Ez a legjobb befektetés a jövőbe

Nem építhetünk falakat, hogy visszaszorítsuk a járványokat, mondja Bill Gates. Küzdenünk kell ellenük. A gyermekhalandóság csökkentése a legjobb befektetés a jövőbe. Gates számokkal bizonyítja.

A szegény országok segélyezése a gazdagok államoknak is nemzeti érdek. Mert ha nem biztonságos a világunk, forronganak benne a szegények, az a nyugati világnak sem lesz jó, véli az emberbarát adakozóvá vált egykori tech-mogul. Bill Gates.

Több az egészséges és jómódú ember, mint valaha

A londoni Royal United Services Institute-ban tartott beszédében a világ leggazdagabb emberének számító üzletember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a világ élhetőbb lett, legalábbis nagyobb lélekszámú embertömeg számára, mint eddig valaha. (Igaz ez részben azért van, mert soha nem is éltek ennyien a történelem folyamán bolygónkon, mint most.)

Hiába vannak a sajtóorgánumok tele a szenvedés (erőszak, gyilkosság, éhezés stb.) eseteivel, ha kollektíven nézzük e jelenségeket, a számok azt mutatják, hogy több embernek van lehetősége az egészséges életre és a magas életkor betöltésére, mint eddig. A szenzációhajhász sztorik a bulvármédiában nem tükrözik a fejlődés trendjét, mutatott rá Gates.

Lássunk néhány számot, hogy nem is állunk olyan rosszul:

  • 1930-ban csak a gyerekek 30%-a tudott olvasni világszerte. Ma ez az arány meghaladja a 80%-ot.
  • Még 1950-ben is mélyszegénységben élt az emberiség 75%-a. Ma ez az arány 10%. (Gates elfelejti megemlíteni, hogy ez a 10% is nagy szám, mivel az elmúlt évtizedekben milliárdokkal nőtt a Föld lakosságának létszáma. Most 7,5 milliárdan vagyunk mi, földlakók. Vagyis legalább 750 millió ember nyomorog. 1951-ben 2,57 milliárd ember élt a Földön, tehát akkor 1,9 milliárd ember nyomorgott.)
  • 1990-ben az 5 évnél fiatalabb gyerekek 10%-a meghalt, mielőtt betöltötte 4. életévét, és olyan betegségek vitték el őket, amik egyébként gyógyíthatóak lennének. Ma ez a fajta -gyógyítható betegségek miatti- korai gyerekhalandóság valamivel 5% alatt van. A következő 15 évre Gates reálisnak tartja, hogy ezt az arányt 2,5%-ra csökkentsék. Szerinte ez elérhető cél 2032-re.
Kép: Pixabay

Nemzetközi segélyezés: nem luxus

Ez fejlődési tendenciák elérésében kulcsfontosságú szerepet játszottak a gazdag országok kormányaitól a szegény államok felé áramló nemzetközi segélyek.

Költség és haszon a világjobbításban
A források korlátozottak, a világ problémái pedig számosak. Mire költenénk a világ jobbítása érdekében, ha lenne négy évünk és hetvenötmilliárd dollárunk? Björn Lomborg szerint a sorrendet annak alapján érdemes meghatározni, hogy mely tevékenységekkel lehet egységnyi ráfordítással a legnagyobb hasznot elérni.
Londoni beszédében Gates többször is Adam Smithre hajazó gondolatokat fogalmazott meg, vagyis hogy a gazdagok vagyonossága jó dolog a szegényebbek számára (trickle down effect, downstream benefits), csak itt nem arról van szó, hogy a gazdag üzletember költései segítik a társadalom nagy részét, hanem a gazdag kormányok segélyeinek látja előnyét az egész nemzetközi közösség.

"Az az igazság, hogy a szegény országok egészségébe és jólétébe fektetés hozamot eredményez ezen országok határain túl is. Megmenteni a gyerekek életét a legjobb befektetés", vallja Gates. Mert ők azok, akik előbbre viszik majd a világot új felfedezésekkel, új magatartásminták érvényesítésével mind a szakmai pályafutásukban, mind a magánéletükben. "Ha csökkentjük a gyerekhalálok számát, azzal megteremtjük a nagyobb prosperitás és a stabilitás alapjait."

A Bill and Melinda Gates Foundation a világegészségügy fejlesztésében utazik, vagyis amikor gyerekről beszél a Microsoft alapítója, akkor alapvetően védőoltásokra utal. Beszédében olyan betegségeket említett, mint a TBC, a malária, a járványos gyermekbénulás az elephantiasis vagy az afrikai álomkór.

fotó: flickr/UN Photo

Ennyi pénzt hoz egy egészséges gyerek

  • Minden egyes dollár, amit egy gyermek immunrendszerének erősítésére költenek (vakcinákkal), 16 dollárnyi költséget takarít meg, ami arra menne el, ha betegségeit kezelni kellene kórházakban, szakrendelőkben.
  • Minden egyes vakcinára fordított dollár 44 dollárnyi hozamot produkál, mert ennyi produktivitást eredményez a gazdaság egészében. (A gyerek felnő és egy nap munkavállalóvá válik.)
A Gatesék alapítványa által finanszírozott programok évente egymilliárd ember életét befolyásolják, ennyien részesülnek valamilyen kezelésben. "Ez a fajta elérés és nagyságrend példa nélkül álló a közegészségügy történetében", mutatott rá Gates.

Pozitív visszacsatolások

A gyerekhalandóság csökkentése más közvetett pozitív hatásokat is eredményez. "Amikor az embereknek már nem kell amiatt aggódniuk, hogy a gyerekeik megélik-e a felnőttkort, kevesebb gyereket vállalnak." De még ezen a fronton is lemaradásban van az emberiség nem kis része: világszerte nők milliói nem kapnak fogamzásgátló eszközöket.

Ahogy a családok mérete csökken, könnyebb lesz élelmiszerrel ellátni, oktatásban részesíteni az embereket és lehetőségeket nyújtani nekik" a szegény országokban, vélekedett Gates.

Bill Gates
Kép:Wikimedia

A járvány nem ismer országhatárokat

"A segélyezés csökkenti az olyan halálos járványok veszélyét, amik gyorsan elterjedhetnek Nyugat-Európában, mint ahogy például az ebola terjedt Nyugat-Afrikában három éve. Hogy a következő járványt vajon a természettől kapjuk vagy egy terroristától," azt nem tudhatjuk, de "a tudósok azt mondják, hogy egy levegőben terjedő kórokozó több mint 30 millió ember életét tudná kioltani kevesebb mint egy év alatt" - fogalmazott Gates. A nemzetközi segélyezés azért is fontos, mert "a betegség nagyobb eséllyel válik járvánnyá instabil országokban, ahol nincs működőképes egészségügyi ellátási rendszer. És egy egészségügyi válság valahol tulajdonképpen egy egészségügyi válság mindenhol. Nem építhetünk falakat, hogy megfékezzük a következő globális járványt. Küzdenünk kell ellene és megoldani az azt okozó társadalmi-gazdasági problémákat a forrásnál, ahol azok keletkeznek."

Ahogy a Marshall-terv segített az európai társadalmaknak újjáépíteni a földrészt a második világháború után, úgy a célzott segélyezés is kiemelheti az országokat a szegénységből - fogalmazott Gates.

Forrás: huffingtonpost.co.uk

Vagyonuk felét eljótékonykodják
Bill Gates és Warren Buffett, a világ két leggazdagabb embere 2010 júniusában arra szólította fel a világ dollármilliárdosait, hogy vagyonuk felét még életükben osszák szét jótékony célokra. Hogy jó példaként járjanak elol, ők is kettéosztották vagyonukat és belerakták a Bill and Melinda Gates Foundation-be. (A Forbes 2017-es milliárdos listán Gates 86 milliárddal, Buffett 75,6 milliárd dolláros vagyonnal van jelen az első és második helyen)
Az alapítvány évente 5 milliárd dollárt költ el, ebből 2,5 Gatesé, 2,5 Buffetté. Gates pontosan méri az alapítvány programjainak hatékonyságát, mert "Warren Buffett még jobban utálja elfecsérelni a pénzt, mint én." Ezért tartja fontosnak, hogy az emberbaráti célból adakozó milliárdosok általában legyenek tisztában vele, adományaik dollárban mérve is milyen hatással vannak, vagyis mekkora hozamot generál a karitativitás.
Néhány ismertebb név azok közül, akik csatlakoztak a "The Giving Pledge" nevű vállaláshoz, s még életükben jótékony célokra adományozzák vagyonuk felét: Michael Bloomberg, Elon Musk, Paul G. Allen, Tim Cook, Larry Ellison, Mark Zuckerberg és Priscilla Chan, Ted Turner, Ray Dalio, David Geffen, Vinod Khosla, Hasso Plattner, Jeff Skoll, Yuri Milner, Edgar M. Bronfman, Charles Bronfman, Sidney Kimmel, Sanford Weill, T. Boone Pickens, Barry Diller és Diane von Fürstenberg, Joe Gebbia, Barron Hilton, Carl Ichahn, Michael Milken, Ronald O. Perelman.
2016-ig 139 milliárdos iratkozott fel a listára, vagyonaik felezése után a jótékonysági célra fordítandó összeg 365 milliárd dollár.
 

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo