hirdetés

"Képezd magad, vagy nem kapsz pénzt"

A kormány elfogadta az "Út a munkához" programot, amely jobb összhangot teremt a szociális segélyezés rendszere és a foglalkoztatás között - közölte Budai Bernadett kormányszóvivői hétfőn, Budapesten.
hirdetés

A cél, hogy aki munkaképes, de rendszeres szociális segélyen él, legálisan munkát találjon és vállaljon, továbbá a segély folyósításának feltételévé válik a jövőben az általános iskola kötelező elvégzése, illetve szakképzési programokon való megjelenés - közölte Szűcs Erika szociális és a munkaügyi miniszter. Hozzátette: a program célja, hogy a munkaképes korúak ismét megjelenjenek a munkaerőpiacon, mert a mai szociális gyakorlat nem a munka világa felé "tereli" az embereket.

Szűcs Erika elmondta, hogy a dolgozni képes emberek közfoglalkoztatási támogatásban részesülnek, számukra az önkormányzat és a kistérségi társulások foglalkoztatási lehetőséget biztosítanak, de a kormányzat a vállalkozásokra is számít. Ugyanis azok a vállalkozások, amelyek közfoglalkoztatotti státuszú embereknek biztosítanak munkalehetőséget, három évig járulékmentességet élveznek, azok a kis- és középvállalkozások, amelyek a meglévő létszámon felül foglalkoztatnak ebbe a kategóriába esőket, azok egy évig kapnak járulékcsökkentést.

A munkakínálat elsődleges "bázisa" az önkormányzatok lesznek, amelyeknek a jövőben kedvezőbb feltételeket teremtenek a feladat ellátására - mondta a tárcavezető. A közfoglalkoztatás után fizetett munkabérek járulékait a jövőben a Munkaerőpiaci Alapból fedezik majd. Szintén az alapot terhelik a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatok költségei és az adminisztrációs kiadásokat is az alapból finanszírozzák.

A támogatást is elvehetik

A program kiköti, hogy a 35 év alattiaknak - a segélyezés folyósításáért - kötelező elvégezni a nyolc általánost, továbbá akiknek nincs szakképesítése, annak megszerzésére is ösztönöznek. Az állami foglalkoztatási szolgálat és az önkormányzatok között információs adatbázis épül ki, így napra készen lehet tudni, éppen hányan várnak munkára és milyen típusú elfoglaltságra lenne szükség.

Amennyiben a közfoglalkoztatott nem működik együtt az önkormányzattal és a szolgálattal, első körben figyelmezteti, másodszorra három hónapra felfüggesztik a támogatást, a legvégső esetben pedig kizárják a programból. A közfoglalkoztatotti támogatásban részesülők, ha éppen nincs számukra megfelelő munka, rendelkezésre állási támogatást kapnak.

A rendszeres szociális segély megállapításának rendszere nem változna, így az továbbra is a család összetételétől és jövedelmétől függ, a közfoglalkoztatotti támogatás havi összege viszont fix lenne, ez az öregségi nyugdíjminimum, vagyis 28.500 forint. A munkával töltött napokra munkabér jár, amelyet a minimálbérre vonatkozó szabályok vonatkoznak.

Készülnek az elbocsátásokra

Jelenleg mintegy 200 ezren élnek rendszeres szociális segélyből és valószínűleg 100 ezren továbbra is ezt az ellátást kapják a jövőben. A fennmaradó százezer emberből 62 ezren tudnak dolgozni egy éven át napi hat órában, a versenyszféra pedig további 7-8 ezer embernek ad munkát. Képzésben mintegy 15-20 ezren vesznek majd részt. A jövőre induló programra 51 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tárcavezető hangsúlyozta: a létfenntartás támogatása továbbra is alkotmányos jog, és ezt a kötelezettségét a kormány a jövőben is teljesíti.

Egy kérdés kapcsán - miszerint mit tervez a minisztérium a pénzügyi válság miatt utcára került emberek segítésére - Szűcs Erika közölte: a gazdasági tárcával közösen dolgoznak ezen a kérdésen, a pénzügyi alapok átcsoportosításával próbálják a munkahelyeket megerősíteni, de nyomatékosította, a munkaügyi tárca pár tízezres munkanélküliségre számít Magyarországon a pénzügyi válság nyomán.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo