Felszíni bányászat: leskalpolják a hegytetőket

A legsúlyosabb környezetpusztító ipari tevékenységek közé tartozik a felszíni bányászat. A módszert nagy méretekben használja az USA-ban a Massey Energy. Ennek káros hatásairól szól a The Last Mountain (Az utolsó hegy) című dokumentumfilm, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Az Egyesült Államokban eddig több mint 500 hegyet robbantottak szét, hogy nyílt felszíni bányát hozzanak létre a helyükön. Több mint 400 ezer hektár erdőt pusztítottak így el. A szomszédos völgyekbe széthordott földmennyiséggel közel 3200 kilométernyi patakot temettek be.

Az országban mintegy 600 széntüzelésű villamos erőmű pöfékel füstöt a levegőbe. Amerikában a vasúti teherszállításnak mintegy felét a szén utaztatása teszi ki. Évi 350 millió dolláros volumenű üzletről van szó.

Piszkos állások

A bányaipar és a fosszilis energia-szektor cégei rendre hangoztatják, hogy a  technológia biztonságos, ráadásul munkahelyeket teremt. „Ha olyan jó a gazdaságnak, akkor miért ez a legszegényebb állam (az USA-ban)?", teszi fel a költői kérdést Robert Kennedy Jr, aki többször is ellátogatott Nyugat-Virginiába (ez Amerika Ózdja), hogy jelenlétével segítse ráirányítani a média  figyelmét az ügyre.

„A természeti értékek köztulajdont kell, hogy képezzenek", mondja Kennedy. Ökológiai perekre szakosodott ügyvédként és három asztmás fiú apjaként visszaemlékezik a kamera előtt arra, apja, a néhai Bobby Kennedy -egykori főügyész, akit meggyilkoltak, mielőtt elnökjelöltté válhatott volna- mit mondott neki, valahányszor nagyvállalatok által elkövetetett környezetszennyezést látott: „Örökre elszegényítik a helyi közösségeket, mert felélik a természeti erőforrásaikat. És közben megtörik a szakszervezeteket."

Nem véletlen, hogy a bányaiparban feloszlatták a szakszervezeteket. A mai munkásokat alacsony bérekért dolgoztatják és túlhajtják őket. Ez növeli a biztonsági kihágások és a balesetek számát.

A bányaipari cégek érvelése, hogy tevékenységük munkahelyeket teremt a régiónak, üres frázis: közel 40 ezer embert bocsátottak el, miközben a nyugat-virginiai bányászat volumene 140 százalékkal nőtt.

Írásunkat folytatjuk - holnap is látogasson el a klímablog honlapjára.

2. rész: "Rákosok lettek a bányák közelében lakók"

Ökológiai és társadalmi károk
  • Hegytetők szétrobbantása – akár napi három detonáció, melynek magas zajszintje zavarja a szomszédos települések lakóit.
  • Veszélyes anyagok a talajvízben: ólom, szelén, arzén, mangán (nehézfémek)
  • Ipari szennyezésből eredő rákbetegségek
  • A hátramaradt bányaiszapból 309 millió gallonnyi került folyókba. Ez dupla akkora mennyiség, mint a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés.
  • Eltüntetett erdők: gyakori földcsuszamlás, valamint a hegyes területek folyóin gyakorivá válnak az árvizek, mert a növényzet többé nem fogja meg a zivatarok víztömegét. Házak sokaságát mosták el a tomboló patakok.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo