Katasztrófa után: 5 hétig ellátási zavarok az autógyártásban

Egy bizonyos autószínezék hiánya miatt időlegesen csökkenteniük kell felvehető rendeléseiket a világ autógyártóinak: a Xirallic nevű anyagot használó cégek, így a Chrysler, a General Motors és a Ford néhány szín esetében egyelőre nem tudják pótolni a festék hiányát.

A Xirallicot a világon csak a német Merck cég onahamai üzemében gyártják, amely a fukusimai atomerőmű közelében fekszik, így már korábban kiürítették. A Merck szóvivője szerint egyelőre nem tudják, hogy az üzem mikor kezdheti meg újra a termelést, a gyártást máshová telepíteni pedig túlságosan körülményes lenne.

Néhány felhasználó más színezőanyagra tér át, mások korlátozzák a felvehető rendeléseket a Xirallic bizonyos színeivel festett autóknál. Ugyanakkor a Kyodo hírügynökség szerint a japán autógyártók várhatóan rotációs termelési rendben állapodnak meg, hogy elkerüljék a csökkent áramellátás következtében esetlegesen bekövetkező áramszüneteket, amelyek néhány gyártási folyamat esetében tényleges időtartamuknál jóval hosszabb időre állítanák le a termelést. A nyolc nagy japán autógyártó a természeti katasztrófa következtében összesítve mintegy 365 ezer járművel kevesebb legyártására számít.

Japánban csak az elmúlt héten indult be újra a járműipari termelés; a katasztrófa után mind a hat nagy japán autóipari cég - a Toyota, a Nissan és a Honda mellett a Suzuki, a Mazda és a Mitsubishi is - a hazai gyártás leállítására kényszerült. Több telephelyen károk keletkeztek, és leállt számos alapanyag- és alkatrész-beszállító is.

Az európai Toyota nem áll le

A teljes egészében japán, vagyis az utolsó csavarig a szigetországban gyártott alkatrészekből álló autókból a katasztrófa miatt legkevesebb 5 hétig ellátási zavarok lehetnek. A gyártás mellett az autókereskedelem kilátásai is bizonytalanok. A probléma nagyságát jelzi, hogy tavaly 4,2 millió személygépkocsit adtak el az országban, Japán így a harmadik legnagyobb újautópiac volt a világon.

A világ tavalyi vezető autógyártója, a Toyota szerint Európában nem lesz számottevő a kimaradás, hiszen a kontinensen készülő Toyotákat 90 százalékban helyben gyártott alkatrészekből állítják össze, a fennmaradó 10 százalék utánpótlása pedig március 21-től biztosított.

Nem látszik a helyreállítás vége
A sugárzás magas szintje miatt leállították szombaton a munkát a fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában - közölte a Kyodo japán hírügynökség. A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár következtében súlyosan megrongálódott atomerőműben megpróbálták folytatni a sugárszennyezett víz kiszivattyúzását az egyes, a kettes, a hármas és a négyes reaktorblokkból. A négy blokk turbinatermében 40 centiméter és egy méter 80 centiméter közötti magasságban áll a rendkívül radioaktív vízréteg. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a fukusimai egyes számú atomerőműben "nem romlik a helyzet", de jelenleg lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az üzemzavar következményeinek felszámolása. 

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo