hirdetés

Egyre több környezetvédőt ölnek meg a világban

Halálos küldetés környezetvédőnek lenni. Legalábbis a világ némely pontjain. Csak az év első 8 hónapjában 127 aktivistát öltek meg. A környezetvédő persze nemcsak az ökológiai értékeket védi, hanem sokszor az őslakosok jogát is a lakhelyükhöz.
hirdetés

Akik illegális természetpusztításba fognak, gyakran az alvilág tagjai. Nem rettennek vissza az alattomos húzásoktól. Ölni is készek.

Víz, fák, termőföld. Ezek természeti erőforrások, s mint ilyenek, gazdasági értékek, potenciális bevételi források. És sokan szeretnék pénzzé váltani őket, függetlenül attól, hogy ez az ott élők jogaiba ütközik, vagy egyáltalán a jogrend engedi-e a kitermelést.

A Global Witness a The Guardian angol napilappal összefogva elkezdte nyilvánosságra hozni az összes tragikus esetet, amikor a természeti környezet érdekeiért kiálló aktivistákat öltek meg.

A 2017-es összesítés -mely csak 8 hónapra vonatkozik- 127 gyilkosságot ölel fel. A Demokratikus Kongói Köztársaságban éppúgy a saját bőrét viszi a lelkiismeretes aktivista a vásárra, mint az őslakosok földhöz való jogát védelmező brazil aktivista.

fotó: Flickr/United Nations Photo

A számok folyamatosan nőttek az elmúlt esztendőkben. Évről-évre egyre több embert puffantanak le orvvadászok, illegális fakivágók, alvilági alakok. 2014-ben 117, 2015-ben 185, 2016-ban 201 aktivista vált emberölés áldozatává.

Brazíliában a legnagyobb az áldozatok száma. 2015 kezdete óta 132 embert tettek el láb alól, mert ellent mert állni a környezetpusztítóknak. A Colombia a második legveszélyesebb ország az ökolelkiismerettel rendelkezőknek, ott 91 személy életét oltották ki. A Fülöp-szigeteken 79, Indiában 32, Kongóban 24 embert öltek meg. Az egy főre jutó gyilkosságot tekintetében Honduras van az élen.

Üzleti érdek

Úgy tűnik nemcsak a bűnbandák, hanem a cégek is szívesen nyúlnak fegyverekhez építkezéseik, infrastrukturális érdekeik érvényesítése céljából. A legtöbb erőszakos haláleset a bányaiparral kapcsolatos (2016-ban 33), de előkelő helyen szerepelnek még az okok között a mezőgazdaság (23 halott), a fakivágás (23), az orvadászat (18) és a vízerőművek (8) is. A leginkább kis falvakban ölnek meg embereket, melyek távol húzódnak a civilizációtól. Az áldozatok gyakran bennszülöttek. A gyilkosok nyilván arra játszanak, hogy ezeket a haláleseteket nem igazán fogja kivizsgálni a rendőrség.

Forrás: The Guardian

Inspiratív élettörténetek
Hollywood mindig szerette a zöld aktivistákat. Küzdelmeik az elnyomó hatalom vagy a gonosz vállalat ellen mindig remek drámai alapanyag, ráadásul látványos helyszíneken pergett le megrázó élettörténetük. Tulajdonképpen még a Kínai negyed (1974) nyomozója is a vízzel és az öntözéssel kapcsolatos simlire bukkan.
A Gorillák a ködben (1988) című filmben Sigourney Weaver alakítja Dian Fossey-t, aki a megcsappant gorillapopuláció védelmezőjeként kerül összeütközésbe a kongói milíciával. A kongói válságban külföldi kémként és agitátorként vádolják meg Fosseyt, ezért Ruandába megy. Csakhogy az orvvadászat és a korrupció olyan szövevényes és országhatárokat nem ismerő jelenség, hogy ott is utolérik ellenségei. 1985. december 27-én Fossey-t brutálisan meggyilkolják.
Az HBO által készített Lassú tűzön (1994) című filmben Raul Julia alakította Chico Mendest, aki felkelésre buzdítja faluja lakóit, hogy álljanak ellent az erdőket kivágó cégeknek, melyek a kormány támogatását élvezik. Alakításáért posztumusz kapott Golden Globe díjat Julia.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo