Beszólt Trumpnak a kormányzati szakértő: több megújuló energia kell!

Trump korábban azt mondta, hogy a megújuló energiák időnként destabilizálják az áramhálózatot, mert a térnyerésük miatt sok szénerőművet zártak be. Egy távozó tisztségviselő azonban ellentmondott neki. Nyilvánosan. Amire tapsvihart kapott. Egy olyan konferencián, ahol Trump szénbarát energiaminisztere is elődást tartott.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump leállíttatta a Környezetvédelmi Hivatalnál (EPA) a klímakutatásokat, nehogy egy állami intézmény mondjon neki ellent, amikor a fosszilis energiahordozókat favorizálja.

Colette Honorable -a Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság (FERC) tagja, akit még Obama nevezett ki- éppen most távozik posztjáról, de mielőtt lelépett, még bekavart egy kicsit, hogy megnehezítse Trump dolgát szén-, a földgáz- és olajbarát politikája véghezvitelében.

Egy konferencián Honorable azt mondta, hogy a megújulók más tulajdonságokkal bírnak, mint az "alapterhelési erőművek" (vagyis a széntüzelésű és atomerőművek), de ez nem jelenti azt, hogy nincs rájuk szükség. "Felismerem, hogy nekünk is támogatnunk kell a megújuló energiák különféle módokon való használatát? Igen.", mondta Honorable egy konferencián. "Nem látok semmilyen problémát a kiszámíthatósággal, úgyhogy azt mondanám, hozzanak még több megújulót!"

A konferencia közönsége tapsban tört ki. A rendezvényt az Energiaügyi Minisztérium Energiainformációs Osztálya szervezte.

A minisztérium várhatóan júliusban hozza nyilvánosságra annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet még Rick Perry, a Trump által kinevezett Energiaügyi Miniszter rendelt el áprilisban, hogy megbizonyosodjanak afelől, a megújulók segítik-e az áramellátást vagy éppen instabilitást hoznak-e a hálózatba.

fotó: flickr/gage Skidmore

Trumpék álláspontja szerint a(z államilag támogatott) megújulók térnyerése miatt zártak be számos széntüzeléses és atomreaktort az Obama-érában, amivel szerintük romlott az energiabiztonság. A nap- és a szélenergia ugyanis kiszámíthatatlan forrás, s azokon a napokon, amikor bőven van belőle, túlterheli a hálózatot, véli a Fehér Ház.

A most távozó Honorable viszont ellenkező álláspontot foglalt el a kérdésben.

Perry szerint a készülő tanulmány "kritikus lesz" az Obamáék által bevezetett szabályozásokkal szemben, melyek "akadályokat" jelentenek az üzleti szektornak.

A konferencián Perry is felszólalt, de ő csak azt hangsúlyozta, hogy a szénerőművek bezárása politikailag motivált szabályozás eredménye volt, "a törvényeket a szénellenesség vezette, ami veszélyezteti a legnagyobb elektromos hálózat megbízhatóságát és stabilitását. Az ország földgázboomja és a megújulók növekedése nagy szerepet játszott a szénerőművek bezárásában".

2017 februárjában szélenergia látta el a 14 tagállamra kiterjedő Southwest Power Pool energiafogyasztásának 50 %-át. Márciusban a napenergia elsőként ért el 10 %-ot az USA havi energiamixében.

Forrás: Reuters

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo