hirdetés

Brüsszel nem enged, de még reménykedik

Az Európai Parlament felkészül a megállapodás nélküli Brexitre, miközben nem kevesen reménykednek, hogy a britek végül legalább a vámunióban benne maradnak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Miután az Európai Bizottság kapásból elutasította a brit javaslatot, hogy tárgyaljanak újra a kilépést rendező szerződésről, az Európai Parlament szerdai vitájában Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, ismét leszögezte: „A mindkét fél által elfogadott kilépési megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges megállapodás”.

Kép:Fotolia

A felszólaló képviselők nagy része szerint az EU-nak folytatnia kell a felkészülést a megállapodás nélkül lezajló Brexitre, az írországi határ visszaállításának tilalma pedig a béke és a stabilitás megőrzése, és az egységes piac integritásának fenntartása miatt elengedhetetlen. A képviselők kiemelték, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldásához széles többségre van szükség a brit parlamentben. Amennyiben az Egyesült Királyság kéri, az Unió nyitott egy szorosabb, mélyebb kapcsolat lehetőségének megvitatására a szigetországgal.

A felszólalók álláspontját visszhangozta az Unió Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier: „Nem dogmát képviselünk, hanem az Egyesült Királyság döntése miatt keletkezett probléma reális megoldásáról beszélünk”.

May még rugózik a “B” terven, de a megoldás nem látszik
A brit kormányfő tovább próbálkozik, hogy elfogadtassa a parlamenttel az EU-ból való kilépésről Brüsszellel kötött megállapodást, de erre továbbra sem látszik remény és március végével fenyeget a mindenkire káros „kemény” Brexit.
A legutóbbi fejlemények tükrében nyílt kérdés, hogyan alakul a továbbiakban a helyzet: belemegy-e végül az EU, hogy a kilépés március 31-i határidejét kitolva tovább tárgyaljanak – vagy a britek fogadják el a lehetséges kompromisszumot: bár kilépnek, de benne maradnak a vámunióban. Ez jelentene megoldást a kulcskérdésre: nem kellene határellenőrzést bevezetni az uniós tag Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között.

(Forrás: EU, ZDF)

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo