Percenként 24 hektár erdőt vágnak ki!

Az ENSZ égisze alatt 2007-ben kiötlött REDD-programban az erdőirtást megfékező projektek is szerezhettek volna ÜHG-kibocsátási kvótákat, de miután elfogadták a program alapelveit Durbanben, máig nem sikerült megegyezésre jutni a szisztéma részleteiről. Ennek híján nincsenek kellő anyagi ösztönzők a pusztítás megfékezésére. Közben tovább fogyatkoznak a bolygónk tüdejének számító őshonos erdők.

Mint köztudott, az üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékáért az erdőirtás felel, mivel a fákban megkötött széndioxid a kivágáskor visszakerül a légkörbe. Percenként 24 hektárnyi erdőt vágnak ki világszerte, s a probléma akkut volta ellenére sem állt össze a REDD finanszírozása az elmúlt 5 évben. Norvégia, az USA és Ausztrália 4 milliárd dollárt ajánlott fel, hogy megfékezzék az erdőpusztítást Indonéziában, Brazíliában és más őserdőkkel dúsan borított országokban. (Brazília a 2009-es koppenhágai klímacsúcson elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nyolcvan százalékkal csökkenti az Amazonasi esőerdő irtását, de egy évvel később még növekedett is a kiirtott erdőterület.)

A magánszektor szerepvállalása eddig elmaradt e téren (bár az Egyesült Államok prominens milliárdosai hatalmas föld-felvásárlásba fogtak, hogy megmentsék az ipari fejlődéstől érintetlen parkokat és erdőket) és a kormányok sem igyekeznek pontosítani a részleteket, hogy elindulhasson a program. Az sem segít az ügynek, hogy a piaci mechanizmusokat is magába foglaló rendszert számos nem-kormányzati szervezet kritizálja. Visszásnak tartják, hogy az őslakosok és az őshonos ökoszisztémák védelméből profitáljanak a nyugati befektetők, és ezzel ellentételezhessék másutt elkövetett szennyezésüket.

Ön mit gondol erről? Mi a helyes és fair megoldás?

Mesél az erdő…
  • Afrikában négyszer gyorsabban megy végbe az erdők fogyatkozása, mint a világon másutt. A szubszaharai régió az 1995 és 2005 közötti években erdőségei 9 százalékát vesztette el, évente mintegy 40 ezer négyzetkilométernyi fás területet.
  • Kanadában a melegebb időjárás miatt a fenyőfajtákat károsító szú olyan területekre is eljutott, ahol korábban nem élt: átkelt a Sziklás-hegységen elért Alberta állam farmjaihoz, ahol megdézsmálta a fából készült istállókat is.
  • Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az elmúlt évtizedben lassult az erdőirtás, de bizonyos országok továbbra is kivételek ez alól (csak 2002-ben az 25 ezer négyzetkilométert tüntettek el az amazonasi őserdőből, mely Belgium területének felel meg). A 90-es években 16 millió hektárt vágtak ki, míg a cikkünk címében jelzett tempó évi 12,6 millió hektárt jelent. A fatelepítés évente meghaladja az 5,2 millió hektárt, tehát a nettó veszteség 7 millió hektár körülire tehető.
  • Az erdőirtás miatt lett Indonézia a világ harmadik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó országa.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo