Segély cikkek


Mentőövet dobtak Ukrajnának

Mentőövet dobtak Ukrajnának 

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás első részletét.
Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt?

Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt? 

Több száz millióan már most is képtelenek eltartani magukat, mert megsemmisültek a megélhetésükhöz szükséges eszközök és életkörülmények. A fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt földönfutóvá váló tömegek persze Európa felé veszik az irányt. Mi a megoldás? A Humanitárius Kötvények újfajta finanszírozási formát jelenthetnek a válságzónákban élők életkörülményeinek kezelésére és javítására.
Ez a legjobb befektetés a jövőbe

Ez a legjobb befektetés a jövőbe 

Nem építhetünk falakat, hogy visszaszorítsuk a járványokat, mondja Bill Gates. Küzdenünk kell ellenük. A gyermekhalandóság csökkentése a legjobb befektetés a jövőbe. Gates számokkal bizonyítja.
20 millióan halhatnak éhen júliusig

20 millióan halhatnak éhen júliusig 

A klímaváltozásból eredő aszály, a polgárháborús forrongás és az infláció együtt hozta létre az krízishelyzetet. 1,4 millió gyermek pedig segélyek nélkül nem éli túl az éhínséget. Sokan bármelyik nap éhen halhatnak. Embertömegek rágcsálnak gyökereket és tavirózsákat élelem gyanánt.
Obama megoldja az éhezés világgondját

Obama megoldja az éhezés világgondját 

A recesszió elvonta a gazdag országok élelmiszersegélyekre fordított pénzeit, az élelmiszerárak növekedése pedig továbbcsökkentette a ráfordított összegek vásárlóerejét. Obama úgy akarná orvosolni a harmadik világbeli éhínséget, hogy az ottani termelőktől szereznék be az alapanyagokat.
Ezt a számot hívd, ha baj van

Ezt a számot hívd, ha baj van 

Február 11. az európai segélyhívószám napja. Az európaiak 74 százaléka még mindig nem tudja, hogy milyen számon kérhet segítséget, ha utazása alatt bajba jut valahol az unió területén, mutat rá a hiányosságra egy friss Eurobarométer felmérés. Ezért az Európai Bizottság új népszerűsítő kampányt indít a 112-es hívószám elterjesztésére.
Meglopták Bill Gates alapítványát, ezért ismét adakozik

Meglopták Bill Gates alapítványát, ezért ismét adakozik 

Nem kevesebb, mint 750 millió dollárt adományozott az AIDS, tuberkulózis és malária elleni küzdelemmel foglalkozó alapítvány részére a milliárdos üzletember. Az alap sajtóértesülések szerint rendszeres készpénz-problémákkal küszködik. Egyes országokban ugyanis illetéktelen felek segélypénzeket nyúltak le a szervezettől.
Kártya véd az uzsorásoktól

Kártya véd az uzsorásoktól 

A kormány bejelentés szerint kiemelt feladatként tekint a jövőben az uzsorások elleni fellépésre. A szigorú bűnüldözői fellépés mellett a jelenség visszaszorításának praktikus eszköze lehet a szociális juttatások természetben, kártyára történő utalása. A rendszer előnyei mellett azonban számos kérdést is felvet.
Mégis három hónapig járna a munkanélküli segély

Mégis három hónapig járna a munkanélküli segély 

Mégis 90 nap lenne a mostani 270 helyett az álláskeresési járadék maximális folyósítási ideje Czira Szabolcs (Fidesz) szerdán benyújtott módosító javaslata szerint.
Már 8,5 millió gyűlt össze egy japán iskola felépítésére

Már 8,5 millió gyűlt össze egy japán iskola felépítésére 

Március 23-tól hívható ismét a 1749-es segélyvonal, az első öt napon több mint 8,5 millió forint gyűlt össze egy, a földrengés után összedőlt japán iskola újjáépítésére. A telekommunikációs szolgáltatók semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek, illetve hívások után.

Jön a globális klímaadó? 

A fejlett országok évi 100 milliárd dolláros klímaalap létrehozását vállalták a Koppenhágai Klímacsúcson 2009-ben. Az alap a klímaváltozás káros hatásait elszenvedőket hivatott segíteni. A vállalás tehát 2020-ig 1000 milliárd dollárt jelent. A cancúni csúcson a 2012-ig tartó periódus finanszírozásáról sikerült csak megállapodni. Miből finanszírozzák hát az évtized klímavédelmét?

Növekvő ”klímahalálesetek”: 21 000 halott 

Az idei esztendő első kilenc hónapjában már dupla annyian haltak meg természeti katasztrófákban, mint tavaly egész évben, jelentette ki az Oxfam jótékonysági szervezet. A Cancúni Klímacsúcs nyitására időzített statisztikát jelzésértékűnek szánta a humanitárius szervezet: a klímaváltozást komolyan kell venni. Emberéletekről van szó.

Megdöbbentő adatok: itt az éhínség világtérképe! 

Elemzők úgy vélik, a gazdasági válság miatt az éhínség felszámolására csak akkor tudnak több pénzt fordítani a deficittel és magas munkanélküliséggel küszködő "gazdag országok", ha átideologizálják a szegénység leküzdését célzó segélyezést, és a biztonsági kiadások közé csoportosítják. Nézzünk körül a világban, hol a legszörnyűbb az élelmiszerhelyzet? Hol vannak az éhínség veszélyzónái, ahol könnyen táptalajra talál a demagógia és a terrorizmus? Az International Food Policy Research Institute Globális Éhségindexe e szempontból rangsorolja a világ országait.

Katasztrófa: földrengés, szökőár, vulkánkitörés Indonéziában 

Rájár a rúd a szigetcsoportokból álló dél-kelet ázsiai országra. Ugyanez a tektonikus törésvonal okozta a 2004. december 26-i cunamit, mely 230 000 emberéletet oltott ki. A múlt héten történt földrengés és az azt követő szökőár több száz emberáldozatot követelt. Eközben heves vulkánkitörés is történt Indonéziában. Mára a régió összes többi vulkánjából megnövekedett aktivitást jelentettek - azok is kitörni készülnek?

Ilyen is csak Magyarországon történt eddig! 

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet - mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán szerint ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt. A cégvezetés mai helyzetelemzése szerint "a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében."

Százmilliók hiányoznak az árvízkatasztrófa elhárítására 

Csak a múlt héten újabb 800 000 ember maradt fedél nélkül, ahogy tovább folytatódik az esőzés. De a pakisztáni vízözön elszabadulásáért nemcsak a rekord-mennyiségű csapadék, hanem a gátrendszer korszerűsítésének elodázása és az északi hegységekben folytatott felelőtlen fakitermelés is felelős. Az ENSZ augusztus 11-én 460 milliós segélyalapot indítványozott, azóta 1 milliárdra duzzadt a segélyfolyósítás. A régióban népszerűtlen Egyesült Államok most imázsa javítására használja részvételét a humanitárius és mentőakciókban. Eközben militáns csoportok is igyekeznek a maguk malmára hajtani a(z ár)vizet, és az emberek kétségbeesését kihasználva hívőket toborozni.

Tomboló időjárás: itt özönvíz, ott tűzvész 

Szinte nincs olyan hónap, hogy ne uralnák időjárási szélsőségek bolygónk különböző pontjait: míg Oroszországban a hőség következtében bozóttüzek tizedelték meg a vidéket és falvak, mezők, erdők válnak hamuvá, Pakisztánban a monszun-szezon megszokott csapadékmennyiségét jócskán meghaladó heves esőzések követték az elmúlt hetek kínai árvizeit. A Vöröskereszt szerint 2,5 millió pakisztáni lakost érint az özönvíz.

Gondban összefog a magyar! 

Magyarországon sem a cunami, sem a haitii földrengés idején nem adakoztak annyian telefonon, mint most: a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat 20 nap alatt már 576 000-en hívták.

Bizalmi válság: nincs pénz a klíma-segélyalapra 

A klímaváltozástól szenvedő elmaradott országok tiltakoznak, mondván a koppenhágai egyezményben szavatolt alap büdzséje nem tartalmaz új pénzeket, jelentette a Reuters. A források tehát nem bővülnek, mindössze más segélyszervezetektől vonnak el és csoportosítanak át dollármilliárdokat, vélik az érintettek. Folytatódik a bizalmi válság a szegény és gazdag országok között klíma-ügyben.

Kérdés a Föld napján: miért gyakoriak a földrengések? 

Mindössze három és fél hónap telt el 2010-ből, de máris 3 nagy földrengésnek lehettünk tanúi. A januári haiti és a februárvégi Chile-i katasztrófa után április 14-én Kínában történt 7,1-es erősségű földmozgás, mely közel 2000 áldozatot követelt. Nagy bajok lennének a föld magjával?

Pusztító földrengés: Miért haltak meg annyian Haitin? 

A szisztematikus erdőirtás miatt lett a nyugati félteke legszegényebb országa Haiti és emiatt duzzadtak hatalmasra a nyomornegyedek a fővárosban, amelyet porig rombolt a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés kedden. A természeti erőforrások felélése, a hibás politikai döntések, az infrastruktúra hiánya együttesen vezettek ahhoz, hogy a lakosság oly nagy számban zsúfolódott össze és halt meg a fővárosban, Port au Prince-ben.

Fidesz: "55 ezer forintból legfeljebb éhen halni nem lehet" 

Arra kéri a Fidesz a kormánypárti képviselőket, ne a legelesettebbek zsebében kotorásszanak, mert ott már nincs mit keresni. Czomba Sándor, az ellenzéki párt képviselője ezt az "egy család, egy segélyezett" elvvel kapcsolatban mondta szerdán Budapesten.

Nem kell a munka a segélyen élőknek 

Az eddig kiközvetített több mint félezer segélyezettből minden ötödik elutasította a közfoglalkoztatás keretében felajánlott munkát Szolnokon, volt, akit felháborodott a lehetőség - közölte Juhász Gyuláné, a "Munkalehetőség a Jövőért" Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.    

"Képezd magad, vagy nem kapsz pénzt" 

A kormány elfogadta az "Út a munkához" programot, amely jobb összhangot teremt a szociális segélyezés rendszere és a foglalkoztatás között - közölte Budai Bernadett kormányszóvivői hétfőn, Budapesten.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo