Fa toronyházak tisztítják a levegőt

Az Oregon állambeli Portlandban 12 emeletes toronyházat is felhúznak fából. Mivel a beton- és cementgyártás a legszennyezőbb ipari tevékenységek közé tartozik, részleges kiváltásuk akár környezetkímélő megoldás is lehetne - csak éppen az erdőt kell levágni hozzá.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A fából épült házakban tulajdonképpen nem lenne semmi újdonság. Ha a kisebb kunyhók, vagy egy-kétemeletes épületek helyett nem hatalmas toronyházakról lenne szó újabban. Az épületek szerkezetét többrétegű gerendák adják. Miért előnyös ez a megoldás? Mert olcsóbb a kivitelezése és a természeti katasztrófák során (pl. földrengés) állítólag strapabíróbb a faszerkezet, mint az acél vagy betonstruktúra, mert földrengés esetén megrepedhet anélkül, hogy összeomlana.

Ugye látni, miért hívják ezt az épületet Radiátornak.
(fotó: Path Architecture)

Mivel a beton- és cementgyártás a legszennyezőbb ipari tevékenységek közé tartozik, részleges kiváltásuk akár környezetkímélő megoldás is lehetne - csak éppen az erdőt kell levágni hozzá. A metódus pártfogói szerint, hiába faigényes ez az építkezési forma, mégis zöldebb, mint a cement nagyobb mértékű használata az épületben. Nemcsak azért, mert a cementgyártás széndioxid-vonzata óriási, hanem mert azt állítják, hogy az épületek kivonják a széndioxidot a légkörből. Hogy ez meglepő? Igen.

A portlandi Framework
(Fotó: Lever Architecture)

Köztudott, hogy a kivágott fák éppen hogy visszaengedik a bennük megkötött CO2-t a légkörbe, ezért tartozik a világ legnagyobb szennyezői közé például Indonézia, ahol óriási az erdőirtás, hogy az őshonos erdők helyett olajpálma-ültetvényeket telepítsenek.

Ugyanakkor a Newsweek cikkében az szerepel, hogy a fa megtartja a benne megkötött CO2 bizonyos hányadát kivágott állapotban is. Majd az egyik megszólaltatott építész azt fejti ki, hogyan minimalizálódik a fakivágás ökolábnyoma azzal, hogy a gerendákba egyrészt fiatal (20-25 éves) fákat építenek be, melyek még nem kötöttek meg annyi CO2-t, vagy olyan fákat, amelyeket megrágott a szú, így részben már meghaltak. (Léteznek egészen egyértelműen légtisztító épületek is, mások pedig másképp segíthetik a túlélést.)

Biztonságos?

Az építészek azonban elismerik, hogy a technológiának van egy gyenge pontja: a víz. A fák magukba szívják a nedvességet, a párát, s ettől függően tágulnak. E probléma megoldására szolgál a "glulam," vagyis a ragasztott laminált gerendák tömege, melyek között -valamint a padlónál- apró réseket hagynak az építők, hogy a táguláskor legyen hova növekednie a gerendának.

A másik neuralgikus pont a tűzveszély. Ha kigyullad az egyik lakás, az egész épület leéghet, s a lángokban összeomolhat, mint egy kártyavár. A módszer támogatóinak erre is van válasza: a nagy fák természetüknél fogva tűzállók. És mivel réteges fákról van szó, óránként csak 3,8 centiméter ég le belőlük.

A technológia ellen szól, hogy a faelemek nagy méretűek, többségük 18 méteres, szállításuk és felállításuk idő- és munkaigényes. Egy 2013-ban készített, úgynevezett time lapse-video, mely felgyorsítva mutatta egy egymással külső teljesen megegyező beton- és egy faalapú épület készültét, egyértelműen azt mutatta, hogy mire a betonépületet felhúzták, a másikból még csak néhány emelet készült el.

Lapra szerelt ház

Az Oregon állambeli Portlandben már több favázas magas épületet húztak fel, a legmagasabb 12 emelet magas lesz - építése idén kezdődik meg. A szerkezet felépítését egyesek az IKEA bútorok összerakásához hasonlítják. Fémcsatlakozókkal illesztik őket össze.

Portland ékessége az 5 emeletes Radiator nevű komplexum, mely az elmúlt 100 év legnagyobb favázas épülete. Ráadásul szinte minden fa benne, a falak is. A városban található még a 12 emeletes Framework, a négy emeletes Albina Yard és a 8 emeletes Carbon Twelve - mind faszerkezetű torony.

A portlandi Carbon Twelve
(fotó: Path Architecture)

(A Newsweek cikke alapján.)

Miért jó, ha kiváltják a betont?
A beton cementből készül, a cementhez mészkő szükséges, amelynek összezúzására rengeteg energia és hő szükséges. Az ENSZ adatai szerint egy tonna cement legyártása 1 tonna CO2 kibocsátásával jár. Világszerte a második legkeresettebb anyag a beton. A betonnál már csak a vízre van nagyobb igény. Az éves globális emisszió 8 %-áért a cementgyártás felel.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo