Nem leplezik le az olajmulti ellenlábasait

Előrelépés történt a Chevron olajcég és Joe Berlinger dokumentumfilmes perében. A bíróság úgy döntött, mégsem kell a rendezőnek beszolgáltatnia az összes, mintegy 600 órányi felvett videóanyagot. Ha erre kötelezik, precedens értékű esetként kiszolgáltatottá tették volna az oknyomozó dokumentumfilmezésben résztvevő interjúalanyokat, szemtanúkat, és végső soron a vállalatok javára dőlt volna a mérleg, megnehezítve a tényfeltáró filmes újságírást a jövőben.

Mint ismeretes, nagy visszhangot és felháborodást keltett a New York-i bíró májusi döntése, mely szerint az olajipari multi ecuadori környezetszennyezéséről szóló Crude (2009) című dokumentumfilm anyagait felülvizsgálatra át kell adnia a kritizált vállalatnak.

Számos filmes és újságírói szakszervezet tiltakozó nyilatkozatokat tett közzé, amelyet világhírű dokumentumfilmesek írtak alá, mondván az amerikai alkotmány szólásszabadságot védő első kiegészítésébe ütközik a szemtanúk ily mértékű kiszolgáltatása. Ez ellehetetlenítené a bevállalós, merész, oknyomozó dokumentumfilmezés jövőjét is, hiszen ezután kevesebben lennének hajlandók leleplezni kétes kormányzati ügyeket és vállalati svihákságokat, annak tudatában, hogy személyazonosságukra könnyen fény derülhet.

Védve marad a 600 órányi anyag nagy része

A múlt héten a fellebbviteli bíróság módosította a döntést, és csak a vágatlan anyagok egy részének kiszolgáltatására kötelezte Berlingert. Ebbe a rendező már beleegyezett.

A Crude című film a Texaco ellen kollektív (lakossági) pert benyújtó ecuadori őslakosokról szól, akiknek egészségét -a film szerint- károsította, környezetét és ivóvizét pedig szennyezte a cég által folytatott olajkitermelés - többen bele is haltak a szövődményekbe. (A Texaco idővel beleolvadt a Chevronba.)

A bizalmassági megállapodással megszólaltatott alanyok továbbra is védelmet élveznek, Berlingernek javarészt az ecuádori bírósági tárgyalások felvételeit kell beszolgáltatnia, s ezek a nem-bizalmas (non confidential) kategóriába esnek. A cég e felvételekkel akarja bizonyítani, hogy etikátlan lépéseket tettek a vádlók ügyvédjei és a felbérelt szakértők - amivel a vállalat célja nem más, mint elérni, hogy megszűnjön az ellene folyó eljárás. A manhattani bíróság új határozatában megtiltotta továbbá, hogy a Chevron birtokába jutó anyagokat PR-célra is felhasználja, kizárólag a peres eljárással kapcsolatban vetheti be őket.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo