyett inkább kerekítsenek üvegdobáló, üvegtörő bulit a szelektív hulladékgyűjtés aktusa köré. A zúzást persze emberi kezek végzik. Az erőszakkal teli városi gettók sajátos sportjának ígérkezik az agresszió ökotudatos kiélése.

A londoni olimpián a járda is energiát fog termelni! 

Az idei londoni Olimpiára érkezők olyan járdákon fognak közlekedni, melyeken a lépteik energiát termelnek. Az újrahasznosított gumiból készülő PaveGen a lépések okozta nyomásból létrejövő energiát hasznosítja.

Hogyan lehet egészséges egy város? 

A nagyvárosi élet a számtalan előnye mellett hátrányokkal is jár, például egészségügyi szempontból. Az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint a városok felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60, valamint az energiafelhasználás és a hulladéktermelés 75 százalékáért. A környezetszennyezés pedig az ott élő embereknek is árt. 
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le  

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB  

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo