Japán cikkek

hirdetés

Szakad ketté a világgazdaság, Kína az oroszokkal, Japán a németekkel bótol

Szakad ketté a világgazdaság, Kína az oroszokkal, Japán a németekkel bótol

Szorosabb gazdasági együttműködésben állapodott meg a japán és német pénzügyminiszter.
Így is le lehet faragni az inflációból

Így is le lehet faragni az inflációból

A japán kormány 29 ezer milliárd jen értékű (200 milliárd dollár) gazdaságélénkítő csomagot jelentett be.
Szenved Japán külkereskedelme és valutája

Szenved Japán külkereskedelme és valutája

A japán behozatal és kivitel történelmi szintre emelkedett szeptemberben, 32 éves mélyponton a jen.
Napelem kerül minden épületre a világ egyik legnagyobb városában

Napelem kerül minden épületre a világ egyik legnagyobb városában

A tokiói prefektúrában minden új épületre kötelező lesz a napelem felszerelése.
Jól megy a japánoknak

Jól megy a japánoknak

Japánban júliusban az ipari termelés csak minimálisan csökkent a múlt havi nagy ugrást követően, miközben a kiskereskedelmi eladás nőtt júliusban.
hirdetés
Japánt sem kerüli el az infláció - 8 éves csúcson a drágulás

Japánt sem kerüli el az infláció - 8 éves csúcson a drágulás

Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Oroszország amerikai állampapírokat vett

Oroszország amerikai állampapírokat vett

Oroszország májusban némileg emelte amerikai állampapír-portfóliója nagyságát.
Megrántotta vállát az aranyára az orosz import betiltásának hírére

Megrántotta vállát az aranyára az orosz import betiltásának hírére

A G7-országok határozatlan ideig nem importálnak orosz aranyat. A nemesfém árfolyama némileg talán meglepő módon alig reagált a hírre.
Rohamosan romlik a japán-orosz viszony

Rohamosan romlik a japán-orosz viszony

Japán legnagyobb olajvállalata, az ENEOS Holdings leállította az oroszországi olajvásárlását - jelentette be a cég vezetője pénteken. Az ENEOS olajimportjában az orosz olaj átlagosan 5 százalékot képviselt.
Kettészakadt a világ az ukrajnai háború miatt – a legfontosabb országok már döntöttek

Kettészakadt a világ az ukrajnai háború miatt – a legfontosabb országok már döntöttek

Az utóbbi napokban újabb nagyhatalmak hozták határozottan a világ tudomására, hogy ki mellett állnak az ukrajnai konfliktus kapcsán. Jelentős fejlemény, hogy a gazdaságilag 4-5 helyezett állam, India és Japán is döntött.
hirdetés

Jön a limitált szériás Rubik kockás karóra, ébreszteni is tud

A Casio limitált szériás karórát dobott piacra, hogy így tisztelegjen a Rubik kocka előtt. Az újdonság a japán óragyártó egyik népszerű modelljét, a GA-2100-ast alapul véve született meg.

Szijjártó Péter Japánban van

A miniszter a helyi vállalatok fontosságáról is beszélt.

Jelentős gyógyszerszállítmány érkezett Magyarországra

Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta, ezúttal Japánból.

Hiába a koronavírus, a japánok ragaszkodnak az olimpiához

Japán új miniszterelnöke megerősítette, hogy mindenképpen megrendezik jövőre a tokiói olimpiát és paralimpiát.

A koronavírus újabb gazdaságnak osztott ki pofont

Az előzetesen becsültnél kisebb mértékben csökkent a japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben, de a koronavírus-járvány hatására várhatóan tovább mélyül a recesszió.

Szijjártó elárulta, melyik országtól kap gyógyszereket Magyarország

Magyarország azon országok között van, amelyeknek Japán ingyenesen biztosít a koronavírus kezelésében eredményesnek mutatkozó gyógyszert - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

Hó helyett csupasz kert: hirtelen hóhiány hergeli a japánokat

A távol-keleti országban jóval kevesebb hó esik a szokásosnál, amely súlyos károkat okozhat a turisztikai iparnak. Szakértők szerint a jelenség mögött a globális felmelegedés állhat, amely miatt hó helyett eső hull az égből. Komoly hóhiánnyal szembesül számos európai síközpont is.

Szijjártó elmondta, miért jó a japán cégeknek Magyarországon

Összesen 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, ezért is fontos fenntartani a magyar-japán kapcsolatok fejlődésének dinamikáját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

13 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Magyarországra

A részeletek egyelőre még nem nyilvánosak.

Japánban is forgalmazhatja a Richter a csontritkulás elleni készítményét

Távol-keleti szigetországi licencpartnere ugyanis megkapta a forgalombahozatali engedélyt az illetékes japán minisztériumtól.

Magolás helyett a jövőben programozni tanul a japán kisiskolás

Kemény biflázás helyett kreatív embereket kell képezni, hangzik az átfogó japán oktatási reform jelszava – és az új módszer sikeres.

Már a mindennapokban is érződik Japán és Dél-Korea kereskedelmi háborúja

Japán azzal vádolja Dél-Koreát, hogy nem akadályozza meg katonai szempontból kényes technológiák továbbadását harmadik országokba, akár Észak-Koreába. A világháború örökségével kapcsolatos lépés drámaian visszavetette a két ország kereskedelmét és idegenforgalmát.

Nők és befektetés Japánban

A japán nők továbbra is sokkal alacsonyabb arányban fektetnek be, mint a férfiak. Ám a Fidelity Befektetési Oktatási Intézet felméréseinek kilencéves eredményei a japán munkavállalók körében reményt keltő jeleit tárják fel a fokozatos változásnak.

Óriási lehetőség jön a magyar vállalkozásoknak

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás. Ezzel a világ legnagyobb nyitott kereskedelmi övezete jön létre, mely 635 millió embert foglal magában, és a világ teljes GDP-jének csaknem egyharmadát termeli meg. Az új szabadkereskedelmi övezet létrejöttének az európai és japán vállalkozások és fogyasztók egyaránt hasznát fogják látni.

Automaták jönnek a mozdonyvezetők helyett

Kína és Japán teljesen automatizálja nagy sebességű vonatait – csak egyetlen ember felügyeli majd a szerelvényekben az elektronika működését.

A kkv-k a szabadkereskedelmi megállapodás nyertesei

Az uniós termékekre kivetett összes vámot felszámolja a Japánnal kötött szabadkereskedelmi megállapodás, amelyre az Európai Parlament most áldását adta. A legnagyobb nyertesek a bort, szeszt, tejterméket, textilt, bőrt exportálók, a közbeszerzéseken indulók és a kis- és középvállalkozások lesznek.

Nem csökkentettük a légszennyezést, csak elküldtük Ázsiába

A párizsi klímaegyezmény csak a tagországa határain belül kibocsátott üvegházgázokért teszi felelőssé az adott nemzetállamot. De míg úgy tűnik, hogy az EU és az USA csökkentette kibocsátását az elmúlt tíz-húsz évben, valójában valójában csak kihelyeztük a legszennyezőbb iparágakat a Távol-Keletre. Ha a kormányok kötelezővé tennék a cégek számára, hogy bizonyos hányadban belföldi nyersanyagokat vásároljanak, akkor zárulhatna be legalább részlegesen a füstexportálás kiskapuja. Ez lesz a klímapolitika következő hulláma.

Szabad hétfő délelőttel a munkahelyi stressz ellen

A japán kormány arra ösztönzi a vállalatokat, hogy biztosítsanak szabad hétfő délelőttöt munkatársaiknak, javítandó az ország merev munkakultúráján.

Európa új partnert talált – így vág vissza Amerikának

A EU történetének legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodását kötötte Japánnal. Az egyezmény eltörli a vámokat, jelentősen növeli majd a forgalmat és árcsökkenéseket is hoz a fogyasztóknak.

Milliárdokat fektet újrafeldolgozásba a Suzuki

A Suzuki Motor Corporation Japánban a 2017-es pénzügyi évben (2017. április-2018. március) a jármű-újrafeldolgozási bevételéből nettó 551,92 millió jent (1,3 milliárd forint) forgatott vissza az üzletágba.

Egy robot lehet a japán város polgármestere

Egy robot is indul a Tokió melletti város, Tama polgármesteri székéért – írja az Express. A beszélgetésre is beprogramozott gépet egy volt Google-fejlesztő és a SoftBank egyik vezetője készítette, és a kampányt is ők finanszírozzák.

Már kapható a szamurájkötvény

Tíz év után ma újra vásárolható a jen-alapú álamkötvény Magyarországon. Az állam 30 milliárd jen, azaz több mint 71 milliárd forint értékben bocsátott ki értékpapírt, a várható kamat 0,37 százalék.

Tonnánként 100 dollárral dotálják a kormányok az ÜHG-emissziót!

Elfelejthetjük, hogy csak 1,5 Celsius-fok lesz a klímaváltozás? A globális klímapolitika „jóval 2 Celsius-fok alatt” akarta megfékezni a globális felmelegedést. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete ezt már irreális célnak tartja. Mire számíthatunk hát?

Japán lehet a döntőbíró a Brexit-tárgyalásokon

Nemcsak az EU és az Egyesült Királyság között dőlnek el a Brexit-tárgyalások, a napokban egy újabb ország, Japán is beleszólt abba, hogyan hagyja el Nagy-Britannia az uniót. Várhatóan az ázsiai szigetország gazdaságának is árt a britek kivonulása az európai közös piacról, mivel az a britanniai japán befektetések értékét is csökkenti.

Régi hagyományok, új technológiák: önvezető papucsok

A régi hagyományokat folyamatosan frissítik az új technológiákkal: egy japán vendégház  automatizált vezetési technológiát alkalmazva kínálja a legújabb önvezetős papucsokat - írja a The Japan Times.

Önmagát javító üveg lesz az okostelefonokban

Egy véletlen folytán fedezték fel azt az új üvegtípust Tokióban, mely önmagától megreparálja a repedéseit. Felhasználók milliárdjainak jelent ez jó hírt. De még éveket kell várni, mire az innováció megjelenhet okos eszközeinkben.

A Sakura kezdete a marketingeseknek is jó

A Japán Meteorológiai Ügynökség március 21-én hivatalosan is bejelentette a Sakura kezdetét, ugyanis ekkor bontott virágot a tokiói Yasukuni-szentély előtt álló világhírű cseresznyefa. Ezzel kezdetét is vette Japán egyik legnagyobb ünnepe, a „hanami”, vagyis a cseresznyevirág-nézés, amely előtt a legnagyobb világmárkák is limitált szériás termékekkel tisztelegnek. Ezekből válogattunk a Japánspecialista Japánban élő szakértőjével.

A megújulók is a gazdagokéi, pedig a szegényeknek is kellene

A klímaváltozás elleni védelmet finanszírozó befektetések nagy hibája, hogy nagy erőműveket támogatnak, s csak elenyésző részük folyik kis volumenű megújuló energiás projektekbe a szegény országokban. Holott éppen a szegényeknek lenne rá a legnagyobb szükségük, mert náluk nincsenek kiépített elektromos hálózatok.

Még idén összehozzák a következő megállapodást

Az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni a Japánnal tervezett szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek Donald Trump amerikai elnök megválasztásával megnőtt a jelentősége, mivel félő, hogy az ingatlanmilliárdos elnöksége alatt éles protekcionista fordulatot vesz az Egyesült Államok – közölték uniós források.

Filmes helyett igazi természetet tervez az Oscar-díjas mester

A kultikus rajongásnak örvendő, Oscar díjas anime filmrendező, Hayao Miyazaki hátat fordít a filmkészítésnek és természeti értékeket megőrző parkot hoz létre egy eldugott szigeten. Persze már megrajzolta az első látványterveket.

Szélre vált Japán

A fukusimai atomkatasztrófa után teljesen átértékelte korábbi energiatermelési rendszerét Japán. Az atomerőművek nagy része leállt, most pedig rekorder szélturbinát terveznek.

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.

Most nem öldösik, csak figyelik a bálnákat a japánok

A nemzetközi kritika hatására a japán bálnavadászok idén otthon hagyják a szigonyaikat. A távol-keleti ország ebben az évben eltekint a bálnák vadászatától, most csak „megfigyelik” a tengeri emlősöket.

A japánok is karácsonyoznak: de még hogy!

Gyakori tévhit, hogy Japánban nincsen karácsony. Valójában a karácsonyt a keleti szigetország lakói is megünneplik, ám számunkra igen szokatlan módon. Lássuk az öt legfurcsább dolgot, amivel a felkelő nap országában találkozhatunk az ünnep idején.

Fukusima helyett: napenergiát a Holdról

Egy japán vállalat azt találta ki, szolárenergia-farmot létesít a Holdon, hogy így fedezze a szigetország energiaigényét, miután bezárták utolsó működő atomreaktorukat is. Az atomerőművek állandó veszélynek voltak kitéve Japánban, ahol rendszeresek a földrengések egy közelben meghúzódó tektonikus törésvonal miatt.

Nem szőrszálhasogatók, hanem nagyon alaposak

Igen kínos pillanatokat kerülhetünk el, ha megfelelően tájékozottak vagyunk annak az országnak a kultúrájáról, a szokásairól, amelyikkel partneri kapcsolatot szeretnénk kiépíteni. De például japán-magyar viszonylatban kinek kell elsősorban alkalmazkodnia a másikhoz? Mind a két félnek!

Fejlődés atomenergia nélkül

Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdaságú országa  múlt hét végén vált atomenergia-mentessé, amikor az 54 reaktorból az utolsó, még üzemelő erőművet is lekapcsolták a hálózatról.

Irány Japán és Dél-Korea!

Az Európai Bizottság ismét meghirdeti „Executive Training Programme (ETP) in Japan and Korea” elnevezésű vezetőképzési programját. A japán és a dél-koreai üzleti kapcsolatokat építő magyar cégek előtt a program segítségével olyan piacok nyílhatnak meg, amelyek értéke 2020-ra akár az évi 1,5 milliárd eurót is elérheti.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, és a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani.

Jogi kisokos

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Kit tekintünk a művek megalkotójának, az MI által létrehozott művekhez fűződnek-e szerzői jogok, és ha igen, azok kiket illetnek?

Cégblog

Bekeményít a Volánbusz: emelik a pótdíjakat

Bekeményít a Volánbusz: emelik a pótdíjakat

Áprilistól. A 30 napon túl fizetett, eddig 12 ezeres pótdíj 50 ezer forintra nő. 

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo