Öko-oknyomozás: nem éri meg kikezdeni a multikkal?

Nagy vihart kavart a Crude című 2009-es dokumentumfilm, mely a Texaco ecuadori esőerdőben végzett környezet- és vízszennyezését mutatta be és a helyi lakosok összefogását, akik beperelték az amerikai olajmultit. Joe Berlinger rendező ma jól meggondolná, hogy belevágjon-e egy ilyen filmbe, s abban sem biztos, vajon érdemes volt-e elkészítenie a filmet, nyilatkozta a The New York Times-nak. Miért?

 

Az elismert dokumentumfilmes, Berlinger vagyonából 1,3 millió dollárt emésztettek fel az ügyvédi költségek az egyébként 1,2 millió dolláros büzsdéjű Crude körüli jogi huzavonában.

A Texacót 2001-ben felvásárló Chevront 18 milliárd dollár fizetésére kötelezte az ecuadori bíróság, mely ítéletet azóta is próbálja semmissé tenni a cég. Ennek jegyében a Chevron bekérette Berlinger összes anyagát, ez azonban azzal járt volna, hogy lelepleződnek a filmben nem szereplő források is.

A rendező 2010-ben megtagadta, hogy beszolgáltassa anyagait, mondván az precedenst teremtene, és a jövőben egyetlen neve elhallgatását kérő forrás sem lenne biztonságban, nemcsak a környezettudatos ügyek felderítésében, hanem általában az oknyomozó újságírás gyakorlatában.

A Chevron érve a további, bővebb informálódásra az volt: a film korai változatában látható volt egy értekezlet, amelyen a lakosok és az ügyvédeik, valamint a bíróság által kijelölt szakértő, ám a film végleges változatából kivágták ezt a részt - a felperesek kérésére. A New York-i bíró és a szövetségi fellebviteli bíróság helyt adott a Chevron igényének.

Három évnyi munka  minden egyes részlete górcső alá került. A Chevron ügyvédei úgy látták, a nem használt felvételek közül több olyan is volt, mely nem vetetett jó fényt az ecuadoriakra. Berlinger újságírói és rendezői hitele, reputációja forgott kockán. A rendező-újságíró nem tagadja, hogy filmjének küldetése van, de hangsúlyozza: a hiteles tudósítás nem zárja ki, hogy a filmnek üzenete is legyen... Mindenesetre eldöntötte: soha többet nem készít dokumentumfilmet bírósági ügyről!

Pereskedés
Január elején az ecuadori bíróság megerősítette döntést, miszerint a Chevron 18 milliár dollárt köteles fizetni az országban a felperesek egészségkárosodása és életterük szennyezése miatt. Eredetileg 8,6 milliárdot kellett volna fizetnie a cégnek ökológiai bírság gyanánt, de miután a vállalat vezetősége nem volt hajlandó nyilvános bocsánatkérésre, 18 milliárdra emelték az összeget. A baloldali kormányzat által vezetett országban a döntést Dávid Góliát feletti győzelmeként ünnepelték. A Chevron nemzetközi bírósághoz fordult az ítélet felülvizsgálata céljából. Ez éveket vehet igénybe.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo