May még rugózik a “B” terven, de a megoldás nem látszik

2019. január 22. kedd - 14:17 / piacesprofit.hu
  •    

A brit kormányfő tovább próbálkozik, hogy elfogadtassa a parlamenttel az EU-ból való kilépésről Brüsszellel kötött megállapodást, de erre továbbra sem látszik remény és március végével fenyeget a mindenkire káros „kemény” Brexit.

Theresa May hétfőn az alsóház elé terjesztette új javaslatát, amely lényegében megfelel a múlt héten igen nagy többséggel elutasított réginek. May azt ígérte, hogy hallgat az északír Unionista Párt véleményére és újratárgyalja a kérdést, mi legyen azt követően, hogy a kilépés után Írország az EU tagja marad, míg a sziget Nagy-Britanniához tartozó része nem.

MTI/EPA/WILL OLIVER

MTI/EPA/WILL OLIVER

A kialakult kompromisszum alapján Észak-Írországra a kilépés után is vonatkoznának az uniós piac bizonyos előnyei, amennyiben 2020 végéig, az átmeneti időszak lejártáig, nem találnak megoldást a kérdésre. Így ugyan átmenetileg egész Nagy-Britannia az egységes vámrendszer tagja maradna, de az Észak-Írországba importált áruknál ellenőrizni kellene, megfelelnek-e az EU-s követelményeknek.

Az Unionista Párt (egyébként May konzervatívjainak koalíciós partnere) mindezt elutasítja, mert attól tartanak, hogy a

Már biztos: nem ez lett a világ legegyszerűbb szerződése
Liam Fox, a brit kormány külkereskedelmi minisztere azt ígérte: mire hazája március 29-én kilép az EU-ból, addigra az ország uniós alapú kereskedelmi szerződéseit 40 kétoldalú szerződéssel váltják fel. Azokból viszont eddig csak egy készült el.

korlátozásoktól kiújulnak az ír katolikus és az észak-ír protestáns lakosság közötti ellentétek, amelyek korábban sok éves véres harcokhoz, merényletekhez vezettek.

Párhuzamosan munkáspárti és konzervatív képviselők csoportja más megoldáson dolgozik, amely Nagy-Britanniát Norvégiához és Svájchoz hasonlóan kapcsolná az EU-hoz. Miután azonban Brüsszel korábban ismételten leszögezte, hogy nem járul hozzá a szerződés újratárgyalásához, erre a megoldásra sem látszik igazán remény. Sem a lengyel javaslat elfogadására, hogy 5 évre korlátozzák az észak-ír kérdésre kialkudott átmeneti megoldást.

Valószínűbb lehetőséget mutat Jeremy Corbinnak, a Munkáspárt vezetőjének kijelentése, amely szerint pártja a kialakult zsákutcában minden megoldási módot számításba vesz – beleértve az újabb népszavazást a kilépésről.