Autóipar cikkek

hirdetés

20 százalékos béremelés lesz az esztergomi Suzukinál

20 százalékos béremelés lesz az esztergomi Suzukinál

A vállalat két részletben teljesítmény függvényében 1,5 havi bónuszt is előirányzott jövőre.
Meglepetés, újra száguld a Videoton

Meglepetés, újra száguld a Videoton

Videoton Holding: az idei árbevétel meghaladja a 260 milliárdot.
Valamire készülnek az Audinál

Valamire készülnek az Audinál

Leányvállalatot alapít várhatóan 2023 első negyedévében az Audi Hungaria Zrt.
Előz az orosz autóipar, újra lesz Moszkvics

Előz az orosz autóipar, újra lesz Moszkvics

Crossoverrel indult újra az autógyártás a Moszkvics-gyárban.
Gazdaságpolitikai fordulatra volna szükség, húzóágazatunk az autóipar senyved

Gazdaságpolitikai fordulatra volna szükség, húzóágazatunk az autóipar senyved

Most érzi meg igazán az energiaválságot a hazai autóipar.
hirdetés
Mesterséges intelligenciát fejlesztő céggel társulna a nagy autógyártó

Mesterséges intelligenciát fejlesztő céggel társulna a nagy autógyártó

A Volkswagen szoftverrészlege és az automatizált vezetés terén tervez együttműködésre lépni a Horizon Robotics kínai vállalattal.
Meglepetést okozott a Tesla

Meglepetést okozott a Tesla

A Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó adózott eredmény 2,3 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd dollárról. Az egy részvényre jutó eredmény 1,02 dollárról 1,95 dollárra emelkedett – áll a cég közleményében.
Szijjártó Péter már látja, mi vár ránk

Szijjártó Péter már látja, mi vár ránk

Ahogy az európai gazdaság egésze, úgy az európai autóipar is komoly kihívások előtt áll a következő időszakban.
Csak azoknak, akik bírják a szépet, bemutatkozott az új győri Audi

Csak azoknak, akik bírják a szépet, bemutatkozott az új győri Audi

Bemutatták a CUPRA márka új SUV modelljét, a CUPRA Terramart, amely 2024-től Győrben, az Audi Hungariánál készül.
Autószélvédő kijelzőként, ez nem sci-fi, Salgótarjánban gyártják

Autószélvédő kijelzőként, ez nem sci-fi, Salgótarjánban gyártják

Okosszélvédőt fejlesztett a salgótarjáni Salgglas Zrt. vezette konzorcium, a közel másfél milliárd forint összköltségű projektet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta - közölte a cég.
hirdetés

Száguld a román gazdaság a szó átvitt és valódi értelmében

Romániában az idei első öt hónapban csaknem 33 százalékkal több, 47 645 új autót helyeztek forgalomba a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a román gépkocsigyártók egyesülete.

Aggódnak az autóipari cégek

Kevésbé rózsás az autóipari helyzete, mint arra a gyártók főbb gazdálkodási mutatói alapján következtetni lehetne.

Az ukrajnai háború megtörte a cseh autóipart

Éves összehasonlításban 20,3 százalékkal kevesebb, 361 349 személygépkocsit gyártottak az első négy hónapban Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség Prágában.

Újabb 17 milliárdos kínai beruházás jön Miskolcra

A Chervon Auto kínai járműipari vállalat újabb 17 milliárd forintos beruházást hoz Miskolcra, ahol csúcstechnológiás berendezésekkel fém öntvényeket fog előállítani elektromos járművek számára - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Vigyázz, ha új autót akarsz

Márciusban is folytatódott a forgalomba helyezett új autók számának csökkenése az EU-ban, elsősorban a beszállítói láncok fennakadásai miatt - közölte az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a brüsszeli ACEA.

Se a háború, se a pandémia, se a chiphiány nem viselte meg, ilyen autós cég is van

Saját terveit jelentősen meghaladó nyereséggel és 7,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta a 2021-es évet az AutoWallis Csoport az elhúzódó koronavírus-járvány és a chiphiányból eredő gyártói nehézségek ellenére. A magyar tőzsde autós vállalatának árbevétele újabb rekordot döntött: több mint a duplájára, közel 200 milliárd forintra ugrott, miközben a fedezettermelése, működési hatékonysága jelentősen nőtt. Az AutoWallis bővülését a korábban végrehajtott akvizíciók mellett a hazai és régiós piaci átlagot meghaladó organikus növekedés hajtotta.

Kockázatos stratégia miatt Magyarország is nehéz helyzetbe kerülhet

Kockázatot jelent a kelet-közép-európai országok gazdaságaira, hogy az elektromos autók, illetve akkumulátoraik gyártásába elsősorban Nyugat-Európában ruháznak be, így a bruttó hazai érték nagy hányadát termelő - belsőégésű motorokat gyártó - autóiparuk lejjebb kerülhet a hozzáadottérték-termelő láncban - mondta Petr Pavlínek, a Nebraska Omaha Egyetem professzora.

Szuper hír érkezett a magyar gazdaságnak, ezt várták a szakemberek

A félvezetőipar globális forgalma 2021-ben 555,9 milliárd dollár volt, ami minden idők legmagasabb éves forgalma, és 26,2 százalékos növekedést jelent a 2020-as 440,4 milliárd dolláros forgalomhoz képest - közölte a Félvezetőipari Szövetség (SIA) közleményében. A magyar ipart a chip hiány vetette vissza. Ha ez véget ér, szárnyalás következik.

Ilyen zuhanás még nem volt, mélyponton a brit autóipar

Hatvanöt éve nem mért mélypontra süllyedt tavaly a brit autóipar termelése, elsősorban a koronavírus-járványhoz közvetlenül kötődő fogyasztási és beszállítói okok miatt.

Nehéz helyzetbe kerültek az autóipari cégek - komoly drágulás jöhet idén

Az energiaárak miatt akár 20 százalékos drágulás sem kizárt.

Elképesztő forgalmat ért el a félvezetők piaca

Egy most közölt felmérés szerint negyedével nőtt tavaly a félvezetőipari ágazat forgalma globálisan.

Fájdalmas éven van túl a magyar autóipar

A világszerte tapasztalható ellátási nehézségek a magyar járműgyártásra is kihatottak. A chiphiány miatt a hazai gyárak több alkalommal is kényszerszünetet tartottak, így a szektor teljesítménye messze elmaradt a várttól.

Bajban az autógyárak? Egyre nagyobb a hiány

A nagy európai autógyárak, a Volkswagen, a Daimler és a Stellantis igyekeznek Európába összevonni akkumulátor-gyártó kapacitásukat, szakértők szerint azonban az ehhez szükséges nyersanyagok biztosítása kemény diónak bizonyulhat számukra.

Újabb autógyártó került nehéz helyzetbe a chiphiány miatt

Csökkentette éves termelési célját a Toyota Motor japán autógyártó, mivel a globális chiphiány mellett a koronavírus-járvány újabb fellobbanása lassította a termelést a vietnami és malajziai alkatrész-gyártó üzemekben.

Bajban a német autóipar?

Jelentősen romlott az üzleti hangulat az autóipar németországi szereplőinek körében az alapanyagok, főleg a mikorcsipek hiánya miatt - mutatta ki egy felmérés.

Nagyon nem mindegy Magyarországnak, mi történik a német autóiparban

A magyar ipar és külkereskedelem számára kiemelten fontos a német autóipari cégek helyzete. Bár a német állam jelentős támogatásokat nyújtott az ottani vállalatoknak, az autóipari cégek egy része nem felelt meg a kritériumoknak, ennek eredményeként 32 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma – derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből.

Négy forgatókönyv 2030-ra: mire számíthatnak az autóipari beszállítók?

Az önvezető funkciótól kezdve az elektromobilitásig az autógyártás forradalmi változások előtt áll. Hogyan alakítják át a gazdasági, politikai és technológiai tényezők az iparágat a következő évtizedben? Milyen hatással lesz mindez a beszállítók tevékenységére?

Kiderült, mennyire viselte meg a járvány a hazai autógyárakat

A Magyarországon működő autógyárak közül három nagy társaság – az Audi, a Mercedes és az Opel – közzétette 2020-as eredményeit, amelyből kiderült milyen mértékben érintette a vállalatokat a járvány miatti visszaesés. Ahogy az is, megint elviszik-e az autógyárak a megtermelt nyereséget.

Milyen jövő vár az autóipari cégekre?

Konszolidációra, vállalatok felvásárlására és fúziókra számít az autóiparban az elkövetkező években a Bain üzleti tanácsadó cég.

Szélsőséges időjárás miatt romlik a helyzet a chipgyártásban

A szélsőséges időjárás okozta áramkimaradások miatt több chipgyár is leállt az államban, és van, ami azóta se indult újra. Egy piackutató szerint a félvezető-piaci válság az autógyártás után további iparágakat is megreccsenthet. Az Apple fő gyártópartnere szerint viszont azért ennyire még nem kell kongatni a vészharangot.

„Trabantba szállni élvezet!” – mi történik a német utakon?

Németországban még mindig több Trabant rója az utakat mint Tesla elektromos autó a duisburg-esseni egyetem CAR autóipari kutatóintézetének a kimutatása alapján.

Autóipar: csöbörből-vödörbe

Már éppen fellélegeztek volna az járműiparban érintett vállalatok, köszönhetően az élénkülő keresletet, amikor újabb nehézséggel szembesültek. Az év elején ugyanis a fellépő chiphiány miatt számos gyár kényszerült a termelés leállítására.

Új autóipari nagyberuházást jelentett be Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter facebookos élő videóban tájékoztatott az új beruházásról.

Ekkora zöldmezős beruházás sem volt még az országban

A dél-koreai SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát.

Két nagy amerikai autóipari cég is beruház Magyarországon

12 milliárd forintért.

Az Apple újabb dobása - mire készülnek?

Az év végén látott napvilágot a hír, miszerint az Apple komolyan gondolja, hogy autógyártásba kezd. Most újabb információk jelentek meg.

Ezért nehéz a hagyományos autóipar élete?

A hagyományos autóipar viszonylag kedvezőtlen tőkepiaci megítélése nagyban megterheli versenyképességük növelését az új piaci területeken a Volkswagen konszern vezérigazgatója, Herbert Diess szerint.

Ha lehetne, elfelejtené 2020-at a magyar autóipar

Ha csak 2020 első és utolsó két hónapjának adatait és híreit látnánk, azt gondolhatnánk, hogy ismét bámulatos évet zárt a magyar autóipar. Sajnos azonban a közbeeső nyolc hónap ennek ellentmond. A tavaszi időszak a járműgyártásunk egyik legsötétebb időszaka volt.

Nem lehet lenyomni a magyarok kedvenc autóját

Megőrizte piacvezető helyét a Suzuki.

Meglepő kijelentést tett az Audi vezére

Markus Duesmann nem tartja helyesnek az autóipar állami támogatását a koronavírus-válság miatt.

A hadiiparban is érdekelt szingapúri cég bővít Miskolcon

Újabb beruházást hajt végre Miskolcon a Patec.

Sosem jelent meg még ennyi új Tesla az utakon

Rekordszámú, az elemzők által vártnál több elektromos autót szállított ki a Tesla a harmadik negyedévben, de részvényárfolyama így is jelentősen csökkent az amerikai elnök megbetegedésének híre által kiváltott tőzsdei eladási hullámban.

2021 a visszakapaszkodás éve lehet Matolcsy Györgyék szerint

Csütörtökön ismertették az MNB szakemberei a legfrissebb inflációs jelentésüket. Ebből kiderült, hogy az előzetes várakozásaik miért nem érvényesültek, és a legutóbbi prognózisukhoz képest miért módosították azokat jelentősen lefelé.

Bajba kerülhet az autóipar, ha tovább szigorít az EU?

A német autóipari vállalatok szakmai képviselete szerint meghaladná az autóipar teherbírását az emissziós határértékek további csökkentése.

Még nem kell temetni az autóipart

Stabilra javította az eddigi negatívról a globális autóiparra érvényben tartott kilátását a Moody's Investors Service.

Jókora a visszaesés az új autók eladásában

Az új személyautók eladása 30 százalékkal esett vissza Magyarországon augusztusban az előző év azonos időszakához képest, az idei nyolcadik hónapban 10 924 gépkocsit helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) kedden az MTI-vel, a DataHouse Kft. adatai alapján.

Egy fokkal jobb a hangulat a német autóiparban

Augusztusban mínusz 34,8 pontra javult a júliusi mínusz 68,3 pontról az autóiparban, az autógyárak és beszállítóik körében az üzleti hangulatindex az ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb konjunktúra-felmérése alapján.

Vizsgálódnak a Porsche háza táján - mivel volt gond?

Vizsgálatot indított a német szövetségi közúti közlekedési hatóság a Porsche autógyártó társaság ellen benzinüzemű motorok manipulációjának gyanúja miatt - írták német lapok.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo