Ingyenes szoftver: kiszámolja a természeti tőkét

A gazdaságszervezés és az üzleti döntéshozatal folyamataiban az esetek nagy részében figyelmen kívül hagyják a bioszféra "szolgáltatásainak" értékét. Ez éppen azon ökológiai erőforrások gondatlan elkótyavetyéléséhez, sőt szisztematikus kifárasztásához vezet, amelyeken maguk a gazdasági folyamatokat alapulnak. A gondatlanság sokszor tudatlanság eredménye - ám egy ingyenesen letölthető szoftver segít modellálni döntéseink ökológiai hatását, s az érintett ökoszisztémák értékét.

Az elmúlt évtizedekben főleg a termőföldet értékelték és becsülték fel a gazdasági szereplők. Azt is csak két szempontból, hogy mennyit ér ingatlanfejlesztés és növénytermesztés szempontjából. Az erdők is a fakivágás tekintetében számítottak. A természet minden más aspektusa kívül rekedt a gazdasági kalkulációkon, így a vállalatoknak és civilizációnknak nyújtott egyéb szolgáltatásai, valamint regeneráló képessége is.

Ilyen értelemben bizonyos ökoszisztémák érintetlenül hagyásának is számszerűsíthető, pénzben kifejezhető értéke van, nemcsak ökológiai értékeik lefölözésének.

Dr. Gretchen Daily a New York Times szerint e példa hatására kezdett el foglalkozni az ökoszisztémák felbecsülésének gondolatával 2006-ban. A Natural Capital Projectben (NatCap) munkatársaival együtt kifejlesztett egy számítógépes szoftvert, az InVEST-et (Integrated Valuation of Ecosystem Services and Trade-offs), mely felméri az adott tájegység ember számára nélkülözhetetlen természeti értékeit és szolgáltatásait. A szoftver itt tölthető le.

A két amerikai egyetem, a Stanford University és a Univeresity of Minnesota közötti együttműködés jegyében megvalósuló projekthez csatlakozott még a Natural Conservancy és a World Wildlife Fund is.

Tavaly a Google jótékonysági szervezte, Google.org elindította a Google Earth Enginge-t, mely műholdfelvételeket kínál a föld felszínéről, s az egyes természetvédelmi körzetekben beállt változásokról. A NatCap most azon van, hogy összehangolja szoftverét a Google szolgáltatásával. 

Hazai ökoértékek
2011 júliusában műhelybeszélgetést tartottak a civil szervezetek és a politikai döntéshozók a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájával együttműködésben a természeti tőke lehetséges megjelenítéséről a gazdasági tervezési folyamatokban. A diskurzusnak egyelőre még nem született lenyomata a törvényhozás szintén. Az azonban fontos lépés volt nemzetközileg, hogy 2010 novemberében 200 ország írta alá a biodiverzitás-egyezményt Japánban.

 

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo