Ilyen is csak Magyarországon történt eddig!

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet - mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán szerint ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt. A cégvezetés mai helyzetelemzése szerint "a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében."

Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Az államtitkár a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt az MTI tudósítójának azt mondta: még mindig ömlik az ajaki timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap. Ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet. Megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, honvédségi helikopterekkel semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába - tette hozzá.

Honvédségi tartálykocsikból az éjjel és hajnalban Marcaltő, Mórichida és Malomsok településeknél, a hidakról magnézium- és kalcium-nitrátot öntenek a folyóba, de ecetsavra is szükségük lenne a semlegesítéshez. Azért kell a folyadékot a Marcalba önteni, hogy megakadályozzák, hogy a szennyeződés a Rábába, majd a Dunába jusson. A mátrai erőműből teherautókkal eddig 500-600 tonna gipszet szállítottak ki, amelyet a Kolontáron hömpölygő iszaplavinába zúdítanak.

Enyhén radioaktív és rákkeltő

Eddig egymillió köbméter iszap ömlött ki a megsérült tározóból. A timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak, amely közül az utóbbi enyhén radioaktív és rákkeltő. Kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját.

Segítsen Ön is!
A devecseri gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással fordul a lakossághoz, hogy támogassák humanitárius munkáját!
Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint 06 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

Közlése szerint a megyei egyetemek rektoraival és akadémikusokkal közösen keresik a megoldási lehetőséget, miként lehetne a leghatékonyabban és a leggyorsabban felszámolni a károkat, enyhíteni a környezeti károsodást. Illés Zoltán szerint ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, néhány évvel ezelőtt Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, amely a terület teljes élővilágát kipusztította.

Már érkezik a segítség

5 millió forintos gyorssegélykeretet nyitott meg az Ökumenikus Segélyszervezet az ajkai timföldgyár tározójából kiömlött vörösiszap által éríntett családok megsegítsére. A szervezet Devecserben tartózkodó munkatársai megkezdték a közösségi szállásokra kitelepítettek családok élelmiszerrel (kenyér, tej, konzervek, sajt, tea, citromlé, cukor, szalámi) és higiénés eszközökkel (szappan, tusfürdő, kézmosószer, fogkefe, fogkrém, wc papír) történő ellátását.

A Segélyszervezet külön csomagokat álított össze a kisgyerekes családok számára, mely többek között bébiételt, pelenkát, babaszappant és törlőkendőt tartlamaz.  Ezzel párhuzamosan a munkatársak a mai napon megkezdik a károk felmérését, hogy a továbbiakban segítséget tudjanak nyújatni az ingatlanok helyrehozatalában és az ingóságok pótlásában is.

A Mal Zrt. kötleménye
Sokan értesültek a média tájékoztatásából, hogy 2010. október 4-én 12óra 10 perckor természeti katasztrófa történt, amikor az MAL Zrt. Ajkai timföldgyára X. sz. vörösiszap tározójának a gátja átszakadt, ami példa nélküli eset a Bayer - féle timföldgyártási eljárás történetében. A cégvezetés a legmélyebb sajnálatát fejezi ki mindazon lakosoknak, akiket ezen katasztrófa személyesen érintett és fogadják részvétünket azok a családok, akiknél a legsúlyosabb emberi tragédia, családtagjuk elvesztése történt. Köszönettel tartozunk mindazon szervezeteknek, akik a katasztrófa elhárításában közvetlenül közreműködtek, közreműködnek.
A társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben. A jelen tudásunk szerint - a hatósági szakértői vizsgálatokat nem megelőzve - a X.- es kazetta sarka az agyagos talapzaton megcsúszott. Ugyanakkor a légi felvételeken látszik, hogy a vörösiszapnak komoly öntartó hatása van, így az első becslések szerint a vörösiszap 96 - 98 % -a tározóban maradt. A Társaság a kárelhárítást a legnagyobb stratégiai partnereivel közösen, a szakhatóságokkal és az országos hatáskörű szervekkel való egyeztetés után haladéktalanul megkezdte. A sérült kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött. A cégvezetés mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében. A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának.
Fontos tudni, hogy a vörösiszap az EU hulladék szabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, (kód: EWC -010309) összetevői stabil, kötött formában vannak jelen azokat a víz semmilyen formában nem oldja.
A vörösiszap összetétele:
  • Fe2O3 (vasoxid) 40-45 % ez adja az iszap vörös színét
  • Al2O3 (alumíniumoxid) 10-15 %
  • SiO2 (szilíciumdioxid) 10-15 % nátrium vagy kalcium-alumíniumszilikátként van jelen,
  • CaO (kalciumoxid) 6-10 %
  • Tio2 (titándioxid) 4-5 %
  • Na2 O kötött nátron 5-6 %
Néhány nap múlva a kárelhárítási munkák előrehaladásáról és a szükséges további intézkedésekről fogjuk a nyilvánosságot tájékoztatni. A Társaság minden rendelkezésre álló eszközt mozgósít és minden tőle telhetőt meg fog tenni az illetékes hatóságokkal közösen annak érdekében, hogy az emberi tragédiák hatásait - amennyiben ez egyáltalán lehetséges - enyhítse. A cégvezetés határozottan cáfolja a második gátszakadásról megjelent hírt.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo