Megállapodás cikkek

hirdetés

Új megállapodást kötött a kormány - 1 milliárd forintos beruházást hoz a Siemens

Új megállapodást kötött a kormány - 1 milliárd forintos beruházást hoz a Siemens 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal, és egymilliárd forintos beruházást jelentett be a Siemens Energy Budapesten.
Két évtizede nem láttak hasonlót – megszületett a megállapodás

Két évtizede nem láttak hasonlót – megszületett a megállapodás 

Több mint két évtizede először vámtarifák csökkentésében állapodott meg az Európai Unió és az Egyesült Államok.
Mérföldkő a megállapodás: új fejezet kezdődik az EU történetében

Mérföldkő a megállapodás: új fejezet kezdődik az EU történetében 

Ötnapos intenzív tárgyalásokat követően és − az EU-ra nem jellemző módon − határidő előtt megállapodást sikerült elérni a koronavírust követő helyreállítási csomagról.
Kiegyezett Johnson és Juncker, de még nincs vége a kínlódásnak

Kiegyezett Johnson és Juncker, de még nincs vége a kínlódásnak 

Brüsszelnek és Londonnak több mint három éve volt arra, hogy megegyezzen a brit kiválás feltételeiről, de csak mostanra sikerült egy új, átdolgozott megállapodást kötnie. A kérdés ezúttal is az, hogy elfogadja-e azt a brit parlament.
Megakadályozható-e, hogy a munkatárs magával vigye a cég titkait?

Megakadályozható-e, hogy a munkatárs magával vigye a cég titkait? 

A munkáltatók és a munkavállalók gazdasági érdekei összeütközésének kényes területe a versenytárshoz történő “átigazolás”. Jogos hát a kérdés: korlátozható-e a munkatársak versenytárshoz vándorlása?
hirdetés
Milyen nyelvű legyen a külföldiekkel kötendő szerződés?

Milyen nyelvű legyen a külföldiekkel kötendő szerződés? 

Az üzleti folyamatok manapság olyannyira nemzetközivé váltak, hogy teljesen természetes az egyes szereplők számára, ha egy adott ügyletben más állampolgárságú, illetve anyanyelvű személyek, vagy külföldi vállalatok állnak a túloldalon. Érdemes áttekinteni, hogy az írásbeli megállapodások szövegezésekor mire kell odafigyelni, ha a szerződő fél nem beszél magyarul.
Fontos áfa-szabályokat is érinthet a megállapodás nélküli Brexit

Fontos áfa-szabályokat is érinthet a megállapodás nélküli Brexit 

Az eredeti határidő eredménytelen leteltét követően továbbra is a megállapodás nélküli brit kilépés a legvalószínűbb forgatókönyv, ettől eltérő egyezség hiányában.
Adóváltozások jöhetnek a megállapodás nélküli Brexittel

Adóváltozások jöhetnek a megállapodás nélküli Brexittel 

A Brexittel kapcsolatban az eredeti, március 29-i határidő közeledtével egyre nagyobb a bizonytalanság, ebben a helyzetben pedig fokozottan igaz, hogy a leginkább körültekintően a megállapodás nélküli kilépésre való felkészüléssel járhatunk el.
Brexit-szavazás: hány pofon kell még?

Brexit-szavazás: hány pofon kell még? 

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
Brüsszel nem enged, de még reménykedik

Brüsszel nem enged, de még reménykedik 

Az Európai Parlament felkészül a megállapodás nélküli Brexitre, miközben nem kevesen reménykednek, hogy a britek végül legalább a vámunióban benne maradnak.
hirdetés

A kkv-k a szabadkereskedelmi megállapodás nyertesei 

Az uniós termékekre kivetett összes vámot felszámolja a Japánnal kötött szabadkereskedelmi megállapodás, amelyre az Európai Parlament most áldását adta. A legnagyobb nyertesek a bort, szeszt, tejterméket, textilt, bőrt exportálók, a közbeszerzéseken indulók és a kis- és középvállalkozások lesznek.

Több mint 100 ezer munkavállalónak lesz könnyebb 

Rövidesen hatályba lép az amerikai-magyar adóügyi megállapodás A bürokratikus terhek csökkentése mellett az adóegyezmény biztosítja azt is, hogy az adóhivatal a lehető leghatékonyabban lépjen fel az esetleges nemzetközi adóelkerüléssel szemben.

Tényleg megúszhatjuk jogi vita nélkül az építkezést? 

A kis- és közepes építőipari beruházások közül szinte nincs is olyan, ahol ne kellene a megrendelőnek késedelemmel számolnia. A legtöbb vita a minőséggel és az elszámolással kapcsolatban merül fel.

Svájc lehetne a példa a Brexit-megállapodáshoz 

A döntéshozók leginkább egy már ismert szabályrendszeren alapuló megállapodást támogatnának, amelyek közül a legtöbben a Svájc-EU szabadkereskedelmi egyezményt tartják követendő példának a Brexit-tárgyalásoknál.

Adtak egy pofont a környezetvédelemnek 

A német szövetségi kormány ma döntött arról, mi lehet tenni a városok levegőjét szennyező dízel-autókkal, de a felemás rendszabályok nem oldják meg a problémát – így az első kommentárok.

Azonnal eltűnhet a veszélyes termék az online boltokból 

Négy nagy online piactér, az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France kötelezettséget vállal az online piacterükön értékesített veszélyes termékek gyorsabb eltávolítása érdekében.

Nem könnyű bejutni a kínai piacra, de nagyon megéri 

A csődtől nem menti meg a céget a Kínába történő exportálás és akármire nem vevő a piac. De akinek összejön és hosszútávú kapcsolatokat épít ki, annak a piac méreténél fogva nagyon jövedelmező tud lenni a kereskedelem. Nem árt tájékozódni a keresletről és a kínálatról előzetesen.

Mit tehet, ha volt dolgozója a konkurenciánál helyezkedik el? 

A versenytilalmi megállapodás a munkáltató gazdasági érdekeinek a védelmét szolgálja arra az esetre, ha egy dolgozója a munkaviszonyának megszüntetése után a volt munkáltatóijára hátrányos körülmények között helyezkedik el. Ez azonban csak korlátozott védelmet biztosít - hívja fel a figyelmet a Stallum Adótanácsadó.

Sokszorására nőhet az országba érkező kínai konténerforgalom 

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint már rövidtávon a jelenlegi sokszorosára nőhet a vasúton, két irányból az országba érkező kínai konténerforgalom, amelynek egyre nagyobb része léphet Magyarországon keresztül az Európai Unió területére.

Átmeneti időszakra vonatkozó megállapodást vár a kormánytól a legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség 

Átmeneti időszakra vonatkozó megállapodást vár a kormánytól a legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség a Brexittel kapcsolatban.

Orbán: "nagy megkönnyebbülés" a gázmegállapodás 

Egyetértés született Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben.

Együttműködik a HITA és a HOA 

Együttműködési megállapodást írt alá 2013. március 29-én a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA). Az együttműködés fő célja a hazai vállalkozások érdekeinek összehangolása és piacképességük erősítése.

Már fúrják a riói csúcs célkitűzéseit 

Mintegy ötvenezer résztvevőt várnak a Rio+20 csúcsra június 20-22 között. Milyen előrelépésre számíthatnak a klímavédelemben érdekelt felek? A hírek szerint erős ellenlobbi dolgozik a zöld célok elérésének megnehezítésén.

Vegyes prognózisok Magyarországról 

Az idei harmadik negyedév előtt már nem valószínű a megállapodás a magyar kormány, az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy új finanszírozási csomagról, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre. 

Paktum a növekedésért 

Nem elsősorban a közvetlen válságkezelés, hanem a növekedés ösztönzése állt az unió kormányfőinek péntek délben véget ért kétnapos brüsszeli tanácskozásának középpontjában. Az Európai Tanács találkozója után kiadott közös nyilatkozat megerősítette: a pénzügyi konszolidáció, a növekedés és foglalkoztatás javítása párhuzamos feladat az Európai Unió számára. A találkozó második napjának nyitóeseménye a fiskális paktum aláírása volt. A szerződéshez Nagy-Britannia és Csehország nem csatlakozott.

Martonyi: Magyarország meg akar állapodni  

Martonyi János megerősítette, hogy a magyar kormány megállapodást akar kötni az Európai Unióval és az IMF-fel, bár kemény gazdaságpolitikai feltételekre számít; a külügyminiszter erről az m1 A Lényeg című műsorában beszélt vasárnap este.

Együttműködnek a zöldek és az adóhatóság 

Együttműködési megállapodást kötött a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A példaértékű - egy szakmai szervezet és a hatóság között létrejött -  megállapodás célja, hogy a két szervezet kifejezze együttműködési szándékát a környezetvédelmi szabályozás magas szintű végrehajtása érdekében, elősegítve a környezet összehangolt védelmét, valamint a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülését. 

Nem várnak sokat a klímacsúcstól 

A december 9-ig tartó, közel 200 országot összeterelő ENSZ csúcstalálkozótól senki sem vár globális, törvényileg kötelező érvényű megállapodást, megfigyelők szerint az legfeljebb csak 2014-2015-re jöhet össze, a borúlátóbbak 2018-2020-ra jósolnak megállapodást. Az éghajlatváltozás káros hatásainak leginkább kitett afrikai és ázsiai szegény országok megsegítésére létrehozott klímaalap finanszírozásának kérdésében azonban valószínűleg dűlőre jutnak a felek.

Rekord nagyságú lett az ózonlyuk! 

Az Északi-sark fölötti ózonlyuk történetében soha nem látott nagyságúra terebélyesedett idén. Holott mindig kisebb volt, mint a déli-sarki ózonlyuk. Ennek okát a széljárásnak és hidegnek tudják be, melyek "ideális" körülményeket biztosítottak az ózonpusztító vegyületek terjedésének.

Ezek voltak 2010 nagy zöld eseményei! 

Mi tettünk bolygónk természeti egyensúlya és civilizációnk fenntarthatósága érdekében és ellenében 2010-ben? Csokorba gyűjtöttük a tavalyi év ökológiai szempontból legfontosabb  eseményeit. Nem kizárólag a természeti katasztrófákra koncentrálunk, a pozitív kezdeményezéseket és innovációkat is sorra vesszük.

Részleges sikerrel zárult a Cancúni Klímacsúcs 

Az elmúlt két hetet inkább a kiszivárogtatás uralta, mintsem a kibocsátás: a WikiLeaks diplomáciai botrányai háttérbe szorították a cancúni klímacsúcs fejleményeit. De az ENSZ csúcstalálkozóján résztvevő országoknak sikerült dűlőre jutniuk több fontos kérdésben, s még a két legnagyobb kibocsátó, Kína és az USA álláspontja is közeledett egymáshoz. Bolívia tiltakozását pedig egyhangúlag kikerülte az összes tárgyaló fél. Általános megítélés szerint fontos "építőkövét" sikerült létrehozni egy jövőbeli globális egyezménynek.

Győzelem: 200 ország írta alá a biodiverzitás-egyezményt 

65 millió éve, vagyis a dinoszauruszok kihalása óta nem volt ilyen gyors a fajpusztulás az evolúció során. Veszélyes tempóban csökken bolygónk élővilága, az állat- és növényfajok, valamint lakhelyeik. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) hétvégén Japánban lezárult, két hétig tartó csúcstalálkozóján látványos eredmények születtek: 200 ország környezetvédelmi minisztere írta alá a biodiverzitásról szóló egyezményt, mely többek közt a "genetikai erőforrások" egyenlőbb elosztását szabályozza. A megállapodás konkrét célokat fogalmaz meg 2020-ig a bioszféra védelme és a fejlődő országok támogatása terén. Az USA csak megfigyelőként vett részt a tárgyalásokon.

Felvásárolják a Kaisert 

A Penta tőkebefektető társaság, a közép-európai Carnibona hústermelő holdingon keresztül folytatja akvizícióit a magyar piacon. A Debreceni Csoport Húsipari vállalat, mely a holding tagja, megvásárolja a Kaiser Food Élelmiszeripari vállalat legalább 97,3%-os üzletrészét. A tranzakció sikeres befejezése a Gazdasági versenyhivatal jóváhagyásától függ. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra.

Két németországnyi erdő úszta meg a papírzsebkendővé válást 

Példaértékű győzelmet arattak múlt héten a környezetvédők és a környezettudatos vásárlók a kanadai őserdők védelméért folytatott, több mint hétéves küzdelemben. A történelem eddigi legnagyobb erdővédelmi egyezsége született meg: a 72 millió hektárnyi, vagyis két Németországnyi területű, s a biodiverzitás megőrzése és a klímaegyensúly szempontjából kulcsfontosságú erdő hosszú távú megóvását szavatolja egy új egyezmény.

Hogyan mentsük meg a Dunát? 

Készül az Európai Duna-térségi Stratégia, melyet várhatóan a 2011-es magyar elnökség alatt fog elfogadni az EU. A stratégiát idén év végéig készíti el az Európai Bizottság. A 13 résztvevő országnak a hazai zöld tárca Bécsben terjesztette elő ajánlásait.

60 millió eurónyi új befektetést kap hazánk 

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a japán SBI Holdings Inc. képviselői 100 millió eurós japán-magyar kockázati tőkealap létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot. Az együttműködéssel 60 millió euró friss pénz érkezik az országba, a cégekbe 1 és 20 millió euró közötti összegeket kívánnak befektetni. A pénzhez a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalatok juthatnak hozzá.

G7-ek: megállapodás a semmiről 

A G7-csoport pénzügyi vezetői összehangolt választ ígértek a nemzetközi hitelválságra. Az általános elveken kívül azonban semmilyen konkrét közös lépésről nem határoztak.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo