Bánya cikkek

hirdetés

Újabb cégeket sarcol meg a kormány

Újabb cégeket sarcol meg a kormány

A veszélyhelyzet meghosszabbítására hivatkozó törvénymódosítások között szerepel egy érdekes törvényjavaslat.
Kiosztották a bányakoncessziókat

Kiosztották a bányakoncessziókat

Négy szénhidrogénes és egy geotermikus területre köthetnek koncessziós szerződést - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Az aksik miatt nagy biznisz a fémújrahasznosítás

Az aksik miatt nagy biznisz a fémújrahasznosítás

Az elektromos autók számának növekedésétől meglódul az igény a lítium, a kobalt és egy sor más fém iránt, amiket a járművek akkumulátoraihoz használnak fel. "Városi bányászatnak" nevezik a megunt, kidobott elektromos eszközökből a különféle fémek újrahasznosítását.
Egyre több környezetvédőt ölnek meg a világban

Egyre több környezetvédőt ölnek meg a világban

Halálos küldetés környezetvédőnek lenni. Legalábbis a világ némely pontjain. Csak az év első 8 hónapjában 127 aktivistát öltek meg. A környezetvédő persze nemcsak az ökológiai értékeket védi, hanem sokszor az őslakosok jogát is a lakhelyükhöz.
WikiLeaks: titokban kategorizálják a zöldeket az olajcégek

WikiLeaks: titokban kategorizálják a zöldeket az olajcégek

A titkos dokumentumokat megszellőztető honlap ezúttal egy olajcég hírszerző alvállalkozóját leplezte le, melyet 2010-ben arra béreltek fel, hogy elemezze és elnyomja az olajhomok-kitermelés ellen felszólaló aktivistákat és a háborgó lakosságot.
hirdetés
Halálbüntetést kaphat, aki szennyezi a levegőt

Halálbüntetést kaphat, aki szennyezi a levegőt

Pekingben gyakran olyan sűrű a szmog, mintha köd lenne. A kínai kommunista kormány nemrég bejelentette, 277 milliárd dollárt készült fektetni a levegőszennyezés megfékezésébe a következő 5 évben.
Ökováros lesz a gyémántbányából

Ökováros lesz a gyémántbányából

Kelet-Szibériában, Jakutföldön, Mirnij (Mirna) város közelében található a világ legnagyobb mesterséges ürege, egy gyémántbánya, amelyet 2020-ra várossal „temetnének be”.
Ki torpedózza meg a nagyvállalati fúziókat?

Ki torpedózza meg a nagyvállalati fúziókat?

Általában versenyhivatalok szokták megtorpedózni az egész szektorok térképét átrajzoló  nagyvállalati fúziókat, ezúttal azonban a Qatari Szuverén Alap vétózta meg a magyar mezőgazdasági terményeket is forgalmazó Glencore és az Xstrata fúzióját, mert kifogásolt egyes feltételeket a szerződésben. Az eset ráirányította a figyelmet a nemzeti alapok piacformáló, sőt piacot fegyelmező szerepére.
Ritkaföldfémek: rákot okozhatnak, mégis szükség van rájuk

Ritkaföldfémek: rákot okozhatnak, mégis szükség van rájuk

A ritkaföldfémek elektronizált világunk alapvető építőkövei. A komputerizált eszközök e fontos összetevőinek kitermelésében monopóliuma van Kínának. Berzenkedtek is ez ellen a multik és a környezetvédők. A tervgazdálkodási rendszert követő kommunista kormány illetékesei bejelentették, hogy központilag átalakítják a ritkaföldfém-iparágat. A tervek szerint az ökológiai károkat is orvosolnák, melyeket ezen ásványok kitermelése ró a helyi ökoszisztémákra.
Bírói döntés az aranybányáról: megmenekül Verespatak?

Bírói döntés az aranybányáról: megmenekül Verespatak?

A romániai Alba megye fellebbviteli bírósága érvénytelenítette a kanadai tulajdonú Rosia Montana cég rendezési tervét. A 7,5 milliárd dollár értékű projekt Európa legnagyobb nyíltszíni aranybányáját hozná létre, és valószínű környezeti terhelése miatt a kezdetektől fogva nagy tiltakozást váltott ki, nemcsak a szomszédos Magyarországon.
hirdetés

Az elnök az aranybánya mellett

Verespatakra látogatott hétfőn Traian Basescu román államfő, aki megerősítette, hogy támogatja a helyszínen tervezett aranybánya megnyitását, de előtte a román államnak újra kell tárgyalnia a beruházóval a bányakoncessziós szerződést.

Illegális bányák: ellopott természeti kincsek

Az ásványok és ércek bányászata a világon mindenütt problematikus: nemcsak az ezzel járó környezetszennyezés, hanem a korrupció és harácsolás miatt is, ami ezt a tevékenységet övezi. A jövőbeni növekedés motorjának tartott BRIC-országok ékes példái ennek. Indiában egymást érik a bányaipari sikkasztási botrányok, melyekben több politikus is érintett, Peruban pedig a kínai tulajdonosok kizsigerelő praktikái ellen lázadnak a bányászok.

Felszíni bányák: megskalpoltak 500 hegycsúcsot!

Képzeljük csak el, milyen felhördülés váltana ki idehaza, ha valamely hegységünkben jó pár hegyormot ledózerolnának, hogy nyitott, földfelszíni bányákat létesítve férjenek hozzá a szénkészletekhez? Pontosan erre készül a Massey Energy amerikai cég Nyugat-Virginia államban. A helyi lakosok és a cég közötti vita emblematikus harccá vált, melynek mentén világosan kirajzolódnak a fosszilis iparágak és a zöld energiákat szorgalmazók érvei. Vizsgáljuk meg ki hogyan érvel a szénbányászat ellen és mellett.

Amikor naponta 59 centimétert emelkedik a radioaktív víz...

A szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, az árvízek és viharok nem hagyják érintetlenül a bányaipart sem. Elemzők szerint a beszállítói szerződések felülvizsgálatára van szükség, hiszen egyre több esetben kell a "force majeur" kitételhez folyamodni, amikor előreláthatatlan katasztrófa éri a kitermelést. A termelést megakasztó természeti katasztrófák egy részének bekövetkezte azonban előre jelezhető.

Széntüzelésből és erdőirtásból profitál az ifjú Rothschild

A neves, történelmi múltú bankárcsalád új reménysége, Nathaniel Rothschild fosszilis erőforrások elégetéséből kívánja gyarapítani a családi vagyont. A dédnaganyja révén magyar származású és Demján Sándor TriGránit vállalátában is érdekelt üzletember "jó úton" van ahhoz, hogy a világ legnagyobb szénipari moguljá váljon - vagy inkább rossz úton? Az óriási energiaigényű Kínát készül ellátni indonéz szénnel. S így annak az ázsiai nagyhatalom üvegházgáz-emissziójának növekedését segíti, mely nemrég lehagyta Amerikát, mint a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója.

Ritkaföldfémek megvonásával zsarol Kína

Az ipari nyersanyagok világkereskedelmében Kína olyan monopóliummal rendelkezik, amely tulajdonképpen minden számítógépbe és hi-tech ketyerébe szükséges: ezek az úgynevezett ritkaföldfémek. Bányászatuk 1,3 milliárd dolláros iparág. És a pekingi vezetés nem restelli időnként saját külpolitikájának vagy kereskedelmi érdekeinek érvényesítésére megvonni e fémeket egyes országoktól, hogy kikövetelje magának, amit másként nem tudna elérni.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Új otthonbiztosítás lett fogyasztóbarát

Új otthonbiztosítás lett fogyasztóbarát

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.

Pénzszerzés

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

A tavalyi gigantikus veszteség csaknem harmadát ledolgozták a nyugdíjpénztárak az első negyedév végére, azóta pedig még tovább javult a helyzet.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo