hirdetés

Tízből nyolc város levegője veszélyes

Ugrásszerűen nő a városok légszennyezettségi szintje, de a lakott területeken sokszor még a talajvíz is olyan szennyezett, hogy még az érintése is veszélyes.
hirdetés

Kép:sxc

Az ENSZ Világegészségügyi Szervezetének (WHO) jelentése szerint a fejlődő országokban 100 000-nél több lakossal bíró városokban növekszik igazán rémisztő sebességgel a légszennyezettség. E városok területének 98 %-a olyan levegőminőséget kínál, amit embernek nem szabadna belélegeznie. A tüdőnk számára leginkább ártalmas szennyező anyagok a 2,5 mikron átmérőjű, vagy annál kisebb részecskék, amik elsősorban a korommal, füsttel, és porral szállnak a levegőben, s könnyen lerakódnak a légutakban és a tüdőnkben, asztmát és légúti megbetegedéseket okozva. (A földi paradicsomként számon tartott ázsiai szigetvilágban is alig lehet élni a légszennyezéstől.)

Na, erre nagyon kéne az uniós pénz
Miközben a kormány éppen azon igyekszik, hogy forrásokat vonjon el a lakossági energiahatékonysági pályázatokra szánt összegből, a magyarok jelentős részének, több millió embernek mindennapi gondot jelent, mivel fűtse az otthonát télen. Sokan visszanyúlnak a nem hatékony vegyes tüzeléshez, ami miatt sokkolóan magas a légszennyezettség.
Mivel a szegényebb családok nagy része világszerte a kunyhóiban tüzet rak, a korom az egyik leghalálosabb veszély az egészségükre és élettartamukra nézve. (Ez Magyarországon is óriási probléma!)

Ahol több mint 35,5 mikrogramnyi (µg) PM 2,5 részecskék vannak a levegőben köbméterenként, ott már súlyos egészségügyi problémák okoz a levegő belélegzése. Legalábbis így szól az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) mércéje. A WHO ennél háromszor alacsonyabb szintnél állapította meg az egészségre ártalmas szintet. A legártalmasabb levegőjű városok ennek tizenegy és hússzorosával haladják meg a veszélyes szintet.

A kaotikus városfejlesztés lesz a vesztük

Az ENSZ-hez tartozó UN-Habitat elemzése szerint a fejlődő országokban gyorsul az urbanizáció, egyre nagyobb néprétegek vándorolnak a metropoliszokba megélhetést keresve, miután felhagynak a klímaváltozás miatt ellehetlenülő vidéki kistermelői léttel. A városok növekedése egyre kezelhetetlenebb, s a szegénynegyedek növekedése a természeti katasztrófák veszélyeinek is kiteszi a lakóit. A Haiti földrengés során is azért lett annyi áldozat 2010-ben, mert a szegénység miatt évek, sőt évtizedek óta tartó erdőirtás miatt nem maradt természetes növényi takaró a dombos vidékeken, s ennek hiányában nem volt semmi, ami megakadályozza a földrengésnél a terjedelmes földcsuszamlásokat, melyek egész városnegyedeket temettek maguk alá.

Csak 2000 óta 50 %-kal nőtt a városok és elővárosok lakossága, s ma már az emberiség 55 %-a, vagyis a 7,3 milliárd emberből mintegy 3,65 milliárd ember városokban él. A prognózisok szerint 2050-re 70 %-re nő a városlakók aránya a Földön. Egyes afrikai városokban például az önkormányzatok egy lakosra jutó költségvetése mindössze 6 dollár. Ilyen körülmények között a szakszerű közműhálózat-fejlesztés és várostervezés is csak hiú remény. Ha árvíz vagy földrengés pusztítja el az összetákolt kunyhók millióiból álló szegénynegyedeket, a halálesetek száma jóval nagyobb, mint egy gondosabb tervezett, építészeti szabályokat betartó városnegyednél.

Helyezés, város, ország, mikrogramm/m3, Forrás: WHO, Business Insider
 • 1. Zabol, Irán 217 µg/m3 (20-szorosa a WHO által megengedett szintnek)
 • 2. Gwalior, India 176 µg/m3
 • 3. Allahabad, India 170 µg/m3
 • 4. Rijád, Szaúd-Arábia - 156 µg/m3
 • 5. Al Jubail, Szaúd-Arábia 152 µg/m3
 • 6. Patna, India 149 µg/m3
 • 7. Raipur, India 144 µg/m3
 • 8. Bamenda, Cameroon - 132 µg/m3
 • 9. Baoding, Kína 128 µg/m3 (megosztott helyezés)
 • 9. Xingtai, Kína 128 µg/m3 (megosztott helyezés)
 • 11. Delhi, India 122 µg/m3 12. Ludhiana, India 122 µg/m3
 • 12. Sicsiacsuang (Shijiazhuang) Kína 121 µg/m3 (megosztott helyezés)
 • 12. Dammam, Szaúd-Arábia 121 µg/m3 (megosztott helyezés)
 • 13. Kanpur, India 115 µg/m3 (11-szerese a WHO által megengedett szintnek)
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo